Terug
Gepubliceerd op 02/07/2021

Besluit  de gemeenteraad

do 24/06/2021 - 20:30

Reglement op het gebruik van het gemeentelijk containerpark - goedkeuring en hercoördinatie

Aanwezig: Tom Aelbrecht, Voorzitter Gemeenteraad
Eric De Vriendt, Patrick Moreels, Peter Van Den Haute, Francia Neirinck, Bruno Tuybens, schepenen
Pascale Adriaens, Mario Baert, Emmy Herregodts, Werner Baudewijn, Johan De Bleecker, Louis Ide, Matthijs Verschraegen, Angélique De Clercq, Anke Thuy, Monique De Waele, Greet Van Herpe, gemeenteraadsleden
Philip Lefever, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Jozef Van Den Bulcke, Guido De Temmerman, gemeenteraadsleden

De gemeenteraad beslist tot aanpassing en hercoördinatie van het reglement op het gebruik van het gemeentelijk recyclagepark.

Voorwerp en motivering

Het containerpark is in hoofdzaak bedoeld om voor de inwoners van Zwalm de gescheiden inzameling van huishoudelijke en daarmee gelijkgestelde afvalstoffen mogelijk te maken met het oog op de maximale recyclage van deze stoffen.

Het reglement bepaalt welke personen toegang krijgen tot het containerpark en welke afvalfracties er mogen aangebracht worden.

Vanaf 1 januari 2021 geldt er een aanvaardingsplicht en selectieve inzameling van matrassen op de recyclageparken. De burger moet zich vanaf dan op het recyclagepark gratis kunnen ontdoen van zijn matras. Omdat de selectieve inzameling voor IVLA niet haalbaar was tegen 1 januari 2021 werd er een gedoogperiode van zes maanden voorzien. Vanaf 1 juli 2021 wordt de bijkomende selectieve inzameling van matrassen op het recyclagepark opgestart.

Vanaf 1 juli 2021 zal bij de selectieve inzameling van asbest op de recyclageparken het asbest verpakt moeten aangeleverd worden. Zakken en folie worden gratis aangeboden op het containerpark in samenwerking met IVLA.

Met het oog op de meer doorgedreven selectieve inzameling van matrassen en de verplichting om asbest verpakt in te zamelen op het containerpark vanaf de tweede helft van 2021 dient het gebruikersreglement van het containerpark te worden aangepast.

Het bestaande reglement goedgekeurd door de gemeenteraad van 25.01.2017 behoeft derhalve aanpassing.

Verwijzingen

Gemeenteraadsbesluit van 25.01.2017 houdende goedkeuring van het reglement op het gebruik van het gemeentelijk containerpark

Regelgeving

Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Materialen decreet
VLAREMA - Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen

Omzendbrief van 18 december 2020 over inzameling van asbestcement op de recyclageparken in het Vlaams Gewest

Bijlage

Reglement op het gebruik van het gemeentelijk containerpark

Art. 1 - §1. Het gemeentelijk containerpark, gelegen langs de Borstekouterstraat (deelgemeente Roborst), is toegankelijk:
- voor de inwoners van de gemeente Zwalm, namelijk voor zij die ingeschreven zijn in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister van de gemeente
- voor andere belastingsplichtigen conform artikel 2§2 van het gemeenteraadsbesluit van 24.06.2021 betreffende de goedkeuring van het afvalbelastingsreglement (en latere wijzigingen)
§2. Het inleveren van afvalstoffen kan ook gebeuren door derden in opdracht van een inwoner van Zwalm, alleen indien de inwoner deze derden vergezelt of indien de identiteitskaart wordt meegegeven. Kinderen van minder dan twaalf jaar, niet vergezeld van een gerechtigde betreder, krijgen geen toegang tot het terrein.
§3. Personen en handelszaken die een uitbating hebben op het grondgebied van Zwalm worden enkel tot het containerpark toegelaten voor het inleveren van bedrijfsafval vergelijkbaar met huishoudelijk afval.
§4. Personen die niet beschikken over een geldige elektronische identiteitskaart en/of die toegangsgerechtigd zijn zoals vermeld in §1 en §3 dienen over een toegangsbadge te beschikken.

Art. 2 - Het containerpark is toegankelijk voor het publiek na voorafgaande afspraak. Deze kan elektronisch zowel als telefonisch geboekt worden binnen de door het college beschikbaar gestelde tijdsblokken. Het college communiceert de regels daarover zo ruim mogelijk naar de bezoekers.
Het deponeren van afvalstoffen buiten de omheining van het containerpark wordt aanzien als sluikstorten, waarop het betreffend politiereglement van toepassing is.

Art. 3 - De gebruikers betreden het terrein op eigen verantwoordelijkheid. Het gemeentebestuur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor beschadiging van persoonlijke goederen, diefstal of lichamelijke letsels en verwondingen.
Het is de gebruiker verboden op het terrein van het containerpark te roken of vuur te maken, de infrastructuur te bevuilen of te beschadigen.

Art. 4 - Binnen de omheining van het containerpark is het verkeersreglement van toepassing.  De snelheid van de voertuigen wordt beperkt tot 5 km/uur.  Bij het lossen van de afvalstoffen moet de motor van het voertuig stilgelegd worden.

Art. 5 - Enkel voertuigen met een hoogst toegelaten massa tot 3.500 kg (eventuele aanhangwagen inbegrepen) hebben toegang tot het containerpark.  Deze beperking geldt niet voor dienstwagens. Te voet, per kruiwagen en per fiets is het containerpark ook toegankelijk.

Art. 6 - Het containerpark is in hoofdzaak bedoeld om de gescheiden inzameling van huishoudelijke en daarmee gelijkgestelde afvalstoffen en Klein Gevaarlijk Afval mogelijk te maken met het oog op de maximale recyclage van deze stoffen.

Art. 7 - De aangebrachte hoeveelheid mag niet meer dan 2 m³ per aanvoer bedragen. De toegang tot het containerpark wordt beperkt tot twee keer per dag.

Art. 8 - Grotere hoeveelheden dan deze vermeld in artikel 7, afkomstig van toegangsgerechtigenden kunnen enkel mits voorafgaandelijke vergunning, afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen, op het containerpark aangenomen worden, voor zover voldaan is aan artikel 11 van dit reglement. In elk geval blijven de beperkingen gesteld in artikel 5 van toepassing.
Deze vergunningen dienen schriftelijk aangevraagd te worden bij het gemeentebestuur.  Het geldt hier een eenmalige toelating voor een bepaalde datum.
Zowel de aanvraag als de vergunning vermelden de aard en de hoeveelheid van het afval.  Het afleveren van grotere hoeveelheden afval wordt niet toegelaten op zaterdag.

Art. 9 - Het gemeentelijk containerpark staat onder supervisie van de gemeentelijke parkwachters en de milieuambtenaar, die gemachtigd zijn en tot taak hebben:
- na te gaan of de gebruikers wel degelijk voldoen aan de voorwaarden, onder meer door een controle van de identiteit van de gebruiker, de aard en de hoeveelheid van de aangevoerde afvalstoffen en de eventuele vergunning zoals voorzien in artikel 8
- de toegang te weigeren aan al wie niet aan de voorwaarden voldoet
- aanwijzingen te geven in verband met het circuleren van de voertuigen en het lossen van de afvalstoffen. De aanwijzingen van de toezichters moeten opgevolgd worden. Het oordeel van de parkwachters is ontegensprekelijk
- na te gaan dat de afvalstoffen op de voorziene plaatsen worden gedeponeerd en ervoor te zorgen dat de voorgeschreven richtlijnen worden nageleefd
- de gebruikers die het reglement niet nakomen, op hun tekortkomingen te wijzen en hen desgevallend aan te manen het terrein onmiddellijk te verlaten en hierover te rapporteren aan het college van burgemeester en schepenen en aan de politie. De officieren en agenten van de gerechtelijke politie en de hulpagenten van de politie zijn gemachtigd om inbreuken op deze reglementering vast te stellen.
De parkwachters hebben echter niet de opdracht te helpen bij het uitladen, lossen of deponeren van afvalstoffen.

Art. 10 - Het containerpark is geen afvaldepot. Alleen materialen welke kunnen gerecupereerd of gerecycleerd worden of uit milieuhygiënische overwegingen uit het huisvuil moeten verwijderd worden, mogen op het containerpark aangeboden worden.

Art. 11 - Volgende materialen kunnen op het containerpark gedeponeerd worden:
1. papier en karton: voor zover het niet besmeurd is of andere stoffen bevat, waardoor recyclage onmogelijk is. Behangpapier, cement-, meststof- en sproeistofzakken zijn verboden
2. gekleurd en kleurloos flessenglas en bokalen: deksels en stoppen moeten verwijderd zijn
3. vlak glas: autoruiten, gekleurd glas, vuurvaste schalen en spiegels komen niet in aanmerking
4. oude metalen: niet-metalen delen moeten zoveel mogelijk worden verwijderd
5. AEEA (Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten, ook witgoed en bruingoed genoemd): koel- en vriestoestellen, fornuizen, (af)wasmachines, droogmachines, (microgolf)ovens, verwarmingsapparaten, monitors, televisies, radio’s, computer en randapparatuur, mediaspelers, waterkokers, frituurpannen, broodroosters, mixers, stofzuigers, strijkijzers,…
6. luier- en incontinentieafval (enkel in te leveren in de daartoe bestemde witte zakken): gebruikte wegwerpluiers en gelijkaardig incontinentiemateriaal
7. autobanden van personenwagens of bestelwagens zonder velgen: geen vrachtwagen- of tractorbanden. De diameter bedraagt maximaal 80 cm
8. piepschuim: zuiver, wit piepschuim, geen verpakkingschips
9. textiel: draagbare kledij, proper huishoudlinnen en beddengoed, schoeisel, handtassen
10. tuinafval en snoeihout: takken, gras, bladeren, haagscheersel, maaisel, verwelkte snijbloemen of kamerplanten, onkruid. Hierbij hoort geen groenten- en fruitafval, evenmin koffiefilters, etensresten, eierschalen, schillen,…
11. bouw- en sloopafval: zuiver steenpuin en dergelijke, niet vermengd met andere materialen, enkel afkomstig van kleine particuliere verbouwingswerken
12. houtafval: afbraakhout, bekistingshout, gemengd hout zonder verontreinigingen, oude deuren en ramen zonder glas, vezelplaten, multiplex, geen MDF
13. boomstronken: boom- en wortelstronken zonder aarde en stenen
14. grof huisvuil: meubilair, ramen, deuren, bedbodems,… Alle afvalstoffen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, die omwille van de omvang, de aard en/of het gewicht niet in het recipiënt voor de huisvuilophaling kunnen geborgen worden, met uitzondering van de selectief in te zamelen fracties
15. KGA (Klein Gevaarlijk Afval): KGA zoals bepaald in artikel 5.2.2.1 van het VLAREMA: verf,lijm, hars, inkt, solventen, zuren, basen, kwikhoudende producten, insecticiden, batterijen, spuitbussen, gasontladingslampen zoals TL-lampen, schoonmaakmiddelen, vloeistoffen in de oorspronkelijke verpakking, injectienaalden (naalden, spuiten en bloedlancetten: enkel aan te leveren in de daartoe bestemde naaldcontainers),…
16. accu’s en batterijen
17. olie: afgedraaide motorolie, frituurolie, frituurvet
18. verpakte gebonden asbest: eterniet golfplaten, rioolbuizen, schoorsteenpijpen, dakleien,…
19. porselein
20. gips en cellenbeton
21. harde plastics: tuinmeubilair, buizen, dakgoten, emmers, bakken, platen, speelgoed. Niet plastic delen moeten worden verwijderd. Tuinslangen, frigoboxen, plastic ballen, toestellen op elektriciteit of batterijen, botervlootjes, yoghurtpotjes,… worden absoluut niet toegelaten
22. kurk: stopsels en doppen
23. herbruikbare materialen voor de kringwinkel.
24. matrassen (droge).

De specificaties per fractie die worden aangeduid op het containerpark en/of op de jaarlijkse afvalkalender zijn verplicht op te volgen. Het niet naleven van de richtlijnen of het achterlaten van geweigerd afval wordt aanzien als sluikstorten, waarop het betreffend politiereglement van toepassing is. Deze lijst en de specificaties kunnen door het college van burgemeester en schepenen worden aangepast in functie van de wijzigingen inzake sorteer- en recyclagemodaliteiten.

Art. 12 - Volgende materialen kunnen niet op het containerpark afgegeven worden:
- gewoon huisvuil (wordt ingezameld via de huis-aan-huis-ophaling)
- oude en vervallen geneesmiddelen (worden ingezameld via de apotheker)
- dierlijk afval, slachtafval en krengen
- mest al dan niet vermengd met stro
- bedrijfs- en industrieafval uitgezonderd de gratis fracties (zoals papier en karton, hol glas, oude metalen, huishoudelijk AEEA, luier- en incontinentiemateriaal, piepschuim, textiel, herbruikbare materialen,…) en in vergelijkbare hoeveelheden als huishoudelijke afvalstoffen
- groenten- en fruitafval
- gasflessen
- alle andere producten die op enigerlei wijze de werking van het containerpark kunnen schaden.
Deze lijst kan door het college van burgemeester en schepenen worden aangepast in functie van de wijzigingen inzake sorteer- of recyclagemodaliteiten.

Art. 13 - Op het containerpark worden enkel personen toegelaten die afval komen deponeren. Het is de parkwachter toegelaten de aanvoerders van afvalstoffen buiten de omheining te laten wachten indien er zich reeds te veel mensen op het containerpark bevinden of aanvoerders niet toe te laten.
Het is verboden:
- dieren vrij te laten rondlopen op het containerpark
- afvalstoffen die op het containerpark werden aangeboden van het terrein te verwijderen
- de containers te doorzoeken.

Art. 14 - Alle afvalstoffen dienen gescheiden aangevoerd te worden teneinde de verblijfsduur van de bezoeker op het terrein te beperken. Het oordeel van de toezichters is ontegensprekelijk en de aanbieders van niet gescheiden afval dienen zich onmiddellijk van het containerpark te verwijderen.

Art. 15 - De gebruikers van het containerpark moeten de omgeving van de containers en de overige ruimte van het terrein steeds zo rein mogelijk houden. Gebeurlijk kunnen zij door de parkwachter verzocht worden om het door hen bevuilde terrein te reinigen.

Art. 16 - Iedere gebruiker van het containerpark wordt geacht het vigerende reglement te kennen. Door het betreden van het containerpark aanvaardt hij de naleving ervan.

Art. 17 - Voor zover wetten, besluiten, decreten, algemene en provinciale reglementen of verordeningen niet in andere straffen voorzien, worden de inbreuken op onderhavig reglement gestraft met een gemeentelijke administratieve geldboete, met een maximum van € 250,00, overeenkomstig de procedure voorzien in artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet.

Besluit

Art. 1 - Het gemeenteraadsbesluit van 25.01.2017 houdende goedkeuring van het reglement op het gebruik van het gemeentelijk containerpark wordt opgeheven.

Art. 2 - Het aangepast en gehercoördineerde reglement op het gebruik van het gemeentelijk containerpark wordt goedgekeurd zoals opgenomen in bijlage.

Art. 3 - Dit reglement wordt bekendgemaakt en treedt in werking conform het decreet lokaal bestuur.

Art. 4 - Een afschrift zal worden overgemaakt aan I.VL.A.