De gemeenteraad keurt de "zaak van de wegen" in het kader van de omgevingsvergunning in het dossier "verkaveling van 2 open bebouwingen en 2 half-open bebouwingen aan de Kerkstraat" goed. De nieuwe rooilijn wordt eveneens vastgelegd.
Veronique Van Der Biest heeft op 02.12.2021 een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente Zwalm voor het verkavelen van een perceel in 4 loten (2 voor halfopen eengezinswoningen en 2 voor vrijstaande eengezinswoningen), het slopen van de bestaande bebouwing en de aanleg van wegenis aan de Kerkstraat. Het openbaar onderzoek voor het vastleggen van de nieuwe rooilijn, liep tegelijk met deze van de omgevingsvergunningaanvraag van 31.12.2021 tot en met 28.01.2022. De resultaten van dit openbaar onderzoek zullen samen met dit goedkeuringsbesluit behandeld worden bij het besluit over de omgevingsvergunningaanvraag door het college van burgemeester en schepenen.
De aanvraag betreft het verbreden van buurtweg 4 tussen de Kerkstraat (buurtweg 7) en voetweg 16. De officiële breedte van de baan bedraagt nu 3m. Na uitvoering van de werken zal de breedte van de berijdbare weg 4,40m bedragen. Hiervoor wordt een kosteloze grondafstand voorzien van 527m² langsheen buurtweg 4 en buurtweg 7 (Kerkstraat). Deze zal na het verlenen van de verkavelingsvergunning afzonderlijk voorgelegd worden aan de gemeenteraad.
De weg wordt uitgevoerd in grasdallen. Er is een draaicirkel voorzien voor brandweer en andere voertuigen. Vanaf de draaicirkel wordt de verbinding naar voetweg 16 uitgevoerd in dolomiet. Naast de baan komt een grasberm waarin de nutsleidingen kunnen aangelegd worden. Er worden 2 bomen (Tilia cordata) voorzien in de berm, evenals een wadi. Om de zichtbaarheid te vergroten voor het verkeer, dat uit dit straatje komt en de Kerkstraat wil oprijden, is het aangewezen de boom op de hoek van de straat niet aan te planten. Tevens is de uitbreiding van de verharding langsheen de Kerkstraat, met de bedoeling om de draaicirkel te vergroten, niet wenselijk. Dit zou de snelheid waarmee de bocht genomen kan worden vergroten, wat risico's inhoudt inzake veiligheid. De breedte van de aansluiting op de Kerkstraat mag maximaal 6m bedragen.
Door de aanpassing van de het rooilijnenplan en de verandering van verharding is conform artikelen 15 en 31 van het omgevingsvergunningsdecreet en artikelen 3, 4 en 6 van het decreet op de gemeentewegen de gemeenteraad bevoegd om een beslissing te nemen over de zaak van de wegen opgenomen in deze omgevingsvergunningsaanvraag.
Artikel 4.2.25 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat als een omgevingsvergunningaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, de gemeenteraad een beslissing neemt over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de omgevingsvergunningaanvraag.
In uitvoering van art 18 van het decreet gemeentewegen wordt het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk na de definitieve vaststelling gepubliceerd op de gemeentelijke website, en aangeplakt bij het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het nieuwe, gewijzigde of verplaatste wegdeel.
Het college van burgemeester en schepenen brengt iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend met een beveiligde zending op de hoogte van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan.
Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan het departement en aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt.
Dossier nr. 2021/00011/VKA
Rooilijnplan Kerkstraat ZWALM - 7e Afd./ Hundelgem - Sectie A, nrs. 368m en 369f
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Decreet houdende de gemeentewegen van 03.05.2019
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en omgevingsvergunningsdecreet
Art. 1 - De zaak van de wegen, in het kader van de lopende omgevingsvergunninaanvraag voor het verkavelen van een perceel in 4 loten, 2 voor halfopen eengezinswoningen en 2 voor vrijstaande eengezinswoningen, het slopen van de bestaande bebouwing en de aanleg van wegenis aan de Kerkstraat wordt goedgekeurd onder volgende voorwaarden:
- de boom op de hoek met de Kerkstraat wordt niet aangeplant.
- de verharding langsheen de Kerkstraat moet beperkt worden. De aansluiting mag maximaal 6m breed zijn.
Art. 2 - De nieuwe rooilijn in de Kerkstraat te Zwalm (Hundelgem) langsheen de percelen gelegen 7e Afd./ Hundelgem - Sectie A, nrs. 368m en 369f wordt aangenomen en definitief vastgelegd volgens het rooilijnplan opgenomen in bijlage.
Art. 3 - Het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan wordt onmiddellijk na de definitieve vaststelling gepubliceerd op de gemeentelijke website, en aangeplakt bij het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het nieuwe, gewijzigde of verplaatste wegdeel.
Art. 4 - Het college van burgemeester en schepenen brengt iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend met een beveiligde zending op de hoogte van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan.
Art. 5 - Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan het departement en aan de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen.