In kader van het besluit van de burgemeester 2021/004 en de COVID-19-pandemie is dit een virtuele gemeenteraad gehouden via een audio-visuele toepassing.
Tom Aelbrecht, voorzitter van de gemeenteraad
De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 17.12.2020 worden aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd. Ze vormen samen met de audio-visuele opname tevens het zittingsverslag.
Ontwerpnotulen van de zitting van de gemeenteraad van 17.12.2020.
Audio-visueel verslag van de gemeenteraad van 17.12.2020 zoals te vinden op: https://www.youtube.com/watch?v=LNLUaiA6o8c&feature=youtu.be
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017, art. 277 & 278 §2
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017, art. 285 t.e.m. 287
geen
Audio-visuele opname van de virtuele vergadering: https://youtu.be/I2t6iEZbp8k - Tijdsblok audio: 3 min 0 sec - 3 min 17 sec
Enig artikel – De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 17.12.2020 - die samen met de audio-visuele opname tevens het zittingsverslag uitmaken - worden goedgekeurd
Eric De Vriendt, burgemeester
Gezien de COVID-19-pandemie, de huidige cijfers in verband met de besmettingen in Vlaanderen en de bestaande federale maatregelen vanuit de nationale veiligheidsraad, en vastgelegd in een ministerieel besluit van 28.10.2020 en latere wijzigingen, is fysiek vergaderen met een grote groep niet echt meer verenigbaar met de geldende social distancing-maatregelen. Het is dan ook aangewezen om in afwijking van het besluit van de gemeenteraad van 24.09.2020, de geplande vergadering van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 28.01.2021 niet fysiek te organiseren.
Gezien de gemeente en het OCMW moeten blijven verder werken en er momenteel agendapunten zijn die door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn moeten beslist worden, is uitstellen van de raadsvergadering geen optie en ook niet wenselijk.
De burgemeester kan conform de adviezen van het Agentschap Binnenlands Bestuur in dringende omstandigheden overeenkomstig artikel 134, §1 en 135, §2 van de Nieuwe Gemeentewet maatregelen uitvaardigen voor de organisatie van de vergaderingen van lokale bestuursorganen. De burgemeester legt hierin de modaliteit vast op welke wijze het bestuursorgaan vergadert. Er dient immers afgeweken te worden van de bestaande huishoudelijke reglementen van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn gezien daar niets is bepaald over virtuele vergaderingen.
Er bestaat een waaier aan mogelijkheden om een digitale of virtuele vergadering van de bestuursorganen te organiseren rekening houdende met het openbaar of besloten karakter van de vergaderingen van het bestuursorgaan. Het lokaal bestuur Zwalm beschikt ook over een voor raadsleden digitaal ontsloten notulerings- en vergadersoftware en heeft via licenties op Microsoft Teams ook de mogelijkheid tot een audio-visuele en dus virtuele bijeenkomst.
De gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 23.04.2020, 18.05.2020, 25.06.2020, 28.10.2020, 23.11.2020 en 17.12.2020 werden ook al virtueel georganiseerd en dezelfde werkwijze kan worden gebruikt voor de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 28.01.2021.
De burgemeester nam hieromtrent een beslissing voor de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 28.01.2021 die we ter kennis brengen van de raadsleden.
Besluit van de burgemeester BB/2021/004 van 13.01.2021 - COVID-19-pandemie - afspraken virtuele gemeenteraad van 28.01.2021
Gemeenteraadsbesluit van 24.09.2020 inzake COVID-19-pandemie - Bekrachtiging besluit burgemeester tot inperking van de aanwezigheid van publiek op de gemeenteraad
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
De nieuwe gemeentewet inzonderheid artikel 134, §1 en 135, §2
Ministerieel besluit van 28.10.2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het Corona-virus COVID-19 te beperken en latere wijzigingen
Richtlijnen van het Agentschap Binnenlands Bestuur
geen
Audio-visuele opname van de virtuele vergadering: https://youtu.be/I2t6iEZbp8k - Tijdsblok audio: 3 min 18 sec - 3 min 45 sec
Enig. artikel - De raad neemt kennis van het besluit van de burgemeester van 13.01.2021 dat de vergader- en besluitvormingsregels alsook de wijze van vergaderen voor de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 28.01.2021 vastlegt.
Dit besluit luidt in het beschikkend gedeelte als volgt:
Art. 1 - De burgemeester beslist dat de openbare vergadering van gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 28.01.2021 onder volgende voorwaarden zal georganiseerd worden :
1/De ontwerpnotulen worden via de traditionele link toegestuurd aan de raadsleden. De agenda (bij publicaties) en de ontwerpnotulen (via de kalender) staan klaar in de mobiele applicatie e-notulen https://zwalm-enotulen.schaubroeck.be/ebestuur-mobile/#/login?continueTo=%2F
2/Via de voor alle raadsleden toegankelijke mobiele applicatie e-notulen kan voor elk agendapunt tot uiterlijk zondag 24.01.2021 om 19u schriftelijk opmerkingen/vragen/tussenkomsten gedaan worden door alle raadsleden, door een ‘annotatie’ toe te voegen. Vanaf zondag 24.01.2021om 19u tot uiterlijk dinsdag 26.01.2021 om 19u zal de meerderheid, indien nodig en relevant, op eventuele annotaties antwoorden. Vanaf dinsdag 26.01.2021 om 19u tot woensdag 27.01.2021 om 19u kunnen de raadsleden indien nodig en relevant, op alle eventuele annotaties antwoorden. Dit geldt ook voor de eventuele aanvullende dagordepunten ingediend conform te bestaande huishoudelijke reglementen van de raden.
Deze annotaties zullen in het zittingsverslag worden opgenomen als tussenkomst indien gedeeld met de leden van de vergadering EN de secretaris (lees: algemeen directeur).
Hoe geeft u een annotatie in? Bij elk ontwerp-besluit ziet u in het midden onderaan een klein tekstballonnetje. Na daarop te hebben geklikt, kunt u de gewenste opmerking of vraag bij dat punt vermelden. Belangrijk (niet vergeten!) is ook dat u aangeeft met wie de annotatie gedeeld dient te worden. Daar duidt u aan: leden van de vergadering EN secretaris. (Anders zien we uw annotaties niet.) Daarna klikt u op “opslaan” en sluit u het venster van de annotaties.
Indien u de annotatie als tussenkomst in het verslag genotuleerd wenst te zien, dient dit gedeeld te zijn met de leden van de vergadering EN secretaris!
De gemaakte annotaties van anderen ziet u per punt in het tabblad annotaties.
3/Via de mobiele applicatie e-notulen kunnen jullie stemmen via het tabblad i-voting vanaf ontvangst van de agenda tot uiterlijk donderdag 28.01.2021 om 12u door bij het tabblad i-voting te kiezen tussen “punt goedkeuren” of “punt te bespreken”.
Indien u (eventueel na de gedachtenwisseling via de annotaties) toch zou opteren een ontwerpbesluit niet goed te keuren, kiest u voor “punt te bespreken”.
Indien er via i-voting goedkeuring is van minstens de helft van de raadsleden en er wordt door de andere raadsleden geen bespreking gevraagd dan wordt hun stem als onthouding beschouwd.
4/Alle punten die via i-voting op uiterlijk donderdag 28.01.2021 om 12u door iedereen zijn goedgekeurd worden automatisch als goedgekeurd beschouwd ongeacht het raadslid op het moment van de virtuele gemeenteraad op donderdag 28.01.2021 om 20u "aanwezig" is of niet.
5/Op de virtuele gemeenteraad - waarvoor u via mail of via de outlook-agenda een link zal krijgen via de applicatie Microsoft Teams - zal als volgt worden gehandeld :
-voor alle punten waar iedereen mee akkoord was en goedkeurde via i-voting (of waarvan niemand de bespreking vroeg via i-voting) zal enkel nog de titel van het punt en de beknopte inhoud voorgelezen worden door de voorzitter met het stemresultaat.
-voor de punten waar minstens 1 raadslid aangaf een bespreking te willen: hierover zal de voorzitter nog een audio-visueel debat organiseren aanvullend op de zaken opgenomen in de annotaties bij het betreffende punt. De raadsleden die het woord willen zullen dit moeten vragen via de chat-functie in de applicatie en alleen nadat hen het woord is gegeven mag worden gesproken. Na de zo georganiseerde audio-visuele bespreking zal gestemd worden via de stemmingsmogelijkheid binnen de applicatie e-notulen (tabblad stemming). De stemming hier gebeurt door alle via Microsoft Teams virtueel aanwezige leden.
Hoe gaat men te werk: men minimaliseert zijn Microsoft Teams applicatie (niet uitzetten - wel minimaliseren!) en gaat naar de applicatie e-notulen en het tabblad stemming.
De algemeen directeur zal steeds de stemming openzetten en daarna kunnen de virtueel aanwezigen stemmen : ja/neen/onthouding. Bij problemen kan de voorzitter en algemeen directeur ter zitting opteren voor een andere werkwijze (bijv via mail - smart-form of via de chatfunctie binnen de applicatie Microsoft Teams)
-amendementen kunnen worden ingediend bij de te bespreken punten via de annotaties. De annotatie wordt dan duidelijk voorafgegaan door de woorden : "amendement:" De stemming gebeurt zoals voor het punt zelf.
6/Het zittingsverslag van de raadsvergadering van 28.01.2021 zal worden gevormd door:
-de ontwerpnotulen aangevuld met de via e-notulen (i-voting en stemming) bekomen stemresultaten.
-het audio-visueel verslag gevormd door de audio-visuele opname van de virtuele vergadering. De vergadering zal dus worden opgenomen om te delen met het publiek.
7/Het audio-visuele verslag zal na de raadszitting zo snel mogelijk op de website van de gemeente geplaatst worden om het openbaar karakter te waarborgen en tevens worden gestreamed behoudens technische problemen.
8/Bij discussies en niet voorziene zaken oordeelt de voorzitter over elke betwisting in overleg met de algemeen directeur en in de geest van het huishoudelijk reglement.
9/Het is aangewezen ervoor te zorgen dat u steeds ook zicht hebt op de module e-notulen tijdens de virtuele zitting inzonderheid tijdens de stemming.
Art. 2 - Dit besluit treedt in werking op 18.01.2021 en zal bekendgemaakt worden zoals voorzien in het decreet lokaal bestuur. Het wordt ook ter kennisgeving geagendeerd op de gemeenteraad van 28.01.2021
Peter Van Den Haute, schepen
VARIANT is een intergemeentelijk samenwerkingsverband voor cultuur en erfgoed in de Vlaamse Ardennen met 13 deelnemende gemeenten: Brakel, Geraardsbergen, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Zottegem en Zwalm. Het samenwerkingsverband kent reeds een deelwerking voor cultureel erfgoed en één voor onroerend erfgoed, die samen opereren onder de naam Erfgoed Vlaamse Ardennen.
Het huishoudelijk reglement van VARIANT bepaalt dat de raad van bestuur nieuwe deelwerkingen kan oprichten binnen de gestelde doelen van de projectvereniging. Overeenkomstig artikel 9 van het huishoudelijk reglement van VARIANT werd de oprichting van de nieuwe deelwerking Bibliotheken Vlaamse Ardennen goedgekeurd door de Raad van Bestuur van VARIANT op 10.12.2020 op basis van het beleidsplan in bijlage.
Overeenkomstig artikel 9 van het huishoudelijk reglement dienen alle bij VARIANT aangesloten gemeenten het besluit van de Raad van Bestuur op de gemeenteraad te bekrachtigen (ook als zij geen lid zijn van deze deelwerking). Afgezien van deze bekrachtiging wordt van de gemeente Zwalm geen verder engagement gevraagd.
De nieuwe deelwerking van VARIANT wordt opgestart voor 6 gemeenten die momenteel nog aangesloten zijn bij de Interlokale vereniging Vlaamse Ardennen (Brakel, Kluisbergen, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem) en reeds jarenlang een samenwerking rond bibliotheken kennen.
Lidmaatschap van de deelwerking Bibliotheken Vlaamse Ardennen veronderstelt een jaarlijkse gemeentelijke bijdrage door de betroffen aangesloten gemeentes van 0,30 € per inwoner, die verrekend zal worden op de jaarlijkse factuur van VARIANT.
Zes andere gemeenten van VARIANT zijn aangesloten bij andere samenwerkingsverbanden voor hun bibliothekensamenwerking. Leden van VARIANT die voor bibliothekensamenwerking aangesloten zijn bij Route 42 zijn Herzele, Zottegem, Geraardsbergen en Lierde. Leden van VARIANT die voor bibliothekensamenwerking aangesloten zijn bij Cultuurregio Leie Schelde (bibliothekenverband ZOVLA) zijn Kruisem en Zwalm. Horebeke beschikt momenteel niet over een openbare bibliotheek en behoort dus niet tot één van de bestaande samenwerkingsverbanden. Voor deze bovenstaande gemeenten verandert er niets in hun lidmaatschap van VARIANT. Aan deze gemeenten wordt wel gevraagd om de oprichting van de nieuwe deelwerking te bekrachtigen.
VARIANT en deelwerking Erfgoed Vlaamse Ardennen stelt een goede samenwerking met de bovengenoemde samenwerkingsverbanden en met alle gemeenten van VARIANT voorop. VARIANT wil ook samen met deze partners bekijken hoe we in deze beleidsperiode en naar de volgende beleidsperiode toe de werkingen zo goed mogelijk op elkaar kunnen afstemmen.
Gemeenteraadsbesluit van 26.09.2019 betreffende toetreding van de gemeente Zwalm tot het intergemeentelijk samenwerkingsverband VARIANT
Statuten en het huishoudelijk reglement van projectvereniging VARIANT
Goedkeuring van het beleidsplan van de Bibliotheken Vlaamse Ardennen voor 2012-2026 door de raad van bestuur van VARIANT op 10 december 2020
Beleidsplan Bibliotheken Vlaamse Ardennen voor de periode 2021-2026
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Mario Baert, Peter Van Den Haute, Matthijs Verschraegen
Audio-visuele opname van de virtuele vergadering: https://youtu.be/I2t6iEZbp8k - Tijdsblok audio: 3 min 46 sec - 10 min 30 sec
Art. 1 - De gemeenteraad bekrachtigt de goedkeuring van de oprichting van de nieuwe deelwerking van VARIANT: Bibliotheken Vlaamse Ardennen.
Art. 2 - Een afschrift van deze beslissing zal overgemaakt worden aan de coördinator van VARIANT.
Art. 3 - Dit besluit zal worden bekendgemaakt zoals voorzien in het decreet lokaal bestuur
Eric De Vriendt, burgemeester
De Vlaamse Regering keurde op 8 januari jl. het uitvoeringsbesluit inzake naleving quarantaineplicht goed, waardoor handhaving door lokale besturen mogelijk wordt. Het besluit en het decreet waaraan het uitvoering geeft, zijn na publicatie in het Belgisch Staatsblad op maandag 11 januari 2021 van kracht.
Met dit bijkomende instrument wil Vlaanderen de lokale besturen ondersteunen in hun handhaving en zetten we opnieuw een belangrijke stap in het altijd maar performanter maken van onze strijd tegen de verspreiding van het Covid-19-virus.
Het Vlaamse preventiedecreet voorziet in een informatie-uitwisseling met de lokale besturen van de gegevens van de personen die in verplichte quarantaine moeten met het oog op de controle en de handhaving van de verplichte quarantaine. Hierdoor krijgen de lokale besturen de tools in handen om deze controle en handhaving ook efficiënt te kunnen uitvoeren.
Om effectief van start te kunnen gaan, moet het lokaal bestuur nog een verantwoordelijke voor de gegevensverwerking aanduiden en een protocolakkoord afsluiten met het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG).
Gemeenten zoals wij die zich reeds geëngageerd hebben om lokaal aan brononderzoek, COVID-coaching en/of contactopsporing te doen, hebben toegang tot andere persoonsgebonden gegevens via de interne controletoren of het Scripts en Forms platform. Daar moeten ze heel zorgvuldig mee omspringen. De gegevens die deze kanalen ter beschikking stellen, mogen we niet gebruiken voor quarantainehandhaving. Dit is een essentieel principe van de GDPR-regelgeving. Het zou ook het vertrouwen van het publiek in de contactopsporing volledig ondermijnen. De gegevens in kader van dit protocol mogen alleen gebruikt worden voor de doeleinden zoals in het protocol vastgelegd en alle van het AZG ontvangen bestanden en overige digitale informatie wordt bewaard in een speciaal voor dit doel aan te maken map op de netwerkschijf, die alleen toegankelijk is voor personeel belast met de verwerking.
Gezien de huidige gezondheidscrisis was de goedkeuring van dit protocol uiteraard hoogdringend en werd het reeds goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 14.01.2021. Het wordt derhalve hier ter bekrachtiging geagendeerd.
https://www.vlaanderenhelpt.be/controle-handhaving-quarantaine
Protocol voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens van het Agentschap Zorg en Gezondheid naar de gemeente Zwalm
Collegebesluit van 14.01.2021 inzake "COVID-19 - handhaving quarantaine en isolatie-plicht - goedkeuring protocol met het Agentschap Zorg en Gezondheid"
Advies informatieveiligheidsconsulent dd 12.01.2021
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Decreet betreffende het preventieve gezondheidsbeleid van 21.11.2003
De nieuwe gemeentewet
Besluit van de Vlaamse Regering van 08.01.2021 tot uitvoering van artikel 34/1, tweede lid, en artikel 47/1 van het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 juni 2020 tot uitvoering van het decreet van 29 mei 2020 tot organisatie van de meldingsplicht en het contactonderzoek in het kader van COVID-19
geen
Audio-visuele opname van de virtuele vergadering: https://youtu.be/I2t6iEZbp8k - Tijdsblok audio: 10 min 31 sec - 10 min 59 sec
PROTOCOL VOOR DE ELEKTRONISCHE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS VAN HET AGENTSCHAP ZORG EN GEZONDHEID (AZG) NAAR DE GEMEENTE Zwalm
in het kader van het doorgeven van persoonsgegevens conform artikel 34/1 van het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid
[14.01.2021]
Dit protocol wordt gesloten conform artikel 8, §1, van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer.
TUSSEN
Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG), vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, bij delegatie, in de persoon van de leidend ambtenaar van agentschap zonder rechtspersoonlijkheid AZG, de heer Dirk Dewolf
ingeschreven in het KBO met ondernemingsnummer 0316.380.84 waarvan de administratieve zetel zich bevindt te Koning Albert II laan 35 / 33, 1030 Schaarbeek
hierna: “INSTANTIE 1”;
EN
De gemeente Zwalm met zetel Zuidlaan 36 te 9630 Zwalm , vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, voor wie tekenen: Eric De Vriendt, burgemeester en Philip Lefever, algemeen directeur] in uitvoering van het collegebesluit d.d. 14.01.2021
ingeschreven in het KBO met nummer 0216.772.036 waarvan de administratieve zetel zich bevindt te Zuidlaan 36 te 9630 Zwalm
hierna: “INSTANTIE 2”;
[INSTANTIE 1] en [INSTANTIE 2] worden hieronder ook wel afzonderlijk aangeduid als een “partij” of gezamenlijk als de “partijen”;
NA TE HEBBEN UITEENGEZET
A. Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) is een intern verzelfstandigd agentschap zonder rechtspersoonlijkheid, opgericht bij het besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap "Zorg en Gezondheid"
B. De gemeente is een lokale overheid waarvan de werking is vastgelegd in het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (hierna decreet over het lokaal bestuur).
C1 RECHTSGROND VAN DE GEPLANDE GEGEVENSSTROOM
Artikel 34/1 van het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid (hierna het decreet van 21 november 2003 te noemen) en artikel 2 van het besluit Vlaamse Regering 8 januari 2021 tot uitvoering van artikel 34/1, tweede lid, en artikel 47/1 van het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 juni 2020 tot uitvoering van het decreet van 29 mei 2020 tot organisatie van de meldingsplicht en het contactonderzoek in het kader van COVID-19, maken gegevensdeling mogelijk tussen enerzijds het agentschap Zorg en Gezondheid en anderzijds de gemeente van de hoofdverblijfplaats of een andere gepaste plaats waar die personen in tijdelijke afzondering gaan, waaraan de persoonsgegevens worden bezorgd, met het oog op de handhaving van de maatregel, vermeld in artikel 47/1 van hetzelfde decreet. De gemeente is in het voormelde artikel 34/1 aangewezen als verwerkingsverantwoordelijke voor de verwerking van de persoonsgegevens die ze op basis van deze bepaling heeft ontvangen.
C2. VERLOOP VAN DE GEPLANDE GEGEVENSSTROOM
De meldingsplicht van COVID-19 vindt zijn rechtsgrond in het decreet van 21 november 2003. Artikel 6, §1, van het samenwerkingsakkoord van 25 augustus 2020 tussen de Federale Staat, de Vlaamse Gemeenschap, het Waalse Gewest, de Duitstalige Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, betreffende de gezamenlijke gegevensverwerking door Sciensano en de door de bevoegde gefedereerde entiteiten of door de bevoegde agentschappen aangeduide contactcentra, gezondheidsinspecties en mobiele teams in het kader van een contactonderzoek bij personen die (vermoedelijk) met het coronavirus COVID-19 besmet zijn op basis van een gegevensbank bij Sciensano (hierna het samenwerkingsakkoord van 25 augustus 2020 te noemen) stelt dat de persoonsgegevens met betrekking tot de meldingsplicht in afwijking van de regelgeving van de deelstaten in gegevensbank I komen.
De gezondheidsinspectiediensten van de deelstaten hebben in het kader van het tegengaan van de uitbreiding van schadelijke effecten die veroorzaakt zijn door het coronavirus COVID-19 de mogelijkheid om maatregelen, zoals een tijdelijke afzondering, op te leggen aan de betrokken personen. Het gebruik van de gegevens voor het uitvoeren en het handhaven van die maatregelen is geregeld met het doeleinde, vermeld in artikel 3, §3, van het samenwerkingsakkoord van 25 augustus 2020. Op grond van artikel 34/1 van het decreet van 21 november 2003 kunnen de gezondheidsinspectiediensten de gegevens in het kader van de handhaving van die maatregelen ook aan de gemeenten bezorgen.
Met het oog op de controle op en handhaving van de maatregelen bepaald in het voormelde decreet, worden de gegevens gedeeld met de gemeente.
D. De partijen wensen overeenkomstig artikel 8, §1, van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer een protocol te sluiten met betrekking tot de elektronische mededeling van persoonsgegevens. Dat protocol wordt bekendgemaakt op de website van beide partijen.
E. De functionaris voor gegevensbescherming van het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft op 8 januari 2021 advies met betrekking tot een ontwerp van dit protocol gegeven.
F. Het opstellen van voorliggend protocolakkoord voor de omkadering van de lokale initiatieven werd besproken met de functionarissen voor de gegevensbescherming van de Vlaamse lokale besturen op de VVSG-werkgroep informatieveiligheid van 30 november 2020 en verder uitgewerkt met een aantal leden van deze werkgroep voor wat betreft de voorgestelde gegevensuitwisseling, de definiëring en uitvoering van de voorliggende gegevensverwerking.
G. De functionaris voor gegevensbescherming van Zwalm heeft op [datum] advies met betrekking tot een ontwerp van dit protocol gegeven.
WORDT OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT:
Artikel 1: Onderwerp
In dit protocol worden de voorwaarden en modaliteiten van de elektronische mededeling van de persoonsgegevens zoals omschreven in artikel 3 door het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) aan de gemeente Zwalm uiteengezet.
Artikel 2: Rechtvaardigingsgronden van zowel de mededeling als de inzameling van de persoonsgegevens
De beoogde gegevensverwerking door de gemeente Zwalm is gebaseerd op:
- Deze verwerking is noodzakelijk om te voldoen aan een wettelijke verplichting die op de verwerkingsverantwoordelijke rust (artikel 6, lid 1, c AVG);
- Deze verwerking is noodzakelijk voor doeleinden van preventieve of arbeidsgeneeskunde, voor de beoordeling van de arbeidsgeschiktheid van de werknemer, medische diagnosen, het verstrekken van gezondheidszorg of sociale diensten of behandelingen dan wel het beheren van gezondheidszorgstelsels en -diensten of sociale stelsels en diensten (artikel 9, lid 2, h AVG);
- Deze verwerking is noodzakelijk om redenen van algemeen belang op het gebied van de volksgezondheid, zoals bescherming tegen ernstige grensoverschrijdende gevaren voor de gezondheid of het waarborgen van hoge normen inzake kwaliteit en veiligheid van de gezondheidszorg en van geneesmiddelen of medische hulpmiddelen (artikel 9, lid 2, i AVG).
Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) heeft de opgevraagde gegevens oorspronkelijk verzameld voor volgende doeleinden:
- De gezondheidsinspectiediensten van de deelstaten hebben in het kader van het tegengaan van de uitbreiding van schadelijke effecten die veroorzaakt zijn door het coronavirus COVID-19 de mogelijkheid om maatregelen, zoals een tijdelijke afzondering, op te leggen aan de betrokken personen. Het gebruik van de gegevens voor het uitvoeren en het handhaven van die maatregelen is geregeld met het doeleinde, vermeld in artikel 3, §3, van het samenwerkingsakkoord van 25 augustus 2020. Op grond van artikel 34/1 van het decreet van 21 november 2003 kan het agentschap de gegevens in het kader van de handhaving van die maatregelen ook aan de gemeenten bezorgen.
De gemeente Zwalm zal de opgevraagde gegevens verwerken voor volgende doeleinden:
- Voor de controle op de maatregelen bepaald in artikel 47/1 van het decreet van 21 november 2003, zoals verder geconcretiseerd in het besluit Vlaamse Regering 8 januari 2021 tot uitvoering van artikel 34/1, tweede lid, en artikel 47/1 van het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 juni 2020 tot uitvoering van het decreet van 29 mei 2020 tot organisatie van de meldingsplicht en het contactonderzoek in het kader van COVID-19.
- Voor de handhaving van de maatregelen bepaald in artikel 47/1 van het decreet van 21 november 2003, zoals verder geconcretiseerd in het besluit Vlaamse Regering 8 januari 2021 tot uitvoering van artikel 34/1, tweede lid, en artikel 47/1 van het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 juni 2020 tot uitvoering van het decreet van 29 mei 2020 tot organisatie van de meldingsplicht en het contactonderzoek in het kader van COVID-19. Deze handhaving bestaat uit de mogelijkheid om een proces-verbaal op te stellen met het oog op het opleggen van de in artikel 79 van het decreet van 21 november 2003 bepaalde strafsancties.
- Overeenkomstig artikel 135, § 2 Nieuwe Gemeentewet hebben de gemeenten tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen. Meer bepaald wordt aan de gemeente toevertrouwd:
- het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden (artikel 135, §2, lid 2, 5° Nieuwe Gemeentewet);
- het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast (artikel 135, §2, lid 2, 7° Nieuwe Gemeentewet);
Het doeleinde van de verdere verwerking van deze persoonsgegevens door de gemeente Zwalm is verenigbaar met de doeleinden waarvoor het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) de gegevens oorspronkelijk heeft verzameld, gezien zij omkaderd is door een rechtsgrond (artikel 6, lid 1, c AVG), noodzakelijk is voor doeleinden van preventieve of arbeidsgeneeskunde (artikel 9, lid 2, h AVG) en noodzakelijk is om redenen van algemeen belang op het gebied van de volksgezondheid (artikel 9, lid 2, i AVG).
Artikel 3: De gevraagde persoonsgegevens en de categorieën en omvang van de gevraagde persoonsgegevens conform het proportionaliteitsbeginsel
In onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van de verschillende persoonsgegevens die worden meegedeeld, alsook de verantwoording van de proportionaliteit en de bewaartermijn van de gegevens.
Het betreft geen persoonsgegevens als vermeld in artikel 9 en/of 10 van de algemene verordening gegevensbescherming. Indien dat wel het geval is, wordt dit gespecificeerd in onderstaande tabel.
Gegeven 1 het concrete gegeven dat wordt meegedeeld. Als er veel gegevens zijn, kunnen ze in clusters worden vermeld.
|
- de voor- en achternaam; - het adres van de plaats waar de persoon in tijdelijke afzondering gaat; - de termijn van de tijdelijke afzondering. |
Verantwoording proportionaliteit waarom elk gegeven noodzakelijk is voor het gevraagde doel. Als in artikel 1 en 2 verschillende doelen zijn opgegeven, aangeven voor welk doel het gegeven wordt meegedeeld |
Deze persoonsgegevens zijn toereikend, ter zake dienend en niet overmatig uitgaande van de vooropgestelde doeleinden, m.n. de controle op en handhaving van de maatregelen betreffende tijdelijke afzondering zoals vermeld in artikel 47/1 van het decreet van 21 november 2003 en zoals verder geconcretiseerd in het besluit Vlaamse Regering 8 januari 2021 tot uitvoering van artikel 34/1, tweede lid, en artikel 47/1 van het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 juni 2020 tot uitvoering van het decreet van 29 mei 2020 tot organisatie van de meldingsplicht en het contactonderzoek in het kader van COVID-19.
|
Artikel 34/1 van het decreet van 21 november 2003 voorziet dat de meegedeelde gegevens door de gemeente Zwalm uiterlijk tot het einde van de maatregel, bepaald in artikel 47/1 van hetzelfde decreet bewaard kunnen worden. De termijnen van tijdelijke afzondering worden geconcretiseerd in het besluit Vlaamse Regering 8 januari 2021 tot uitvoering van artikel 34/1, tweede lid, en artikel 47/1 van het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 juni 2020 tot uitvoering van het decreet van 29 mei 2020 tot organisatie van de meldingsplicht en het contactonderzoek in het kader van COVID-19.
Deze bewaartermijn kan worden verantwoord gezien het gevaar dat de personen die in een hoogrisicogebied zijn geweest en anderen met een verhoogd risico kunnen vormen voor de volksgezondheid. Zowel voor personen die in een hoogrisicogebied zijn geweest, als voor andere personen die een verhoogd risico op COVID-19 hebben, wordt de termijn van de tijdelijke afzondering ingekort als blijkt dat ze geen gevaar vormen voor de volksgezondheid.
Artikel 4: De categorieën van ontvangers en derden die mogelijks de gegevens eveneens verkrijgen
De gemeente Zwalm zal de meegedeelde persoonsgegevens in het kader van de in artikel 2, 2°, vooropgestelde finaliteiten kunnen meedelen aan volgende categorie(ën) van ontvangers:
- Volgende diensten van de gemeente Zwalm kunnen toegang hebben tot de gevraagde persoonsgegevens:
- Daarnaast kunnen de gevraagde gegevens worden medegedeeld aan of ingezien door:
Elke eventuele mededeling van de gevraagde persoonsgegevens door de gemeente Zwalm moet voorafgaandelijk aan het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) worden gemeld en moet uiteraard in overeenstemming zijn met de relevante wet- en regelgeving inzake de bescherming van natuurlijke personen bij de verwerking van persoonsgegevens. Dat betekent onder meer dat de gemeente Zwalm waar vereist een protocol sluit voor de mededeling van de gevraagde gegevens.
Artikel 5. Periodiciteit van de mededeling en de duur van de mededeling
De persoonsgegevens zullen casusgewijs en dus onregelmatig worden meegedeeld omdat de persoonsgegevens van een persoon als vermeld in artikel 47/1, §1, eerste lid, §2, eerste lid, en §3, eerste lid van het decreet van 21 november 2003, slechts met de gemeente worden gedeeld met het oog op de controle op en handhaving van de maatregelen, vermeld in artikel 47/1, door de burgemeester van de hoofdverblijfplaats of een andere gepaste plaats waar die persoon in tijdelijke afzondering.
De mededeling blijft geldig zolang het protocol overeenkomstig artikel 11 van dit protocol blijft bestaan.
Artikel 6: Beveiligingsmaatregelen
Deze persoonsgegevens worden ter beschikking gesteld in een CSV-bestand aan 1 door de gemeente aangeduide contactpersoon via de Database take-away service (API) dat via HTTPS zal kunnen worden afgehaald. Volgende beveiligingsmaatregelen werden getroffen op Database en Database take-away[1]:
De volgende specifieke organisatorische en technische beveiligingsmaatregelen voor de verwerking van persoonsgegevens moeten voor de gegevensmededeling worden voorzien:
1° de medewerkers van de betrokken diensten en de burgemeester hebben een geheimhoudingsverklaring ondertekend, waarin hen wordt gewezen op het feit dat zij gehouden zijn aan het beroepsgeheim. Die geheimhoudingsverklaring vermeldt de verplichtingen waaraan de medewerkers moeten voldoen, en ook de mogelijke sancties die zij kunnen oplopen bij niet naleving van het beroepsgeheim;
2° bij gegevensuitwisseling, het vaststellen van de technische en organisatorische maatregelen ter bescherming van de persoonsgegevens die genomen moeten worden, bij de definiëring en uitvoering van nieuwe verwerkingen van persoonsgegevens of bij aanpassingen aan de bestaande verwerkingen raadpleegt het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG), een Veiligheidsteam, dat minstens is samengesteld uit de functionaris voor gegevensbescherming van het AZG en functionarissen voor gegevensbescherming van de Vlaamse lokale besturen uit de VVSG-werkgroep;
3° de technische en organisatorische maatregelen die worden genomen ter bescherming van de persoonsgegevens kunnen worden geaudit door een intern of extern auditteam.
De gemeente Zwalm treft in overleg met de eigen functionaris van de gegevensbescherming alle gepaste organisatorische en technische beveiligingsmaatregelen ter beveiliging van de ontvangen persoonsgegevens bij verdere verwerking.
De gemeente Zwalm moet kunnen aantonen dat alle vereiste beveiligingsmaatregelen getroffen werden. Op eenvoudig verzoek van het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) moet de gemeente Zwalm hiervan aan het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) het bewijs overmaken.
Artikel 7: Kwaliteit van de persoonsgegevens
Zodra de gemeente Zwalm één of meerdere foutieve, onnauwkeurige, onvolledige, ontbrekende, verouderde of overtollige gegevens in de persoonsgegevens, vermeld in artikel 3, vaststelt (al dan niet op basis van een mededeling van de betrokkene, meldt zij dat onmiddellijk aan het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) die na onderzoek binnen 7 kalenderdagen na de melding van de voornoemde vaststellingen de gepaste maatregelen treft en de gemeente hiervan vervolgens op de hoogte brengt.
Artikel 8: Sanctie bij niet-naleving
Bij inbreuken op de toepassing van het artikel 34/1 van het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid geldt de bestraffing voor het niet-naleven van verordening (EU) 2016/679 van 27 april 2016 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG en de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.
Onverminderd haar recht om een schadevergoeding te vorderen en in afwijking van artikel 5, 2°, kan het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) dit protocol middels eenvoudige kennisgeving en zonder voorafgaandelijke ingebrekestelling eenzijdig beëindigen indien de gemeente Zwalm deze persoonsgegevens verwerkt in strijd met hetgeen bepaald is in dit protocol, met de algemene verordening gegevensbescherming of met andere relevante wet- of regelgeving inzake de bescherming van natuurlijke personen bij de verwerking van persoonsgegevens.
Artikel 9: Meldingsplichten
Partijen engageren zich in het licht van artikel 33 van de algemene verordening gegevensbescherming om elkaar via de functionarissen voor gegevensbescherming zonder onredelijke vertraging op de hoogte te stellen van elk gegevenslek dat zich voordoet betreffende de meegedeelde gegevens met impact op beide partijen en in voorkomend geval onmiddellijk gezamenlijk te overleggen teneinde alle maatregelen te nemen om de gevolgen van het gegevenslek te beperken en te herstellen. De partijen verschaffen elkaar alle informatie die ze nuttig of nodig achten om de beveiligingsmaatregelen te optimaliseren.
Beide partijen brengen elkaar onmiddellijk op de hoogte van wijzigingen van wetgeving met impact op voorliggend protocol, zoals de finaliteit, proportionaliteit, frequentie, duurtijd enz. en in voorkomend geval van wijzigingen omtrent de verwerkers.
Artikel 10: Toepasselijk recht en geschillenbeslechting
Dit protocol wordt beheerst door het Belgisch recht.
Alle geschillen die voortvloeien uit of verband houden met dit protocol worden beslecht door de bevoegde rechtbank in Brussel.
Artikel 11: Inwerkingtreding en opzegging
Dit protocol treedt in werking op de datum van ondertekening.
Partijen kunnen in onderlinge overeenstemming dit protocol te allen tijde schriftelijk opzeggen.
Het protocol eindigt tevens van rechtswege wanneer er geen rechtsgrond meer bestaat voor de gevraagde doorgifte van persoonsgegevens.
Opgemaakt te Brussel, op [DATUM], in evenveel exemplaren als dat er partijen zijn.
___________________________ ___________________________
dhr. Dirk Dewolf de burgemeester
namens het Vlaamse Agentschap namens de gemeente ZWalm
Zorg en Gezondheid (AZG)
___________________________
de algemeen directeur
namens de gemeente Zwalm
[1]Technische Informatie en veiligheidsdocumenten kunnen op vraag beschikbaar worden gemaakt via de functionaris voor gegevensbescherming van het agentschap Zorg en Gezondheid.
Art. 1 - De gemeenteraad bekrachtigt het collegebesluit van 14.01.2021 houdende goedkeuring van het protocol voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens van het Agentschap Zorg en Gezondheid naar de gemeente Zwalm en het bijhorende protocol zoals opgenomen in bijlage.
Art. 2 - De heer Dries De Boel - informatieveiligheidsconsulent en DPO van de gemeente en OCMW Zwalm - fungeert als DPO met betrekking tot dit protocol.
Eric De Vriendt, burgemeester
Onze wegen behoeven voortdurend onderhoud.
In het kader van de opdracht “onderhoudswerken asfaltwegen voor een periode van 3 jaar” werd een bestek met nr. 2020/599 opgesteld door de dienst grondgebiedzaken.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 364.956,09 (incl. BTW).
De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 36 maanden.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.
Er werd ook rekening gehouden met de in de gemeenteraad van 23.11.2020 meegegeven suggesties tot aanpassing van het toen voorgelegde bestek. Tevens werden de posten geactualiseerd naar het nieuwe standaardbestek 250.
Bestek nr 2020/599
Wet van 17.06.2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Wet van 17.06.2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 2° (het geraamde bedrag excl. btw overschrijdt de drempel van € 750.000,00 niet) en artikel 43.
Koninklijk besluit van 14.01.2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Koninklijk besluit van 18.04.2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Johan De Bleecker, Eric De Vriendt, Louis Ide
Audio-visuele opname van de virtuele vergadering: https://youtu.be/I2t6iEZbp8k - Tijdsblok audio: 11 min 0 sec - 15 min 17 sec
Art. 1 - Het bestek met nr. 2020/599 versie 20210127 en bijhorende raming voor de opdracht “onderhoudswerken asfaltwegen voor een periode van 3 jaar”, opgesteld door de dienst grondgebiedzaken worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 364.956,09 (incl.BTW).
Art. 2 - Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Art. 3 - De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Francia Neirinck, schepen
Op 23.01.2020 werd er een vergunning houdende verkaveling afgeleverd , met referentie OMV2019114446, voor de aanvraag ingediend door Benjamin Hellebaut, Houtemstraat 2 bus D te 9860 Oosterzele, strekkende tot het verkavelen van 4 loten voor vrijstaande eengezinswoningen (lot 5 wordt afgestaan aan de gemeente), het vellen van 5 bomen (knotwilgen), verwijderen van de verhardingen en het slopen van een bijgebouw op een perceel gelegen te 9630 Zwalm (Meilegem), Bareelstraat, zonder nummer, gekadastreerd als afdeling 45022, sectie A, perceel 42D.
Als stedenbouwkundige voorwaarde is onder meer opgenomen dat de grond van lot 5 voor het verwezenlijken van de nieuwe rooilijn kosteloos moet worden afgestaan aan het gemeentebestuur met het oog op eventuele latere wegwerkzaamheden of de aanleg van nutsleidingen. Alle kosten die hieruit voortvloeien werden ten laste gelegd van de vergunninghouder. Na opmeting op 16.09.2020 door Benjamin Hellebaut, beëdigd landmeter-expert voor de rechtbank van 1e aanleg van Gent op 06.09.2010, ingeschreven op het tableau van landmeters-experten n° LAN101445, bedraagt deze kosteloze grondafstand 213m² ten voordele van het gemeentebestuur.
Meester Brigitte Vermeersch, Geassocieerd Notaris met standplaats te Horebeke, die haar ambt uitoefent in de besloten vennootschap "Brigitte Vermeersch & Maniola Spitaels, geassocieerde notarissen" met zetel te 9667 Horebeke, Abraham Hansstraat 17, maakte inzake deze kosteloze grondafstand aan de gemeente een ontwerpakte op.
Akte kosteloze grondafstand opgemaakt door Meester Brigitte Vermeersch, Geassocieerd Notaris met standplaats te Horebeke, die haar ambt uitoefent in de besloten vennootschap "Brigitte Vermeersch & Maniola Spitaels, geassocieerde notarissen" met zetel te 9667 Horebeke, Abraham Hansstraat 17.
Opmetingsplan van 16.09.2020 door Benjamin Hellebaut, beëdigd landmeter-expert voor de rechtbank van 1e aanleg van Gent op 06.09.2010, ingeschreven op het tableau van landmeters-experten n° LAN101445.
Uittreksel uit de notulen van het College van Burgemeester en Schepenen van 23.01.2020 met betrekking tot de verkavelingsvergunning met referentie OMV2019114446, voor de aanvraag strekkende tot het verkavelen van 4 loten voor vrijstaande eengezinswoningen (lot 5 wordt afgestaan aan de gemeente), het vellen van 5 bomen (knotwilgen), verwijderen van de verhardingen en het slopen van een bijgebouw op een perceel gelegen te 9630 Zwalm (Meilegem), Bareelstraat, zonder nummer,
Verkavelingsplan
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017, art 40 en 41
Johan De Bleecker, Francia Neirinck
Audio-visuele opname van de virtuele vergadering: https://youtu.be/I2t6iEZbp8k - Tijdsblok audio: 15 min 18 sec - 21 min 38 sec
In het jaar tweeduizend twintig.
|
Op *
Voor mij, meester Brigitte VERMEERSCH, geassocieerd notaris met standplaats te Horebeke, die haar ambt uitoefent in de besloten vennootschap “Brigitte Vermeersch & Maniola Spitaels, geassocieerde notarissen”, met zetel te 9667 Horebeke, Abraham Hansstraat 17.
Zijn verschenen:
Van eerste zijde:
Mevrouw VAN DEN BERGHE Linda Marcella Michèle, geboren te Oudenaarde op 6 juli 1959, (rijksregister nummer 59.07.06-448.78, identiteitskaart nummer 592-4044556-28), echtgenote van de heer VAN HOECKE Karel Maurits Albert, geboren te Zottegem op 21 april 1955, wonende te 9630 Zwalm (Meilegem), Bareelstraat 26.
Verklarende gehuwd te zijn onder het wettelijk stelsel ingevolge huwelijkscontract verleden voor notaris Van Coppenolle Luc te Oudenaarde op 11 april 1984, gewijzigd zonder wijzigingen aan het stelsel bij akte wijziging huwelijkscontract verleden voor ondergetekende notaris Vermeersch op 8 mei 2019, tot op heden niet verder gewijzigd.
Hierna "verkoper" genoemd.
Van tweede zijde:
De GEMEENTE ZWALM, met administratieve zetel te 9630 Zwalm (Munkzwalm), Zuidlaan 36, ondernemingsnummer 0216.772.036, hier vertegenwoordigd overeenkomstig artikel 279 §1 van het Decreet Lokaal Bestuur door:
- de burgemeester, de heer DE VRIENDT Eric, geboren te Zottegem op 29 januari 1955 (rijksregister nummer 55.01.29-533.50, identiteitskaart nummer 593-0049105-83), wonende te 9630 Zwalm, Machelgemstraat 54.
- de algemeen directeur, de heer LEFEVER Philip Raf Ludo, geboren te Gent op 14 november 1968 (rijksregister nummer 68.11.14-327.79, identiteitskaart nummer 592-0359625-30), wonende te 9880 Aalter, Aalterveld 57.
Die optreden in uitvoering van het gemeenteraadsbesluit de dato
waarvan een uittreksel bij onderhavige akte zal gevoegd worden, doch niet zal overgeschreven worden op het hypotheekkantoor.
De burgemeester, tevens lid van de gemeenteraad, treedt alhier op krachtens delegatie ontvangen vanwege de gemeenteraad, dit krachtens artikel 281 van het Decreet Lokaal Bestuur en overeenkomstig artikel 4 van het gemelde gemeenteraadsbesluit de dato
De burgemeester en de algemeen directeur bevestigen dat dit gemeenteraadsbesluit uitvoerbaar is ingevolge het verstrijken van de termijn waarbinnen het door de toezichthoudende overheden kon geschorst of vernietigd worden.
Hierna "koper" genoemd.
Welke comparanten de ondergetekende notaris aanzocht hebben in authentieke vorm akte te verlenen van de volgende overeenkomst, rechtstreeks tussen hen gesloten:
De comparante van eerste zijde: mevrouw Linda Van den Berghe, verklaart te hebben verkocht aan en in voordeel van de comparant van tweede zijde: Gemeentebestuur Zwalm, vertegenwoordigd zoals voormeld, die verklaart in aankoop te aanvaarden.
Het hierna beschreven onroerend goed:
BESCHRIJVING VAN HET GOED
GEMEENTE ZWALM- vierde afdeling - Meilegem
Een perceel grond, gelegen Bareelstraat 58 +, volgens titel en recent kadaster gekend sectie A, deel van perceelnummer 42D P0000, met een oppervlakte volgens meting van twee are dertien centiare (213m²)
Geprekadastreerd met gereserveerd perceelnummer
Hierna “het verkochte goed” genoemd, ook al zijn er meerdere goederen.
OPMETINGS- en AFPALINGSPLAN
Het hierboven beschreven onroerend goed is aangeduid als lot 5 op een opmetings- en afpalingsplan, opgemaakt door BVBA Metae, landmeters-schatters te Oosterzele, op 16 september 2020, welk plan aan onderhavige akte zal gehecht blijven, na door partijen en de notaris "ne varietur" getekend te zijn.
Dit plan is opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder refertenummer $ en werd sindsdien niet meer gewijzigd.
Overeenkomstig artikel 26, 3de lid, 2 ° Wetboek Registratierechten is het plan niet verplicht registreerbaar en overeenkomstig artikel 1, lid 4 Hypotheekwet wordt de kosteloze overschrijving ervan gevraagd.
OORSPRONG VAN EIGENDOM
Oorspronkelijk en meer dan 30 jaar terug behoorde het goed onder grotere oppervlakte toe aan de heer Van den Berghe Zoel.
De heer Zoel Van den Berghe is overleden te Zottegem op 21 november 1993, nalatende voor enige wettige en voorbehouden erfgenamen zijn kinderen Marc, Luc en Linda Van den Berghe elk voor één/derde naakte eigendom en zijn echtgenote Mevrouw Cecile De Meulemeester voor het vruchtgebruik.
Mevrouw Cecile De Meulemeester is overleden te Zottegem op 17 oktober 2008, waarbij het vruchtgebruik is uitgedoofd.
De heer Luc Van den Berghe is overleden te Waregem op 12 augustus 2015, zijn nalatenschap is ingevolge de wet vervallen aan zijn broer en zuster Marc en Linda Van den Berghe elk voor de helft.
Bij akte minnelijke vereffening-verdeling tussen de heer Marc Van den Berghe en Mevrouw Linda Van den Berghe verleden voor notaris Anne-Sophie Willems te Zwalm en notaris Christiaan Uytterhaegen te Wetteren verleden op 28 augustus 2018, overgeschreven op het Kantoor Rechtszekerheid te Oudenaarde op 31 augustus 2018 formaliteit 69-T-31/08/2018-11159, werd gezegd goed toebedeeld aan Mevrouw Linda Van den Berghe.
PRIJS - KWIJTING – OORSPRONG DER GELDEN
Prijs
Partijen verklaren dat onderhavige overeenkomst kosteloos is gedaan en aanvaard.
VRIJSTELLING VAN AMBTSHALVE INSCHRIJVING
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt bij deze uitdrukkelijk vrijgesteld tot het nemen van enige ambtshalve inschrijving, bij het overschrijven van onderhavige akte.
VOORWAARDEN VAN DE VERKOOP
Het goed werd verkocht in acht genomen de staat waarin het zich bevond op het ogenblik van het sluiten van de koopovereenkomst. De comparanten zijn het eens dat deze staat overeenstemt met de actuele toestand.
De koper erkent door de verkoper in de mogelijkheid te zijn gesteld het goed, kort voor het verlijden van de akte, opnieuw te bezichtigen teneinde zich te kunnen vergewissen van de actuele toestand.
De koper kan geen aanspraak maken op vergoeding of prijsvermindering wegens de toestand van de gebouwen, de beplantingen en de ondergrond. Waarborgen die met betrekking tot het goed nog door een derde zouden verschuldigd zijn aan de verkoper worden aan de koper overgedragen.
Het goed werd verkocht zonder waarborg vanwege de verkoper wegens onjuistheid van oppervlakte, hoe groot het verschil tussen de in deze akte opgegeven oppervlakte en de werkelijke oppervlakte ook moge zijn, zelfs al overtrof dit verschil vijf procent.
De koop wordt gedaan en aanvaard, zonder verplichting van de verkoper tot vrijwaring van de koper voor de verborgen gebreken die later zouden blijken, althans voor zover niet komt vast te staan dat de verkoper die verborgen gebreken gekend heeft en aan de koper heeft verzwegen. Dienaangaande verklaart de verkoper met betrekking tot het verkochte goed geen kennis te hebben van eventuele beschadigingen, ontstaan na de onderhandse verkoopovereenkomst, noch van enige verborgen gebreken.
De koper wordt gesubrogeerd in alle rechten en vorderingen van de verkoper wat betreft voormeld goed en onder meer in de rechten die hem nog zouden kunnen toebehoren tegen iedere ondernemer en architect (onder meer zoals bepaald in de artikel 1792 en 2270 Burgerlijk Wetboek) of enige andere installateur die tot waarborg gehouden zou zijn. Tevens treedt de koper in de rechten van de verkoper voor mogelijke vorderingen inzake productaansprakelijkheid.
De verkoper verklaart bovendien geen enkel overeenkomst te hebben aangegaan waardoor hij geheel of gedeeltelijk afstand zou hebben gedaan van zijn rechten.
De wet van 31 mei 2017 betreffende de verplichte verzekering van de tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid voor alle actoren in de bouwsector (architect, aannemer en andere dienstverleners), is op onderhavige verkoop niet van toepassing.
Deze verkoop geschiedt voor vrij en zuiver en onbelast van alle schulden, bezwarende in- en overschrijvingen en/of kantmeldingen, voorrechten en andere beletselen, welkdanige ook.
De verkoper verklaart dat hij :
- voorafgaand aan de akte geen document heeft ondertekend van hypotheekvestiging of volmacht tot hypothekeren, alsook geen weet te hebben van enige procedure die de vervreemding van het goed zou kunnen belasten.
- geen verbintenissen heeft onderschreven inhoudende een onherroepelijke opdracht om de opbrengst van deze verkoop over te maken aan één of andere bankinstelling.
- alle leveranciers over de laatste 10 jaar met betrekking tot eventuele verbeteringen en/of installaties in verband met voorschreven onroerend goed (bij wijze van voorbeeld: zonnepanelen, boilers, nieuwe keuken, nieuwe verwarmingsketel, enzomeer) volledig te hebben betaald. De verkoper verklaart dat voorschreven onroerend goed aldus niet bezwaard is met een geregistreerd pandrecht en/of dat er geen eigendomsvoorbehoud is geregistreerd in het Nationaal Pandregister.
a) Het goed wordt verkocht met het voor- of het nadeel van alle erfdienstbaarheden en gemeenschappen die op het goed betrekking hebben.
De verkoper verklaart zelf geen erfdienstbaarheden te hebben gevestigd of toegestaan ten laste van het goed en niet op de hoogte te zijn van voordien gevestigde erfdienstbaarheden.
a) De koper bekomt het eigendomsrecht van het verkochte goed vanaf heden.
b) Hij bekomt het genot en het vrij gebruik ervan, eveneens vanaf heden, door de daadwerkelijke inbezitneming.
Dienaangaande verklaart de verkoper dat het verkochte goed vrij van gebruik is en bijgevolg onmiddellijk ter vrije beschikking staat van de koper.
a) De koper zal vanaf heden alle hoegenaamde lasten en taksen, hieronder begrepen de onroerende voorheffing, eventueel belastingen op de niet-bebouwde percelen en leegstaande en/of verwaarloosde gebouwen en woningen, van dragen en betalen. De heffing op de oppervlaktewateren blijft ten laste van de persoon op wiens naam de facturatie van het waterverbruik, waarop die belasting berekend wordt, geschiedde.
b) De verkoper verklaart met betrekking tot het hierbij verkochte goed geen achterstallige verhaalbelastingen meer verschuldigd te zijn. Er wordt in ieder geval bedongen dat elke verhaalbelasting door de gemeente ingekohierd vóór het verlijden van deze akte, ten laste blijft van de verkoper, zelfs indien hij deze met afbetalingen regelt.
Verhaalbelasting door de gemeente ingekohierd vanaf heden, zelfs voor reeds uitgevoerde werken, valt ten laste van de koper.
De kosten, rechten en erelonen waartoe onderhavige akte aanleiding zal geven zijn ten laste van de verkoper.
ADMINISTRATIEVE BEPALINGEN
1.- Ruimtelijke Ordening
De koper heeft de verplichting zelf de nodige inlichtingen in te winnen bij de gemeente omtrent de bouw en verbouwingsmogelijkheden betreffende het verkochte goed.
a) De gemeente Zwalm heeft op 14 september 2020 een stedenbouwkundig uittreksel (uittreksel uit het plannen‑ en vergunningenregister) en vastgoedinformatie meegedeeld in verband met de stedenbouwkundige en administratieve toestand van het verkochte goed.
Uit bovenvermeld stedenbouwkundig uittreksel en bovenvermelde vastgoedinformatie blijkt onder meer wat volgt:
a) Inhoud plannen‑ en vergunningenregister:
- Gemeentelijk dossiernr. 2020/00058/OPA, voorwaardelijk vergund op 9/07/2020, aanvraag omgevingsproject 2019 voor het bouwen van een stapelwoning met 3 entiteiten.
- Gemeentelijk dossiernr. 2020/00099/OPA, lopende dossier, aanvraag omgevingsproject 2019 voor het bouwen van een nieuwe ééngezinswoning
- Gemeentel. Dossiernr. 2019/00098/VKA, voorwaardelijk vergund op 23/01/2020; voor het verkavelen van 4 loten voor vrijstaande eengezinswoningen (lot 5 wordt afgestaan aan de gemeente), het vellen van 5 bomen (knotwilgen), verwijderen van de verhardingen en het slopen van een bijgebouw.
Ondergetekende notaris wijst de koper erop dat het bestaan van de rooilijn beperkingen meebrengt op het vlak van bouwen, verbouwen of renoveren.
De koper erkent :
- kennis te hebben genomen van de inhoud van voormeld uittreksel.
- een kopie ervan ontvangen te hebben.
- hierover de nodige toelichting te hebben gekregen van ondergetekende notaris en ontslaat de notaris deze inhoud nogmaals geheel of gedeeltelijk letterlijk over te nemen in onderhavige akte.
Constructies opgericht vóór 29 maart 1962 of vóór de definitieve vaststelling van het gewestplan, worden vermoed vergund te zijn.
b) Planbatenheffing-Planschadevergoeding
De verkoper verklaart dat er geen planbatenheffing verschuldigd is of planschadevergoeding van toepassing is betreffende het verkochte goed.
- erop dat voor eventuele veranderings‑ en/of verbouwingswerken die hij zou willen uitvoeren, hij zich dient te gedragen naar de reglementen die door de bevoegde overheden voorgeschreven zijn of in de toekomst zouden kunnen voorgeschreven worden, zonder enige verantwoordelijkheid van de verkoper of van de ondergetekende notaris.
- op artikel 4.2.1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Deze bepaling omschrijft de vergunningsplichtige handelingen.
2.- Bosdecreet
Op verzoek van het Agentschap voor Natuur en Bos wordt de volgende clausule ten titel van inlichtingen betreffende het Bosdecreet van 13 juni 1990 in deze akte opgenomen:
“Een grondoppervlakte valt onder de voorschriften van het Bosdecreet wanneer deze beantwoordt aan de wettelijke definitie van bos (Bosdecreet artikel 3). Het bosdecreet blijft van toepassing op onwettig ontboste grondoppervlakten.
Inzonderheid gelden voor beboste grondoppervlakten volgende verplichtingen:
Nadat ondergetekende notaris partijen kennis heeft gegeven van de bepalingen van het Bosdecreet van 13 juni 1990, en inzonderheid gewezen heeft op het toepassingsgebied van dit decreet zoals vervat in artikel 3, hebben partijen verklaard dat dit decreet op bovenbeschreven eigendom niet van toepassing is.
3.- Decreet integraal waterbeleid
In toepassing van de Codex Integraal Waterbeleid, verklaart ondergetekende notaris dat uit onderzoek van www.waterinfo.be en www.geo-vlaanderen.be, blijkt dat het goed :
In toepassing van de Wet betreffende de verzekeringen van 4 april 2014, verklaart ondergetekende notaris dat uit onderzoek van www.waterinfo.be en www.geo-vlaanderen.be, blijkt dat het goed niet gelegen is in een risicozone voor overstroming, noch in een recent overstroomd gebied.
4.- Het Onroerenderfgoeddecreet
a) De verkoper verklaart dat het verkochte goed niet is opgenomen in (1) de landschapsatlas, noch in (2) de inventaris archeologische zones, (3) de inventaris bouwkundig erfgoed, (4) de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde of (5) de inventaris van historische tuinen en parken.
Hij verklaart hierover nooit enige betekening of kennisgeving te hebben ontvangen.
Ondergetekende notaris bevestigt dat hetgeen voormeld ook blijkt uit een opzoeking in de databank die door het Agentschap Onroerend Erfgoed digitaal beschikbaar werd gesteld.
b) De verkoper verklaart dat de archeologieregelgeving van kracht is.
c) De partijen verklaren dat vóór de ondertekening van huidige akte tussen hen een initiële overeenkomst werd afgesloten die niet voldoet aan alle voorschriften zoals vereist door het Onroerenderfgoeddecreet, zodat de koper de nietigheid kan vorderen. De koper verklaart dat hij thans op de hoogte is van de vermelde bescherming en verzaakt onherroepelijk aan alle vorderingen tot nietigheid die hij zou kunnen laten gelden op grond van het Onroerenderfgoeddecreet wegens een inbreuk op de informatieplicht.
5.- Bodemattest
a) De verkoper verklaart dat er op de grond, voorwerp van onderhavige akte, bij zijn weten geen risico-inrichting gevestigd is of was, zoals bedoeld in artikel 2 van het Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming.
b) De dienst milieu van de Gemeente Zwalm heeft bij voormelde brief geen melding gemaakt van enige milieuvergunning die voor voorschreven grond werd afgeleverd.
c) De verkoper legt het bodemattest voor dat betrekking heeft op het hierbij verkochte goed en dat werd afgeleverd door OVAM op 25/08/2020, hierna genoemd “het bodemattest”.
De inhoud van dit bodemattest luidt als volgt:
“2 INHOUD VAN HET BODEMATTEST
Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.
2.1 Informatie uit de gemeentelijk inventaris
De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.
2.2 Uitspraak over de bodemkwaliteit
Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.
2.3 Bijkomende adviezen en/of bepalingen
Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.
Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.
OPMERKINGEN
1 Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.
2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op http://www.ovam.be/disclaimer.
3 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.”
De comparanten verklaren dat de koper, in tegenstrijd met wat bepaald wordt in artikel 101 van het voormelde Decreet, niet op de hoogte werd gebracht van de inhoud van het bodemattest vóór het afsluiten van de initiële overeenkomst, en dat de inhoud ervan ook niet in de enige onderhandse akte werd opgenomen.
De koper verklaart evenwel dat hij op de hoogte werd gebracht van de inhoud van het bodemattest vóór de ondertekening van onderhavige notariële akte.
De koper verklaart uitdrukkelijk de vroeger afgesloten overeenkomst te bevestigen en onherroepelijk te verzaken aan alle vorderingen tot nietigheid die hij zou kunnen laten gelden op grond van artikel 116, § 1 van genoemd Decreet met betrekking tot onderhavige verkoop.
d) De verkoper verklaart met betrekking tot het verkochte goed geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de koper of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.
e) Voor zover voorgaande verklaring door de verkoper te goeder trouw afgelegd werd, neemt de koper de risico's voor eventuele bodemverontreiniging en de schade zowel als de kosten die daaruit kunnen voortvloeien op zich, en verklaart hij dat de verkoper hiervoor tot geen vrijwaring zal gehouden zijn.
f) Ondergetekende notaris bevestigt dat de koper niet op de hoogte werd gebracht van de inhoud van het bodemattest vóór het afsluiten van de initiële overeenkomst. Het bodemattest was echter wel aanwezig vóór het verlijden van de notariële akte en de koper heeft heden verzaakt aan de nietigheidsvordering, zodat thans de bepalingen van “Hoofdstuk VIII: overdrachten” van het decreet op bodemsanering en bodembescherming werden toegepast.
g) De notaris wijst de koper er echter op dat:
VOORKOOPRECHTEN
1.- Wettelijke en/of conventionele voorkooprechten
Ondergetekende notaris heeft op 29 oktober 2020 de databank van de Vlaamse Grondenbank geconsulteerd, waaruit is gebleken dat het verkochte goed niet onderworpen is aan enig wettelijk voorkooprecht.
De verkoper verklaart aansluitend dat bovenbeschreven goed niet onderworpen is aan het recht van voorkoop ingevolge:
Verder verklaart de verkoper dat het goed niet belast is met een ander voorkooprecht, wettelijk of conventioneel, noch met een voorkeurrecht of optierecht.
FISCALE VERKLARINGEN
1.- Tekortschatting en prijsbewimpeling
Partijen verklaren van ondergetekende notaris toelichting bekomen te hebben van de artikelen 3.18.0.0.13., 3.18.0.0.14. en 3.18.0.0.15. van de Vlaamse Codex Fiscaliteit (VCF) inzake tekortschatting en prijsbewimpeling, alsook de belastingverhogingen die daarop van toepassing zijn.
2.- Fiscale verklaringen door de verkoper
De instrumenterende notaris heeft de verkoper geïnformeerd omtrent de fiscale gunstmaatregelen binnen de Vlaamse Codex Fiscaliteit waarna de verkoper verklaart niet in aanmerking te komen van enige fiscale gunstmaatregel binnen het kader van VCF bij huidige verkoop.
3.- Fiscale verklaringen door de koper
Teneinde te genieten van de vrijstelling van registratierechten en recht op geschrift, dit in toepassing van artikel 2.9.6.0.3., 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit, artikel 161, 2 ° van het wetboek van registratierechten en artikel 21 van het wetboek van diverse Rechten en Taksen, verklaart de gemeente Zwalm, vertegenwoordigd zoals gezegd, dat deze aankoop gedaan wordt en noodzakelijk is voor het openbaar domein.
De vrijstelling van registratierechten en recht op geschrift geldt eveneens voor de bijlagen die aan deze akte gehecht zijn (Ministeriële Beslissing van 22/11/1957, nr. EE/74.413).
4.- Recht op geschrift
De ondergetekende notaris bevestigt ontvangst van betaling van € 50,00 ten titel van recht op geschrift, waarvan kwijting.
BEVESTIGING IDENTITEIT EN BEKWAAMHEID
Om te voldoen aan de verplichtingen opgelegd door de Hypotheekwet, waarmerkt de notaris:
Na ingelicht te zijn geweest door de minuuthoudende notaris over de Pandwet van 11 juli 2013, verklaren de verschijnende partijen dat er in of op het verkochte goed geen installaties aanwezig zijn waarop een roerende zekerheid (een pandrecht of een eigendomsvoorbehoud) rust.
SLOTVERKLARINGEN
WAARVAN AKTE
Opgesteld en verleden te Horebeke, op het kantoor.
Na vervulling van alles wat hierboven staat, hebben de comparanten met mij notaris getekend.
Art. 1 - De akte van kosteloze grondafstand betreffende het perceel gelegen te Zwalm, Meilegem (4e afdeling) sectie A, nr 42D (deel) opgemaakt door meester Brigitte Vermeersch, en zoals opgenomen in bijlage, wordt aangenomen.
Art. 2 - De burgemeester en algemeen directeur worden gemachtigd tot ondertekening van de authentieke akte.
Peter Van Den Haute, schepen
De verdeling van de subsidies voor de culturele verenigingen gebeurt jaarlijks op basis van de verdeelsleutel en de voorwaarden uit het gemeenteraadsbesluit van 28.01.2016. Er is een budget van € 10.000 voorzien om te verdelen onder de socio-culturele verenigingen. De verenigingen moeten hiertoe een subsidieformulier invullen waarin zij hun activiteiten verantwoorden.
De coronacrisis heeft zwaar ingehakt op het verenigingsleven. De werking van de socio-culturele verenigingen heeft maandenlang stil gelegen. Vanaf juni 2020 konden kleinschalige activiteiten weer opstarten, maar sinds november 2020 moesten de verenigingen opnieuw alle activiteiten stop zetten. Hierdoor is het onmogelijk om de subsidies te verdelen op basis van de verdeelsleutel uit het betreffende reglement. Sommige verenigingen zouden zelfs geen enkele activiteit kunnen inbrengen.
Daarom stellen we voor het reglement niet toe te passen voor het werkjaar 2020 en het beschikbare budget te verdelen op basis van de berekening die we maakten voor het werkjaar 2019. Op deze manier behoudt elke vereniging minstens zijn subsidie van het voorgaande werkjaar. Gezien Ferm Sint-Denijs-Boekel zijn werking definitief heeft stopgezet in 2020, verdelen we hun subsidiebedrag over de overige verenigingen. Dit betekent dat elke vereniging € 19 extra krijgt.
Overzicht van de verdeling van de subsidies onder de socio-culturele verenigingen voor het werkjaar 2019
Advies van de cultuurraad van 29.09.2020
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Gemeenteraadsbesluit van 28.01.2016 houdende vaststelling van de verdeelsleutel voor de subsidie voor culturele verenigingen die lid zijn van de cultuurraad
geen
Audio-visuele opname van de virtuele vergadering: https://youtu.be/I2t6iEZbp8k - Tijdsblok audio: 21 min 39 sec - 22 min 7 sec
Naam vereniging | Bedrag subsidie |
Creatief Atelier A+3 | € 144,05 |
De Boekelse Spelen | € 249,62 |
De Zwalmvrienden | € 194,05 |
Den Artistjee | € 541,39 |
Davidsfonds | € 263,52 |
Femma Nederzwalm | € 402,46 |
Heemkundige Kring De Zwalm | € 1.138,84 |
Ferm Beerlegem | € 1.375,03 |
Ferm Munkzwalm | € 1.519 |
Landelijke Gilde Beerlegem | € 569,18 |
Pasar Zwalm | € 291,30 |
Verbroedering Zwalm-Schwalmstadt | € 180,15 |
Samana Zwalm | € 958,21 |
Gezinsbond Zwalm-Horebeke | € 485,82 |
Okra Zwalm | € 374,67 |
De Zwalmfanfare FV | € 738,91 |
Vriendenkring Huize Roborst | € 180,15 |
vzw De Munkgezellen | € 346,88 |
Enig artikel - De gemeenteraad beslist het reglement van 28.01.2016 houdende vaststelling van de verdeelsleutel voor de subsidie voor culturele verenigingen die lid zijn van de cultuurraad niet toe te passen voor het werkjaar 2020. De verdeling van de subsidies voor de culturele verenigingen voor het werkjaar 2020 worden nominatief goedgekeurd, overeenkomstig de tabel in bijlage.
Francia Neirinck, schepen
“De Meerdoeners – klimaatambassadeurs in actie” is een project waarbij burgers acties uit het klimaatplan uitvoeren.
Voorliggende samenwerkingsovereenkomst werd reeds besproken en goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 19.09.2019 als engagementsverklaring.
Volgende engagementen worden opgenomen door de betrokken partijen:
1. Engagementen gemeente
- voorziet een financiële inbreng van 7.500 euro voor het volledige traject. Deze inbreng dient voor de financiering van de acties van de burgerparticipatiegroepen. De gemeente houdt dit binnen haar eigen budget maar bewijst aan SOLVA dat ze die uitgaven heeft gedaan. Dit in functie van de rapportering.
- ondersteunt het traject op vlak van communicatie en stelt accommodatie voor het participatietraject gratis ter beschikking.
- duidt volgende medewerker aan die verantwoordelijk is voor de opvolging en de uitvoering van dit project: Isolde De Paepe, deskundige wonen en duurzaamheid, tel. 055 480 572.
2. Engagementen SOLVA
- SOLVA stelt een communicatiebureau aan om een professionele en prikkelende campagne op te zetten om "De Meerdoeners" in de gemeente te promoten en de inwoners goesting te doen geven om zich in te zetten als ambassadeur. Bij voorkeur zullen hierbij reeds gekende burgers (vb. campagne Duurzame Helden) in de kijker worden gezet, met als doel te inspireren en met de communicatiepartner wordt bepaald welke offline en online kanalen ingezet zullen worden in het kader van deze campagne. Er zal zeker gebruik gemaakt worden van de kanalen
• van de lokale besturen zelf (website, infoblad, social media, infoschermen/borden)
• van SOLVA, de Provincie Oost-Vlaanderen, Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen (website, social media, digitale nieuwsbrief)
• van persartikels.
Er wordt een digitaal burgerplatform gecreëerd (vb. Whatsapp, Facebook) waarop de burgers hun ideeën kunnen uitwisselen.
-SOLVA coördineert en organiseert het participatietraject om burgers een actieve rol te geven in de uitvoering van het klimaatplan.
SOLVA werkt hiervoor samen met een bureau of vereniging, gespecialiseerd in participatie, die het burgertraject zal begeleiden en de uitvoering van 1 tot 3 concrete acties uit het klimaatplan zal coachen.
De burgers worden tijdens een traject van 4 participatiesessies geïnformeerd, opgeleid en gecoacht. SOLVA zorgt er ook samen met de gemeente voor dat het burgerbudget goed besteed wordt aan de uitvoering van klimaatacties die bijdragen tot de daling van de CO2-uitstoot of het klimaatbestendig maken van de gemeente.
Op het einde van elk participatietraject evalueert SOLVA aan de hand van persoonlijke interviews en getuigenissen. De getuigenissen kunnen ook gebruikt worden om de klimaatacties zichtbaar te maken naar een breder publiek (vb. via storytelling, filmpjes). SOLVA maakt een draaiboek op waarin 'lessons learned' en goede voorbeelden worden opgemaakt.
Deze samenwerkingsovereenkomst treedt in werking, na ondertekening van alle betrokken partijen op 1 februari 2021.
Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 19.09.2019 houdende de engagementsverklaring voor het project Meerdoeners.
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Johan De Bleecker, Francia Neirinck
Audio-visuele opname van de virtuele vergadering: https://youtu.be/I2t6iEZbp8k - Tijdsblok audio: 22 min 8 sec - 27 min 0 sec
SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PROJECT “DE MEERDOENERS, klimaatambassadeurs in actie”
Omschrijving project:
Opstart burgerparticipatietraject waarbij burgers een actieve rol én budget krijgen om acties uit de klimaatplannen uit te denken en uit te voeren.
Het project 'De Meerdoeners'' wil in en met de 3 Zuid-Oost-Vlaamse gemeenten Kluisbergen, Sint-Lievens-Houtem en Zwalm een participatietraject opstarten waarbij burgers een actieve rol en een budget krijgen in de uitvoering van specifieke acties uit de klimaatplannen. Het project loopt 2 jaar, voorbereidingstijd en evaluatie inbegrepen. Tijdens een begeleidingstraject van ongeveer 10 maanden kunnen de burgers binnen een bepaald afsprakenkader 1 tot 3 acties uit het klimaatplan opzetten en uitvoeren. Het opzet is om na het participatietraject te komen tot 'zelfsturende teams': de klimaatambassadeurs. Samen met de gemeente wordt bekeken of een blijvend burgerbudget mogelijk is waarmee in de nabije toekomst nog andere acties kunnen worden uitgevoerd: door en samen mét burgers.
Tussen volgende partijen:
ENERZIJDS:
- de dienstverlenende vereniging ‘Intergemeentelijk Samenwerkingsverband voor ruimtelijke ordening en socio-economische expansie’, afgekort SOLVA (hierna verder benoemd als IGS Lokaal Woonbeleid), met maatschappelijke zetel te 9520 Sint-Lievens-Houtem, Gentsesteenweg 1B en met als ondernemingsnummer 0200.305.493, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door Eddy Couckuyt, voorzitter raad van bestuur en Bart Wallays, directeur; hierna genoemd “SOLVA”
en
ANDERZIJDS:
- de gemeente Zwalm, met maatschappelijke zetel te Zuidlaan 36, 9630 Zwalm, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door Philip Lefever, algemeen directeur en Eric De Vriendt, burgemeester, hierna “het lokaal bestuur” genoemd
WORDT OVEREENGEKOMEN:
A. De gemeente:
- voorziet een financiële inbreng van 7.500 euro voor het volledige traject. Deze inbreng dient voor de financiering van de acties van de burgerparticipatiegroepen. Elke gemeente houdt dit binnen zijn eigen budget maar bewijst aan SOLVA dat ze die uitgaven hebben gedaan. Dit in functie van de rapportering.
- ondersteunt het traject op vlak van communicatie en stelt accommodatie voor het participatietraject gratis ter beschikking.
- duidt volgende medewerker aan die verantwoordelijk is voor de opvolging en de uitvoering van dit project: NAAM, CONTACTGEGEVENS.
B. Solva
- SOLVA stelt een communicatiebureau aan om een professionele en prikkelende campagne op te zetten om "De Meerdoeners" in de gemeente te promoten en de inwoners goesting te doen geven om zich in te zetten als ambassadeur. Bij voorkeur zullen hierbij reeds gekende burgers (vb. campagne Duurzame Helden) in de kijker worden gezet, met als doel te inspireren en met de communicatiepartner wordt bepaald welke offline en online kanalen ingezet zullen worden in het kader van deze campagne. Er zal zeker gebruik gemaakt worden van de kanalen
-van de lokale besturen zelf (website, infoblad, social media, infoschermen/-borden)
-van SOLVA, de Provincie Oost-Vlaanderen, Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen (website, social media, digitale nieuwsbrief)
-van persartikels.
Er wordt een digitaal burgerplatform gecreëerd (vb. Whatsapp, Facebook) waarop de burgers hun ideeën kunnen uitwisselen.
-Solva coördineert en organiseert het participatietraject om burgers een actieve rol te geven in de uitvoering van het klimaatplan.
SOLVA werkt hiervoor samen met een bureau of vereniging, gespecialiseerd in participatie, die het burgertraject zal begeleiden en de uitvoering van 1 tot 3 concrete acties uit het klimaatplan zal coachen.
De burgers worden tijdens een traject van 4 participatiesessies geïnformeerd, opgeleid en gecoacht. Solva zorgt er ook samen met de gemeente voor dat het burgerbudget goed besteed wordt aan de uitvoering van klimaatacties die bijdragen tot de daling van de CO2-uitstoot of het klimaatbestendig maken van de gemeente.
Op het einde van elk participatietraject evalueert Solva aan de hand van persoonlijke interviews en getuigenissen. De getuigenissen kunnen ook gebruikt worden om de klimaatacties zichtbaar te maken naar een breder publiek (vb. via storytelling, filmpjes). SOLVA maakt een draaiboek op waarin 'lessons learned' en goede voorbeelden worden opgemaakt.
Deze samenwerkingsovereenkomst gaat in vanaf 1 februari 2021.
Voor SOLVA
Bart Wallays - Directeur
Luc Hoorens - Ondervoorzitter
Voor de gemeente Zwalm
Philip Lefever - Algemeen directeur
Eric De Vriendt - Burgemeester
Art.1 - De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Zwalm en SOLVA goed zoals opgenomen in bijlage.
Art.2 - De burgemeester en algemeen directeur worden gemachtigd tot ondertekening van de overeenkomst.
Art.3 – Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan SOLVA.
Francia Neirinck, schepen
De gemeente voorziet in actieplan 451 dat er een subsidiereglement zal opgemaakt worden inzake een aantal lokale bedreigde diersoorten.
De zwaluw is bij ons een bekende vogel. We zijn in de lente blij als de zwaluwen terugkeren van hun verre tocht uit Afrika. En in september zien we ze weer verzamelen om te vertrekken.
De zwaluw heeft geen natuurlijke nestplaats en maakt uitsluitend gebruik van gebouwen en bruggen om zijn nest te bouwen.
De soort staat de laatste jaren meer en meer onder druk vooral door het verlies van geschikte nestplaatsen. Ze houden niet van nieuwe en gerenoveerde gebouwen, waardoor het aanbod aan potentiële nestplaatsen de laatste decennia in vrije val is.
Het aantal zwaluwen is de jongste 30 jaar met maar liefst 90% verminderd en staat op de Vlaamse rode lijst aangeduid als “kwetsbaar”.
Met een subsidieregeling wil de gemeente Zwalm bijdragen tot de bescherming van de zwaluwen. Hiermee tonen we waardering aan diegenen die de zwaluwen blijvend toegang verlenen tot hun nestgelegenheid.
advies milieuraad van 19.09.2019
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Johan De Bleecker, Francia Neirinck, Matthijs Verschraegen, Eric De Vriendt, Louis Ide
De vergadering wordt even geschorst tijdens de behandeling van dit punt.
Audio-visuele opname van de virtuele vergadering: https://youtu.be/I2t6iEZbp8k - Tijdsblok audio: 27 min 1 sec - 46 min 31 sec
Subsidiereglement voor het in stand houden van bewoonde zwaluwnesten
Artikel 1.
Het gemeentebestuur verleent voor de periode 2021 tot en met 31.12.2025 een gemeentelijke toelage voor het in stand houden van bewoonde huis-, gier- en boerenzwaluwnesten.
Artikel 2.
De toelage heeft betrekking op zwaluwnesten aan/in woningen en/of andere gebouwen gelegen op het grondgebied van de gemeente Zwalm. Enkel bezette nesten komen in aanmerking, zowel natuurlijke als kunstnesten. De subsidie wordt uitbetaald aan de gebruiker van het gebouw waaraan of waarin de kolonie zich bevindt. Er is maar één aanvraag per adres mogelijk.
Artikel 3.
De toelage bedraagt:
• 25 euro/jaar voor het in stand houden van een zwaluwkolonie van 1 tot 2 nesten;
• 37,50 euro/jaar voor het in stand houden van een zwaluwkolonie van 3 tot 5 nesten;
• 50 euro/jaar voor het in stand houden van een zwaluwkolonie vanaf 6 nesten.
Artikel 4.
Door het indienen van een aanvraag, stemt de aanvrager er mee in om volgende voorwaarden ter bescherming van zwaluwen strikt na te leven:
• Er zullen geen chemische insectenbestrijders worden gebruikt op de muren, in de stallen of andere ruimten, waar de zwaluwnesten zich bevinden of in de onmiddellijke omgeving van de zwaluwnesten.
• Bij het schoonmaken van de muren, de stallen of andere ruimten waar de zwaluwnesten zich bevinden, zullen de nesten worden gespaard.
• Er worden geen lakverven of andere schadelijke bedekkingsmiddelen gebruikt op de muren of het plafond in de nabijheid van de zwaluwnesten.
• Indien de muren of het plafond in de nabijheid van de zwaluwnesten worden gekalkt mag hiervoor enkel een natuurlijk product gebruikt worden.
• In de stallen of andere ruimten waar de zwaluwnesten zich bevinden worden voldoende openingen voorzien om de toegang van zwaluwen mogelijk te maken.
• (Verlaten) nesten worden minimaal drie jaar behouden.
• Er worden de nodige maatregelen getroffen zodat de nesten niet bereikbaar zijn voor katten of andere huisdieren die een bedreiging kunnen vormen voor het behoud van de nesten.
• Bij overlast door onder andere uitwerpselen in de nabijheid van het nest dient de aanvrager de nodige maatregelen te treffen (bv: mestplank) om deze overlast in te perken.
Artikel 5.
De aanvraag voor betoelaging wordt bij het gemeentebestuur ingediend tussen 15 mei en 31 juli op het daartoe bestemd aanvraagformulier.
Artikel 6.
De premies worden pas uitbetaald na vooraf aangekondigde controle van de kolonie(s) door een hiertoe door de gemeente gemachtigd ambtenaar en/of vrijwilliger. Deze controle gebeurt elk jaar. De indiener van de aanvraag gaat akkoord met deze controle van de kolonie. De gemeente noch de gemachtigde ambtenaren en/of vrijwilligers zijn aansprakelijk voor eventuele schade ontstaan door het uitvoeren van de controles.
Artikel 7.
Het gemeentebestuur behoudt zich het recht om subsidieaanvragen te weigeren die niet beantwoorden aan de geest van dit reglement.
Artikel 8.
Indien de jaarlijkse in het meerjarenplan goedgekeurde raming overschreden wordt zullen de uitbetalingen gebeuren pro rata.
Art. 1 - Het subsidiereglement voor het in stand houden van bewoonde zwaluwnesten wordt goedgekeurd zoals opgenomen in bijlage.
Art. 2 - Het reglement wordt bekendgemaakt en treedt in werking zoals voorzien in het decreet lokaal bestuur.
Francia Neirinck, schepen
Water gebruikt om toiletten te spoelen, de tuin te sproeien, schoon te maken en andere laagwaardige toepassingen (zoals water voor wasmachine) hoeft niet de kwaliteit van drinkwater te hebben. Door hemelwater te hergebruiken wordt de mogelijkheid geschapen om minder water voor menselijke consumptie te verbruiken en op te pompen uit een hemelwaterput. Hiermee wordt een schaarse grondstof op een oordeelkundige en duurzame manier aangewend en worden verdrogingsverschijnselen tegengegaan.
Hemelwaterputten dienen als bufferopvang en kunnen bij hevige regenval de druk op het gemeentelijk rioleringsstelsel en de kans op mogelijke overstromingen en overstorten verkleinen. Regenwater moet maximaal worden afgekoppeld van de openbare riolering en in de mate van het mogelijke worden hergebruikt, opdat dit een positieve invloed zou uitoefenen op de efficiëntie en het rendement van de rioolwaterzuiveringsinstallaties. Ook door de aanleg van infiltratievoorzieningen wordt er minder water, trager naar de oppervlaktewateren afgevoerd en de grondwaterreserves worden aangevuld.
Voor de afvoer van hemelwater moet conform art. 6.2.2.1.2§4 van Vlarem II de voorkeur worden gegeven aan de afvoerwijzen zoals hierna in afnemende graad van prioriteit vermeld:
1e opvang voor hergebruik
2e infiltratie op eigen terrein
3e buffering met vertraagd lozen in oppervlaktewater of kunstmatige afvoerweg voor hemelwater
4e lozing in de regenwaterafvoerleiding in de straat
Wanneer de best beschikbare technieken geen van de voornoemde afvoerwijzen toelaat, mag het hemelwater geloosd worden in de openbare riolering.
Bij het plaatsen van een hemelwaterput in bestaande woningen met een aansluiting op het drinkwaternet moet een herkeuring van de binnen-installatie voorzien worden door de drinkwatermaatschappij wanneer de binnen-installatie gewijzigd werd, dit kan gecombineerd worden met een keuring van de hemelwaterinstallatie. De drinkwatermaatschappij rekent de kosten voor deze keuringen door aan de klant. Er wordt voorzien in een gedeeltelijke tussenkomst in de kosten van de (her)keuring wanneer die verplicht is. Voor wie geen drinkwateraansluiting heeft, is de keuring niet verplicht. Het gemeentelijk subsidiereglement wordt gewijzigd omdat de drinkwatermaatschappij aangeeft dat (her)keuringen van binnen-installaties waar niets aan gewijzigd werd, niet nodig zijn.
https://www.farys.be/nl/keuring-binneninstallatie
Aanvraagformulier
Gemeenteraadsbesluit van 18.12.2014 houdende de wijziging van het gemeentelijk subsidiereglement voor de installatie van een hemelwaterput/infiltratievoorziening
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Decreet van 18.07.2003 betreffende het integraal waterbeleid
Decreet van 18.05.1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening
Besluit van de Vlaamse regering van 01.02.2002 met betrekking tot de subsidiëring van de aanleg door de gemeenten van openbare rioleringen, andere dan prioritaire rioleringen, en van de bouw door de gemeenten van kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallatie
Omzendbrief van de Vlaamse minister van Leefmilieu en Tewerkstelling van 23 maart 1999 met betrekking tot de vaststelling van de code van goede praktijk voor hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen
Besluit van de Vlaamse regering van 05.07.2013 houdende vaststelling van een algemene gewestelijke bouwverordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater
Besluit van de Vlaamse Regering van 8 april 2011 houdende bepalingen van rechten en plichten van de exploitanten van een openbaar waterdistributienetwerk en hun klanten met betrekking tot de levering van water bestemd voor menselijke consumptie, de uitvoering van de saneringsverplichting en het algemeen waterverkoopreglement
Europese kaderrichtlijn water
Besluit van 1 juni 1995 van de Vlaamse Regering houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem II) en latere wijzigingen
Johan De Bleecker, Francia Neirinck, Louis Ide
De vergadering wordt geschort tijdens de behandeling van dit punt.
Audio-visuele opname van de virtuele vergadering: https://youtu.be/I2t6iEZbp8k - Tijdsblok audio: 46 min 32 sec - 1 uur 10 min 47 sec
Gemeentelijk subsidiereglement voor de installatie van hemelwaterputten/infiltratievoorzieningen
Art. 1 - Vanaf 01.01.2021 is onderhavig subsidiereglement van toepassing op alle aanvragen gedaan vanaf 01.01.2020 inzake plaatsingen/leveringen van regenwaterputten en/of infiltratievoorzieningen.
Art. 2 - Definities
horizontale dakoppervlakte |
de oppervlakte van de projectie van de buitenafmetingen van het dak op een horizontaal vlak |
aangesloten dakoppervlakte |
het deel van de horizontale dakoppervlakte dat werkelijk is aangesloten op de hemelwaterput en/of infiltratievoorziening |
hemelwater |
verzamelnaam voor regen, sneeuw en hagel, met inbegrip van dooiwater |
hemelwaterput/ hemelwaterreservoir |
reservoir voor het opvangen en stockeren van hemelwater |
hemelwaterinstallatie |
het geheel van hemelwaterput met eventueel bijhorend leiding- en pompsysteem, filters enz. met het oog op hergebruik van hemelwater |
infiltratie |
het doorsijpelen van hemelwater in de bodem |
Infiltratievoorziening |
een buffervoorziening waarbij de vertraagde afvoer gebeurt door infiltratie |
gewestelijke stedenbouwkundige verordening |
het besluit van de Vlaamse regering van 05.07.2014 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater |
gebouw |
vergunde woning of vergund lokaal op het grondgebied van Zwalm |
lokaal |
vergund gebouw - op het grondgebied van Zwalm - waarvan een vereniging gebruik maakt voor haar activiteiten |
‘bestaande’ woning |
woning - op het grondgebied van Zwalm - waarvoor een bouwvergunning werd verkregen vóór 22.06.1999, dit wil zeggen voor het inwerking treden van de gemeentelijke verordening inzake hemelwaterputten |
‘nieuwbouw’ |
woning - op het grondgebied van Zwalm - waarvoor een bouwvergunning werd verkregen na 22.06.1999 |
verbouwing |
een bouwproject waarbij 60 % of meer van de buitenmuren wordt behouden - op het grondgebied van Zwalm |
herbouw |
een bouwproject waarbij minder dan 60 % van de buitenmuren wordt behouden - op het grondgebied van Zwalm |
(her)keuring |
bij het plaatsen van een hemelwaterput in een bestaande woning met een aansluiting op het drinkwaternet is een keuring van de binnen-installatie verplicht bij wijzigingen aan de binnen-installatie |
Art. 3 - Subsidies
§1. Binnen de perken van de jaarlijks op de begroting voorziene en goedgekeurde kredieten, verleent het college van burgemeester en schepenen een subsidie voor de aanleg van een hemelwaterinstallatie indien gebouwd na 01.01.2014 voor een bestaand gebouw of bij verbouwing van een bestaand gebouw als de aanleg niet verplicht is volgens de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten en andere. Deze hemelwaterinstallatie moet voldoen aan de voorwaarden in art. 4 §1.
§2. Binnen de perken van de jaarlijkse op de begroting voorziene en goedgekeurde kredieten, verleent het college van burgemeester en schepenen een subsidie voor de aanleg van een hemelwaterinstallatie indien aangelegd na 01.01.2014 bij nieuwbouw of herbouw van een gebouw als de aanleg niet verplicht is volgens de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten en andere. Deze hemelwaterinstallatie moet voldoen aan de voorwaarden in art. 4 §1.
§3. Binnen de perken van de jaarlijks op de begroting voorziene en goedgekeurde kredieten, verleent het college van burgemeester en schepenen een subsidie voor de aanleg van een infiltratievoorziening indien aangelegd na 01.01.2014 en als de infiltratievoorziening niet verplicht is volgens de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten en andere (2004). Deze infiltratievoorziening moet voldoen aan de voorwaarden in art. 4 §1. Deze subsidie kan gecumuleerd worden met de subsidie voorzien in art. 3 §1 en §2.
Art. 4 - Toekenningsvoorwaarden voor subsidie
§1. De hemelwaterinstallatie en de infiltratievoorziening zoals bedoeld in artikel 3 dienen te voldoen aan de richtlijnen zoals deze bepaald zijn in ‘Krachtlijnen voor een geïntegreerd rioleringsbeleid in Vlaanderen’, meer bepaald de ‘code van goede praktijk voor hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen’ en in tweede instantie aan de technische voorwaarden van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten en andere. De belangrijkste voorwaarden zijn:
- voor hemelwaterinstallaties
- voor infiltratievoorzieningen
§2. Een afschrift van de facturen dient door de bouwheer voorgelegd te worden. Het bedrag van de bewezen kosten moet het subsidiebedrag overschrijden.
§3. Er kunnen enkel subsidies verleend worden voor infiltratievoorzieningen wanneer de aanvrager kan aantonen dat het hemelwater effectief kan infiltreren in de eigen bodem.
Art. 5 - Subsidiebedrag
§1. De subsidie voor de aanleg van een hemelwaterinstallatie is vastgelegd volgens onderstaande tabel:
aangesloten dakoppervlak |
Subsidiebedrag zonder herkeuring |
Subsidiebedrag met (her)keuring |
tot en met 200 m² |
€ 500,00 |
€ 550,00 |
> 200 m² |
€ 750,00 |
€ 800,00 |
§2. De subsidie voor de aanleg van een infiltratievoorziening bedraagt € 500,00.
§3. De subsidies voor een hemelwaterput en voor een infiltratievoorziening kunnen gecumuleerd worden, maar de totale subsidie kan echter nooit meer bedragen dan € 1.050,00 per adres. Voor BTW-plichtigen wordt onder factuurbedrag begrepen het bedrag exclusief BTW. De facturen dienen te dateren van na 01.01.2014.
§4. De subsidie wordt per adres slechts éénmalig toegekend.
Art. 6 - De premie wordt toegekend aan de aanvrager. Deze persoon dient gerechtigd te zijn tot het plaatsen van de installatie waarvoor de aanvraag wordt ingediend en kan dus zijn:
- de eigenaar van het gebouw gelegen op het grondgebied van de gemeente Zwalm
- de gebruiker of huurder van het gebouw gelegen op het grondgebied van de gemeente Zwalm mits de eigenaar het aanvraagformulier voor akkoord heeft ondertekend.
Art. 7 - Aanvraag
De aanvraag tot het bekomen van een subsidie wordt ingediend bij de gemeente en omvat:
- het aanvraagformulier;
- de facturen (van de hemelwaterputten, de plaatsing, de pompinstallatie,…)
- bij een hemelwaterinstallatie in een woning die reeds aangesloten was op het drinkwaternet én waarbij de binnen-installatie gewijzigd werd: een kopie van het positief attest van (her)keuring van de binnen-installatie door de drinkwatermaatschappij.
Art. 8 - Controle
Vooraleer over te gaan tot de uitbetaling van de subsidie zal een door de gemeente gemachtigde instantie of ambtenaar zich er van vergewissen dat aan de voorwaarden van het subsidiereglement voldaan is. Blijken deze voorwaarden niet nageleefd, dan zal de subsidie niet uitgekeerd worden. Het is de eigenaar op alle momenten toegestaan om de nodige aanpassingen door te voeren om alsnog voor de subsidie in aanmerking te komen.
Bij installaties waar een herkeuring van de drinkwatermaatschappij aan de orde was volstaat het positief attest van de keuring.
Art. 9 - Dit reglement wordt bekendgemaakt en treedt in werking conform het decreet lokaal bestuur.
Enig art. - De behandeling van dit punt wordt door de vergadering verdaagd naar een volgende gemeenteraad om de gemaakte opmerkingen mee te kunnen verwerken.
Raadslid Matthijs Verschraegen
De gemeenteraad nam op 30 januari 2020 de beslissing tot het goedkeuren van het Reglement voor de erkenning van Zwalmse verenigingen. In artikel 1 van het reglement wordt aan de kandidaat-vereniging als voorwaarde opgelegd om te beschikken over een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid ten aanzien van alle leden. Deze verzekering op zich is uiteraard een goede zaak.
Tijdens de procedure tot aanvraag van de erkenning bleek dat een heleboel Zwalmse verengingen niet over dergelijke verzekeringsovereenkomst beschikten. Navraag bij de verenigingen leerde ons dat dit tevens een bijzonder dure aangelegenheid is die in vele gevallen een groot aandeel van de dagelijkse werkingsmiddelen opslorpt (afhankelijk van het aantal leden, het aantal activiteiten, het soort activiteiten, etc.). We vragen ons dan ook af of een dergelijke kost niet belemmerend kan zijn voor de aanvraag tot erkende Zwalmse vereniging.
Namens de fractie van Open Vld Zwalm wensen we graag dit bijkomend punt voor te leggen opdat het college van burgemeester en schepenen overgaat tot een onderzoek waarbij kan gewerkt worden met een groepsverzekering aan gunstigere voorwaarden, waar de erkende Zwalmse verenigingen zich vervolgens vrijblijvend kunnen bij aansluiten. Graag hadden we hiervoor eveneens het advies van de cultuurraad verkregen.
M.i. behoort dergelijke bevoegdheid tot de uitvoerende taak van het college van burgemeester en schepenen en dient hiervoor niet teruggekoppeld te worden naar de gemeenteraad. Graag werden we wel op de hoogte gebracht te worden van de verdere evolutie in dit dossier.
Voorstel :
Artikel 1.
§1 Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de mogelijkheid voor het afsluiten van een groepsverzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor verenigingen waarop de Zwalmse verenigingen aan een voordeliger tarief kunnen intekenen.
§2 Het college van burgemeester en schepenen communiceert haar bevindingen naar de cultuurraad dewelke om een advies wordt verzocht.
Artikel 2.
Het college van burgemeester en schepenen rapporteert aan de gemeenteraad over de genomen beslissingen.
Artikel 1, laatste puntje en artikel 5 van het Reglement voor de erkenning van Zwalmse verenigingen
Art. 21 van het decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Art. 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Peter Van Den Haute, Louis Ide, Matthijs Verschraegen, Mario Baert
Audio-visuele opname van de virtuele vergadering: https://youtu.be/I2t6iEZbp8k - Tijdsblok audio: 1 uur 10 min 48 sec - 1 uur 37 min 45 sec
Peter Van Den Haute, schepen, dient een amendement in strekkende tot vervanging van artikel 1 en 2 door het voorleggen van een nieuw artikel 1 dat luidt: "De gemeenteraad beslist tot het voorleggen aan de adviesraden van de nood aan een onderzoek naar een mogelijke groepsaankoop van een verzekering door verenigingen."
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Enig art. - De gemeenteraad beslist tot het voorleggen aan de adviesraden van de nood aan een onderzoek naar een mogelijke groepsaankoop van een verzekering door verenigingen.
Namens de gemeenteraad,
Philip Lefever
Algemeen directeur
Tom Aelbrecht
Voorzitter Gemeenteraad