Terug
Gepubliceerd op 30/01/2024

Besluit  de gemeenteraad

ma 29/01/2024 - 20:00

Politieverordening met betrekking tot de nevenactiviteiten naar aanleiding van de wielerwedstrijden 'Ronde van Vlaanderen voor elite' en 'Ronde van Vlaanderen voor vrouwen' op zondag 31.03.2024 - goedkeuring

Aanwezig: Tom Aelbrecht, Voorzitter Gemeenteraad
Bruno Tuybens, Patrick Moreels, Peter Van Den Haute, Francia Neirinck, Bernhard Ardaen, schepenen
Pascale Adriaens, Mario Baert, Emmy Herregodts, Werner Baudewijn, Johan De Bleecker, Guido De Temmerman, Matthijs Verschraegen, Angélique De Clercq, Anke Thuy, Monique De Waele, Greet Van Herpe, gemeenteraadsleden
Philip Lefever, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Jozef Van Den Bulcke, Louis Ide, gemeenteraadsleden

De gemeenteraad keurt de politieverordening goed met betrekking tot de nevenactiviteiten naar aanleiding van de wielerwedstrijden 'Ronde van Vlaanderen voor elite' en 'Ronde van Vlaanderen voor vrouwen' op zondag 31.03.2024.

Voorwerp en motivering

Op zondag 31.03.2024 doorkruist de wielerwedstrijd 'Ronde van Vlaanderen voor elite' en 'Ronde van Vlaanderen voor vrouwen' het grondgebied van onze gemeente. De doortocht van deze wielerwedstrijd brengt traditioneel een enorme volkstoeloop met zich mee, vooral bij de start, de aankomst en langs hellingen en kasseistroken.
De laatste jaren neemt het aantal commerciële activiteiten toe die langs het parcours van de wielerwedstrijd worden georganiseerd.
Dergelijke activiteiten worden voornamelijk georganiseerd op locaties die op zich al veel toeschouwers aantrekken waardoor de te nemen veiligheidsmaatregelen ter hoogte van deze delen van het parcours moeten verhoogd worden.
Het is ook aangewezen dat de organisatoren van de verschillende activiteiten onderling de nodige afspraken maken inzake opvang van de toeschouwers, parkings, enz. teneinde de overlast voor de bewoners langs deze delen van het parcours tot een minimum te beperken.
Een aantal bijkomende maatregelen dringen zich op om zowel de veiligheid van de toeschouwers te kunnen waarborgen als om het normaal verloop van de wedstrijd te kunnen garanderen door:
- voorafgaandelijke kennisgeving van alle commerciële activiteiten langsheen het parcours
- voorafgaandelijk overleg tussen de organisatoren van de verschillende activiteiten langs het parcours en de  bestuurlijke overheid
- voorafgaandelijk overleg tussen de verschillende hulp- en veiligheidsdiensten onderling opdat de dringende hulpverlening kan gegarandeerd worden.
De gemeenteraad kan voorzien in een politieverordening waarin de overtredingen zijn opgenomen die hij strafbaar wenst te houden op het grondgebied van de gemeente.
Artikel 2, §1, van de wet van 24.06.2013 betreffende gemeentelijke administratieve sancties laat aan de gemeenteraad de keuzevrijheid politiestraffen of administratieve sancties te bepalen voor overtredingen van zijn reglementen of verordeningen.

Verwijzingen

Mail politiezone 13.12.2023

Regelgeving

Nieuwe gemeentewet, meer bepaald de artikelen 119, 119bis en art. 135 § 2
Wet van 24.06.2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en bijhorende Koninklijke besluiten tot uitvoering van deze Wet
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Bestuursdecreet van 7.12.2018
Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij het koninklijk besluit van 16.03.1968 tot coördinatie van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer
Wet van 15.05.2006 tot wijziging van de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, het wetboek van strafvordering, het Strafwetboek, het Burgerlijk wetboek, de Nieuwe Gemeentewet en de wet van 24.04.2003 tot hervorming van de adoptie
Wet van 2.10.2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid
KB van 1.12.1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer
KB van 28.06.2019 tot reglementering van de wielerwedstrijden en van de alle-terreinwedstrijden
KB van 10.08.1998 houdende de oprichting van de Commissies voor Dringende Geneeskundige Hulpverlening
KB van 22.05.2019 betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaal niveau en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneurs in geval van crisisgebeurtenissen en -situaties die een coördinatie of beheer op nationaal niveau vereisen
KB van 18.05.2020 tot vaststelling van het nationaal noodplan betreffende de aanpak van een terroristische gijzelneming of terroristische aanslag
Besluit van de Vlaamse Regering van 17.02.2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, inzonderheid art. 5.3.12.1 en art. 5.3.12.2
Omzendbrief van 22.07.2014 waarbij uitleg verschaft wordt bij deze regelgeving aangaande de gemeentelijke administratieve sancties;
Omzendbrief OOP 45 ter begeleiding van het koninklijk besluit van 28.06.2019 tot reglementering van de wielerwedstrijden en van de alle-terreinwedstrijden
Ministeriële omzendbrief NPU-1 van 26.1.2006 betreffende de nood- en interventieplannen
Ministeriële omzendbrief NPU-4 van 30.03.2009 betreffende de disciplines
Ministeriële omzendbrief OOP 41 van 31.03.2014 van de minister van Binnenlandse Zaken houdende gecoördineerde algemene onderrichtingen inzake ordehandhaving

Besluit

Enig art. - De politieverordening met betrekking tot de nevenactiviteiten naar aanleiding van de wielerwedstrijden 'Ronde van Vlaanderen voor elite' en 'Ronde van Vlaanderen voor vrouwen' op zondag 31.03.2024 wordt goedgekeurd als volgt:

I. Activiteiten op de openbare weg of op een daarbij aansluitend niet afgesloten terrein

Art. 1 - Iedere éénmalige of bijkomende commerciële of publicitaire activiteit die plaats heeft omwille van de doortocht van de wielerwedstrijd "Ronde van Vlaanderen voor elite” en “Ronde van Vlaanderen voor vrouwen”, en die doorgaat op de openbare weg of op een daarbij aansluitend niet afgesloten terrein, wordt op zondag 31 maart 2024 slechts toegelaten op voorwaarde dat deze door de burgemeester van de gemeente waar de activiteit plaats heeft, voorafgaandelijk en schriftelijk werd vergund.

Alle aanvragen tot vergunning moeten op straffe van niet-ontvankelijkheid ten laatste op 12 februari 2024 bij de burgemeester worden ingediend.

De aanvraag tot vergunning moet de volgende gegevens vermelden :

  1. De naam, adres en contactgegevens van de aanvrager/organisator.
  2. Als de organisatie gebeurt door een rechtspersoon zal haar benaming, haar rechtsvorm, het adres van haar hoofdzetel alsook de statutaire bepaling en/of beslissing van het bevoegde orgaan van de rechtspersoon die de ondertekenaar toelaat haar te vertegenwoordigen, opgegeven moeten worden.
  3. De juiste omschrijving van de geplande éénmalige of bijkomende activiteit met de vermelding of deze publiek of alleen op een uitnodiging toegankelijk is met een raming van het aantal genodigden.
  4. De juiste locatie ervan.
  5. De logistieke faciliteiten (tenten, toiletten, parkings, toegang…) die zullen worden in plaats gesteld.
  6. De interne veiligheidsmaatregelen (nadars, sfeerbeheerders, ….).
  7. De eventuele aanwezigheid van een medische hulppost, met inhoudelijke beschrijving.

Art. 2 - Ten laatste op 10 maart 2024 verzendt de burgemeester aan de in artikel 1 bedoelde aanvragers hetzij de vergunning hetzij een gemotiveerde weigering van vergunning. In de vergunning wordt duidelijk gesteld onder welke voorwaarden zij wordt verleend.

De organisatoren van de vergunde activiteiten hebben de plicht de voorwaarden onder dewelke de vergunning werd verleend na te leven.

Een afschrift van de vergunde activiteiten wordt aan de korpschef van de lokale politie en aan de zonecommandant van de hulpverleningszone bezorgd, en, indien van toepassing, aan de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Art. 3 - Indien wordt vastgesteld dat een organisator één of meerdere voorwaarden waaronder de vergunning werd verleend, niet naleeft kan de burgemeester de vergunning intrekken.

Het niet naleven van een of meerdere voorwaarden in het verleden kan door de burgemeester als motief ingeroepen worden om het verlenen van de vergunning te weigeren.

II. Activiteiten in een besloten plaats met openbaar karakter

Art. 4 - Iedere éénmalige of bijkomende commerciële of publicitaire activiteit die plaats heeft omwille van de doortocht van de wielerwedstrijd "Ronde van Vlaanderen voor elite” en Ronde van Vlaanderen voor vrouwen”, en die doorgaat in een besloten plaats maar die voor iedereen vrij toegankelijk is, hetzij gratis, hetzij tegen betaling van een inkomgeld, hetzij op vertoon van een toegangskaart of een uitnodiging wanneer deze ter beschikking wordt gesteld van eenieder die ze aanvraagt, dient ten laatste op 12 februari 2024 gemeld aan de burgemeester van de gemeente waar de activiteit plaats heeft. De melding dient de gegevens te bevatten opgesomd in artikel 1.

Art. 5 - De burgemeester kan in functie van het aantal aanvragen of meldingen en de juiste locatie van de aangevraagde of gemelde activiteiten één of meerdere coördinatievergaderingen organiseren met de organisator van een randactiviteit en met de verschillende hulpdiensten teneinde de nodige afspraken te maken inzake opvang van de toeschouwers en/of genodigden, de in te richten parkings, het in te huren sanitair, de vrij te houden evacuatiewegen, de te plaatsen veiligheidsvoorzieningen, enz …

Art. 6 - De burgemeester kan de activiteiten zoals bedoeld in artikel 4 doen stopzetten indien aan de voorafgaandelijk bepaalde afspraken (artikel 5) niet wordt voldaan of indien ze een gevaar vormen voor de openbare orde (openbare rust, openbare veiligheid of openbare gezondheid). 

III. Veiligheidszones

Art. 7 - De burgemeester kan op basis van een risico-analyse, rekening houdend met de massale volkstoeloop op bepaalde plaatsen en de aard van het terrein, op voorhand een gebied als veiligheidszone definiëren, ten einde de openbare veiligheid en orde beter te kunnen beheersen.

Een veiligheidszone is een duidelijk afgebakend gebied waar bijkomende veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn omwille van het groot aantal mensen, de beperkte mobiliteit, de aanwezigheid van risicoverzwarend materiaal (tenten, gasflessen,…)

Iedere éénmalige of bijkomende commerciële of publicitaire activiteit anders dan vermeld onder rubriek I en II, die plaats heeft omwille van de doortocht van de wielerwedstrijd "Ronde van Vlaanderen voor Vrouwen” en Ronde van Vlaanderen voor Elite” en die plaats vindt in een veiligheidszone, dient eveneens ten laatste op 12 februari 2024 gemeld aan de burgemeester van de gemeente waar de activiteit plaats heeft. De melding dient de gegevens te bevatten opgesomd in artikel 1.

De burgemeester organiseert rekening houdend met het aantal aanvragen of meldingen en de juiste locatie van de aangevraagde of gemelde activiteiten één of meerdere coördinatievergaderingen met de organisator van een randactiviteit en met de verschillende hulpdiensten teneinde in nauwe samenspraak met de lokale veiligheidscel één inplantingsplan en één veiligheidsplan op te maken voor de hele veiligheidszone.

Art. 8 - Naargelang de veiligheidszone zich bevindt op de openbare weg of op een daarbij aansluitend niet afgesloten terrein, dan wel op een besloten plaats die voor iedereen vrij toegankelijk is, zijn de bepalingen van respectievelijk artikel 2 en 3, dan wel artikel 6 van toepassing.

IV. Algemene bepalingen

Art. 9 -  Normatief kader
Onverminderd zijn algemene bevoegdheid in het kader van de openbare orde, hanteert de burgemeester de volgende besluiten als normatief kader om de veiligheid van de randactiviteiten af te toetsen:

- gemeenteraadsbesluit van 31.05.2021 houdende het goedkeuren van het reglement gemeentelijke administratieve sancties (‘algemeen politiereglement’) voor de politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm

- gemeenteraadsbesluit van 18.04.2013 houdende vaststelling van de richtlijnen ter bescherming tegen brand- en paniekrisico’s in instellingen van tijdelijke aard en veiligheidsmaatregelen voor occasionele installaties met vloeibaar gemaakte petroleumgassen, aardgas en/of elektriciteit en bij het gebruik van occasionele installaties voorzien van een fotovoltaïsche zonne-energiesysteem

- besluiten van de Vlaamse Regering van 17.02.2012 betreffende het maximaal geluidsniveau van muziek in inrichtingen.

Art.10 - Sancties

Overtredingen op de bepalingen van artikel 1, 4 en 7 van deze verordening zullen worden bestraft met een administratieve geldboete van maximum 350 euro.

Onverminderd de toepassing van een administratieve geldboete moet de overtreder van de bepalingen van artikel 1, 4 en 7 alsook degene die één of meerdere voorwaarden niet naleeft zich schikken naar de aanmaningen van de burgemeester zo niet houdt de stad/gemeente zich het recht voor het te doen op kosten en risico van de overtreder.

De gemeente houdt zich hetzelfde recht voor indien de organisator van de activiteit niet tijdig kan worden opgezocht.

De burgemeester kan in toepassing van artikel 135 Nieuwe Gemeentewet ter vrijwaring van de openbare orde een randactiviteit verbieden.

Art. 11 - Dit besluit zal worden afgekondigd overeenkomstig artikels 286 en 287 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

Art. 12 - Dit besluit is van kracht en wordt bindend vanaf de bekendmaking.

Art. 13 - Afschrift van dit besluit zal overgemaakt worden aan de procureur des Konings te Oudenaarde, aan de griffier van de rechtbank van eerste aanleg te Oudenaarde, aan de griffier van de politierechtbank te Oudenaarde, aan de directeur-coördinator van de federale politie te Oudenaarde en aan de zonechef van de lokale politie te Brakel.