Tom Aelbrecht, voorzitter van de gemeenteraad
De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 29.09.2022 worden aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd. Ze vormen samen met de audio-visuele opname tevens het zittingsverslag.
Ontwerpnotulen van de zitting van de gemeenteraad van 29.09.2022.
Audio-visueel verslag van de gemeenteraad van 29.09.2022 zoals te vinden op: https://www.youtube.com/watch?v=yH6_srDqxU4
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017, art. 277 & 278 §2
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017, art. 285 t.e.m. 287
Geen
Audio-visuele opname van de vergadering: https://www.youtube.com/watch?v=Bl9iLO9XMTA - Tijdsblok audio: 0 min 0 sec - 0 min 50 sec
Enig artikel – De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 29.09.2022 - die samen met de audio-visuele opname tevens het zittingsverslag uitmaken - worden goedgekeurd.
Francia Neirinck, schepen
Het gemeentebestuur wenst een Landbouwadviesraad op te richten in Zwalm.
De Landbouwadviesraad adviseert de gemeente over het gemeentelijk landbouwbeleid. Zij beoogt de verbetering, het behoud en het herstel van de landbouw in Zwalm.
De samenstelling is vastgelegd in de statuten. Het gemeentebestuur zorgt dat de Landbouwadviesraad haar adviserende bevoegdheden kan uitoefenen in overeenstemming met haar statuten. De raad heeft daarnaast ook een huishoudelijk reglement en afsprakennota waarin de praktische afspraken omtrent haar werking opgenomen zijn.
De Landbouwadviesraad is een door de gemeenteraad erkend adviserend orgaan dat als woordvoerder optreedt voor de land- en tuinbouwbelangen. De Landbouwadviesraad kan advies verlenen over alle problemen die op gemeentelijk vlak rechtstreeks de land- en tuinbouw aanbelangen.
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Angélique De Clercq, Francia Neirinck, Louis Ide, Matthijs Verschraegen
Audio-visuele opname van de vergadering: https://www.youtube.com/watch?v=Bl9iLO9XMTA - Tijdsblok audio: 0 min 51 sec - 16 min 0 sec
Amendement ingediend door raadslid Angélique De Clercq dat luidt:
Artikel 3, punt a. Het aanpassen van:
‘- personen die hun hoofdverblijfplaats op het grondgebied van Zwalm hebben én in hoofd- of bijberoep een werkzaamheid uitoefenen die gedefinieerd kan worden als behorende tot de agrarische en para-agrarische sector.’
naar
‘personen die hun hoofdverblijfplaats op het grondgebied van Zwalm hebben én aangifteplichtige landbouwer zijn in het kader van GLB’
Extra lid toevoegen aan punt a:
‘Minstens de helft van de aangestelde stemgerechtigde leden dient aangifteplichtige landbouwer te zijn.’
Met 8 stemmen voor (Pascale Adriaens, Mario Baert, Werner Baudewijn, Johan De Bleecker, Guido De Temmerman, Matthijs Verschraegen, Angélique De Clercq, Monique De Waele), 10 stemmen tegen (Tom Aelbrecht, Bruno Tuybens, Patrick Moreels, Peter Van Den Haute, Francia Neirinck, Bernhard Ardaen, Emmy Herregodts, Louis Ide, Anke Thuy, Greet Van Herpe)
Statuten van de landbouwadviesraad Zwalm
Oprichting en zetel
Art. 1 - In de gemeente Zwalm wordt een adviesraad voor de belangen van de land- en tuinbouw opgericht en erkend als adviesorgaan met als naam "Landbouwadviesraad Zwalm"
De zetel van de adviesraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Zwalm.
Doelstelling en taken
Art. 2 -
1. De landbouwadviesraad behartigt de belangen van de land- en tuinbouwers op gemeentelijk vlak, in open samenwerking met alle land- en tuinbouwers, landbouw-gerelateerde bedrijven, deskundige raadgevers en het gemeentebestuur.
2. De landbouwadviesraad kan op verzoek van het college van burgemeester en schepenen of op eigen initiatief advies uitbrengen aangaande de problemen die de land- en tuinbouwers rechtstreeks aanbelangen.
3. Het samenwerken van de verschillende gemeentelijke adviesraden wordt aangemoedigd. De bestaande gemeentelijke adviesraden kunnen een vertegenwoordiger aanduiden die de communicatie met de landbouwadviesraad verzorgt.
Deze vertegenwoordiger heeft een dubbele taak: (1) de in hun adviesraad naar voor gekomen onderwerpen betreffende land- en tuinbouw laten zij aan bod komen in de landbouwadviesraad en (2) de in de landbouwadviesraad behandelde onderwerpen die hun belangensfeer raken bespreken zij in de eigen adviesraad.
Samenstelling
Art. 3 - §1. Het College van Burgemeester en Schepenen bepaalt de samenstelling van de adviesraad.
- De adviesraad is samengesteld uit stemgerechtigde leden, niet-stemgerechtigde leden, hun vaste plaatsvervangers bij afwezigheid, afgevaardigden van andere raden en eventuele waarnemers.
- Het aantal niet-stemgerechtigden bedraagt maximaal de helft van het aantal stemgerechtigden
- Mannen en vrouwen zijn voor ten minste 1/3 vertegenwoordigd binnen het aantal stemgerechtigde leden.
a) Stemgerechtigde leden voldoen aan volgende vereisten, waarbij het maximum aantal leden wordt vastgelegd op 10. Personen die een functie hebben als gemeenteraadslid, schepen, burgemeester, vertegenwoordiger van een politieke fractie of ambtenaar werkzaam op gemeentelijk niveau kunnen geen stemgerechtigd lid zijn:
Ofwel
- personen die hun hoofdverblijfplaats op het grondgebied van Zwalm hebben én in hoofd- of bijberoep een werkzaamheid uitoefenen die gedefinieerd kan worden als behorende tot de agrarische en para-agrarische sector,
Ofwel
- personen die afgevaardigd worden door verenigingen, organisaties en instellingen op gemeentelijk grondgebied en effectief lid zijn, met een regelmatige activiteit of werkzaamheid die gedefinieerd kan worden als behorende tot de agrarische en para-agrarische sector. Per vereniging, organisatie of instelling kan er maximaal 1 afgevaardigde als stemgerechtigde worden aangesteld.
b) Niet-stemgerechtigde leden zijn:
- de schepen van leefmilieu
- de milieuambtenaar of zijn/haar medewerker
- afgevaardigden van de andere raden
c) W
aarnemers: de adviesraad kan beslissen om, in functie van het te behandelen onderwerp, een beroep te doen op deskundigen. Deze deskundigen zetelen als waarnemers en nemen daarom deel aan de discussies, maar zij hebben geen stemrecht.
§2. Bestuursfuncties: de bestuursleden zijn voorzitter en ondervoorzitter. De voorzitter en ondervoorzitter van de adviesraad worden door (maar niet noodzakelijk uit) de stemgerechtigde leden verkozen.
§3. De secretaris van de landbouwadviesraad is de door de gemeente aangeduide ambtenaar of zijn/haar medewerker.
Werkgroepen
Art. 4 - Er kunnen binnen en door de adviesraad werkgroepen opgericht worden. Werkgroepen hebben een tijdelijke opdracht met als doel bepaalde onderwerpen voor te bereiden ter bespreking, ter uitvoering of ter goedkeuring.
Toetreding en duur van het lidmaatschap
Art. 5 - Vóór de installatie van de adviesraad en bij het begin van iedere legislatuur zal er een kandidaatstelling gelanceerd worden. De gemotiveerde aanvraag tot toetreding te worden gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen, dat hierover beslist. Op basis van ervaring en deskundigheid evalueert het College van Burgemeester en Schepenen de kandidaturen, stelt ze de weerhouden kandidaten aan en nodigt deze uit voor de installatievergadering.
Na de installatie van de adviesraad worden aanvragen tot toetreding gericht aan de voorzitter van de adviesraad. De aanvragen worden door de raad onderzocht en na stemming aanvaard of geweigerd. Vervolgens wordt de nieuwe samenstelling ter goedkeuring voorgelegd aan het College van Burgemeester en Schepenen, dat hierover beslist.
Art. 6 - Het lidmaatschap en voorzitterschap van de adviesraad loopt gelijk met de duur van de bestuursperiode maar blijft geldig tot de adviesraad effectief vernieuwd is. In functie van nieuwe regelgeving, kan de adviesraad te allen tijde worden ontbonden om vervolgens opnieuw samengesteld te worden conform de nieuwe richtlijnen.
Het lidmaatschap geldt totdat niet meer aan de toetredingsvoorwaarden voldaan wordt of tot bij de intrekking ervan door de persoon, vereniging of organisatie. Het beëindigen van het lidmaatschap bij een vereniging, groepering, organisatie of instelling die het lid vertegenwoordigt, betekent automatisch het einde van de vertegenwoordiging in de landbouwraad.
De leden die 3 maal na elkaar zonder verontschuldiging of vervanging afwezig blijven, worden als ontslagnemend beschouwd.
De hernieuwingen van de kandidatuur en vervangingen wegens ontslag worden vooraf door de betrokken organisatie of persoon meegedeeld aan de voorzitter en secretaris.
Reglement van inwendige orde en afsprakennota
Art. 7 - De landbouwadviesraad heeft een huishoudelijk reglement dat de interne werking van de raad en de niet in de statuten voorziene procedures en taken regelt.
De landbouwadviesraad heeft een afsprakennota die de verhouding tussen de landbouwadviesraad en het gemeentebestuur regelt.
Wijziging van de statuten en huishoudelijk reglement
Art. 8 - De landbouwadviesraad kan een wijziging van de statuten, het huishoudelijk reglement en de afsprakennota voorstellen wanneer het voorstel tot wijziging in de agenda is vermeld en 3/4 van de stemgerechtigde leden op deze vergadering aanwezig zijn. Indien dit aantal niet wordt bereikt, dan komt de landbouwadviesraad opnieuw samen. De statuten kunnen dan worden gewijzigd, ongeacht het aantal aanwezige stemgerechtigde leden. Een wijziging kan pas aan de gemeenteraad worden voorgelegd mits het voorstel tot wijziging 3/4 van de geldig uitgebrachte stemmen behaalt.
Huishoudelijk reglement van de Landbouwadviesraad Zwalm
Art. 1 - Dit huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de gemeentelijke landbouwraad zijn bevoegdheden uitoefent overeenkomstig zijn statuten.
Samenroeping
Art. 2 - De landbouwadviesraad is een gesloten adviescommissie en komt tenminste twee maal per jaar samen.
De landbouwadviesraad wordt samengeroepen door de voorzitter en secretaris. De uitnodiging geschiedt bij voorkeur via mail en 10 kalenderdagen voor de bijeenkomst. De uitnodiging vermeldt de agenda.
Stemgerechtigde leden kunnen de voorzitter verzoeken de raad bijeen te roepen. Bij dit verzoek dient een voorstel van agenda te worden gevoegd. Indien het verzoek uitgaat van minder dan 1/3 van de stemgerechtigde leden, beslist de voorzitter of de raad bijeengeroepen zal worden. Indien het verzoek uitgaat van minstens 1/3 van de stemgerechtigde leden, is de voorzitter ertoe gehouden de raad samen te roepen. De bijeenroeping gebeurt binnen de 30 kalenderdagen.
De landbouwadviesraad kan tijdens haar bijeenkomst bepalen binnen welke tijdspanne of tijdens welke periode zal worden samengekomen.
Agenda
Art. 3 - De landbouwadviesraad kan de voorlopige agenda opstellen van de volgende zitting.
Elk lid van de landbouwadviesraad kan punten op de agenda plaatsen mits deze minstens 14 kalenderdagen voor de vergadering aan de voorzitter en secretaris meegedeeld worden. Onderwerpen die later worden toegevoegd worden behandeld in de varia, maar niet ten gronde.
Onderwerpen die niet op de agenda vermeld staan, worden niet behandeld. Hiervan kan worden afgeweken indien minstens 3/4 van de aanwezige stemgerechtigde leden van oordeel is dat er dringende redenen zijn om agendapunten toe te voegen.
Als een bepaald punt wegens tijdsgebrek niet wordt afgehandeld, wordt het automatisch doorverwezen naar de agenda van de volgende vergadering en zal dan bij prioriteit worden behandeld.
Zitting
Art. 4 - De landbouwadviesraad wordt voorgezeten door de voorzitter en bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter. Indien deze ook afwezig is, zit de secretaris eventueel samen met een stemgerechtigd lid de vergadering voor.
Beraadslaging
Art. 5 - Om geldig te kunnen beraadslagen, stemmen en om geldig advies te verstrekken, moeten 3/4 van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn. Indien dit aantal niet behaald wordt, kan er niet geldig worden beraadslaagd of geadviseerd. De aanwezige stemgerechtigde leden kunnen dan beslissen om opnieuw samen te komen of om de te adviseren agendapunten te verschuiven naar de volgende landbouwadviesraad. Agendapunten die hierdoor opnieuw ter stemming of ter advisering voorliggen, kunnen worden behandeld ongeacht het aantal aanwezige stemgerechtigde leden.
Art. 6 - De landbouwadviesraad stemt of adviseert bij gewone meerderheid van stemmen (1/2 + 1). Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend. Er wordt naar gestreefd dat alle beslissingen genomen worden bij consensus. Als er wordt gestemd over personen of functies gebeurt dit geheim.
Werking
Art. 7 - De landbouwadviesraad kan de agenda van volgende bijeenkomsten opstellen en houdt hierbij rekening en neemt kennis van de binnengekomen adviesaanvragen aangebracht door het College van Burgemeester en Schepenen en geeft hieraan het nodige gevolg.
De landbouwadviesraad bepaalt de houding van zichzelf tegenover dringende en actuele problemen en koppelt dit terug naar het College van Burgemeester en Schepenen.
De landbouwadviesraad keurt de vergaderverslagen van een vorige zitting goed.
De voorzitter leidt de vergaderingen en bereidt mee de vergaderingen voor. Hij/zij is verantwoordelijk voor het vergaderingsverslag, de agenda, het vaststellen van de aanwezigheden en het vastleggen van de vergaderdata (in samenwerking met de secretaris). Alleen de voorzitter vertegenwoordigt de landbouwadviesraad naar buiten toe. De voorzitter kan taken delegeren aan de leden van de landbouwadviesraad.
Bestuursverkiezing
Art. 8 - Bestuursverkiezingen voor de bestuursleden worden afgestemd op de 6-jaarlijkse hersamenstelling van de adviesraad. Herverkiezing gebeurt op de eerste samenkomst van de nieuwe landbouwadviesraad in het eerste jaar van de legislatuur.
Werkgroepen
Art. 9 - In elke werkgroep wordt een woordvoerder aangeduid die de vergaderingen voorzit. Elke werkgroep beschikt over een verslaggever die verantwoordelijk is voor de verslagen van de werkgroepvergadering. Een werkgroep kan afzonderlijk vergaderen om te beraadslagen over dossiers met betrekking tot de hun toegewezen adviesopdracht. Alle voorstellen en ontworpen adviezen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de landbouwadviesraad. De woordvoerder brengt verslag uit van de vergaderingen op de eerstvolgende landbouwadviesraad. De voorzitter en de secretaris van de landbouwadviesraad worden op de hoogte gebracht van de data en de agenda van de vergaderingen van de werkgroepen.
Verslagen
Art. 10 - De secretaris van de landbouwraad stelt het verslag van de landbouwadviesraad op.
Elk verslag omvat volgende onderdelen:
1. de namen van de aanwezige leden, van deze die zich om hun afwezigheid verontschuldigen alsook van de niet verontschuldigde afwezigen
2. de besproken agendapunten
3. de adviezen
Afsprakennota van de Landbouwadviesraad Zwalm
Art. 1 - Deze afsprakennota omvat de verbintenissen die de landbouwadviesraad en het gemeentebestuur van Zwalm aangaan opdat de landbouwadviesraad zijn bevoegdheden kan uitoefenen conform zijn statuten.
Advisering
Art. 2 - De landbouwadviesraad heeft het recht om over alle beleidsdossiers waarbij er rechtstreekse land- en/of tuinbouwbelangen aan de orde zijn op eigen initiatief een advies uit te brengen aan het College van Burgemeester en Schepenen.
Bij de uitvoering van het gemeentelijk beleid of bij specifieke onderwerpen kan het College van Burgemeester en Schepenen de landbouwadviesraad vragen naar advies.
Adviesprocedure
Art. 3 - Het gemeentebestuur zal de adviesvragen steeds schriftelijk stellen. De adviesvraag omvat volgende gegevens:
- een duidelijke omschrijving van de vraag;
- opgave van de wettelijke en financiële randvoorwaarden waarmee de gemeente moet rekening houden;
- een vermelding van de uiterste datum van inlevering van het advies.
Art. 4 - De landbouwadviesraad bezorgt adviezen schriftelijk aan het gemeentebestuur met een standpuntbepaling en motivering. De gemeente brengt de landbouwadviesraad op de hoogte van het gevolg dat eraan werd gegeven.
Ondersteuning
Art. 5 - Het gemeentebestuur ondersteunt de landbouwadviesraad in minimale werkingsmiddelen zoals het ter beschikking stellen van een vergaderlokaal. Informatie kan aangevraagd worden conform de wet betreffende de openbaarheid van bestuur.
Openbaarheid
Art. 6 - De verslagen en de adviezen van de landbouwadviesraad worden ter beschikking gesteld voor het publiek.
Art. 1 - De gemeenteraad beslist tot oprichting van een adviesraad genaamd "Landbouwadviesraad".
Art. 2 - De gemeenteraad keurt de statuten goed zoals opgenomen in bijlage.
Art. 3 - De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement en de afsprakennota goed zoals opgenomen in bijlage.
Art. 4 - Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere oprichting en samenstelling.
Bruno Tuybens, burgemeester
Onze gemeente is kwetsbaar voor inbraken in woningen en bedrijven, onder meer omwille van onze ligging in de nabijheid van gewestwegen. Overwegende de aard van de hiervoor vermelde risicofactoren, mogen we besluiten dat de veiligheidsproblematiek structureel van aard is. Dit wordt geïllustreerd door de analyses van criminaliteitsstatistieken die werden gemaakt ter voorbereiding van de zonale veiligheidsplannen en dit over verschillende beleidscycli heen. Moderne technologie zoals vaste, tijdelijk vaste en mobiele camera’s zijn een hulpmiddel voor de politiediensten om enerzijds criminaliteitsvormen te voorkomen en anderzijds de verdachten ervan op te sporen. De korpschef van de politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm vraagt de principiële toestemming om op het grondgebied van de politiezone gebruik te maken van vaste, tijdelijk vaste en mobiele camera’s, dashcams en bodycams, onder de voorwaarden hiervoor vermeld. Met cameratoezicht wil politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm de veiligheid op straat verhogen en de pakkans van daders vergroten.
Tevens hebben camera’s een positieve invloed op verkeersveiligheid en het verkeersgedrag. Indien we geen van deze camera’s zouden gebruiken, dan zou dit op termijn tot meer incidenten kunnen leiden. Tegelijk zouden onze inwoners een beperkter veiligheidsgevoel kunnen ervaren. Het politioneel cameragebruik werd uit het toepassingsgebied van de Camerawet gehaald. De regels omtrent de plaatsing en het gebruik ervan worden sinds 25 mei 2018 uitdrukkelijk geregeld door de Wet op het politieambt (WPA). De korpschef van de lokale politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm vraagt om volgende camera’s op het grondgebied van de politiezone Brakel-HMZ te gebruiken:
De politiezone wil deze camera’s en de opnames ervan enkel gebruiken in uitvoering van de opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie, zoals bepaald in de WPA en mits de beperkingen die de WPA oplegt. Voor opdrachten van gerechtelijke politie, gedefinieerd in art. 15 WPA en voor opdrachten van bestuurlijke politie, gedefinieerd in art. 14 WPA. Bij laatstgenoemde geldt volgende beperking voor het gebruik van de data, gegenereerd door deze camera’s: “Art. 25/3, §2. Het zichtbare gebruik van camera's voor het inwinnen van informatie van bestuurlijke politie bedoeld in artikel 44/5, §1, is uitsluitend toegelaten in de gevallen bedoeld in artikel 44/5, §1, eerste lid, 2° tot 6°. Wat artikel 44/5, §1, eerste lid, 5°, betreft, kan dat gebruik bovendien alleen worden toegelaten ten aanzien van de categorieën van personen bedoeld in artikelen 18, 19 en 20". De verwerking van de beelden van de camera’s omvat volgende lokale doelstellingen:
1.1 Specifieke doelstellingen gebruik bodycams
Het filmen met een bodycam is feitelijk een observatie met behulp van een technisch middel: een vorm van versterkte waarneming. De camera registreert datgene waarop hij gericht is, in veel gevallen dus de gebeurtenissen die de drager zelf meemaakt, ziet en/of hoort. Door het zichtbaar gebruik van bodycams wil de politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm:
2. Gebruiksmodaliteiten
Gebruik van camera’s zoals beschreven in artikel 25/5 wet op het politieambt: “Art. 25/5,
Het raadplegen en gebruiken van de data en de beelden van de camera’s is enkel mogelijk via een interface. De politieambtenaren zullen de beelden en data enkel gebruiken voor het realiseren van de doelen, hiervoor vermeld onder punt 4. De raadpleging van de beelden en bijhorende persoonsgegevens zal gebeuren op volgende wijze:
2.1 Zichtbaar gebruik bodycams Enkel zichtbaar gebruik van de bodycam is toegelaten. Enkel politieagenten in uniform of politieagenten met een interventiearmband mogen een bodycam dragen. De bodycam wordt in principe boven de kogelwerende vest gedragen en wordt bevestigd met de door de firma geleverde bevestigingsmiddelen. Bij gebruik van deze mobiele camera’s zal de interveniërende politieambtenaar zelf beslissen om de camera in werking te stellen. Die politieambtenaar draagt er ook de verantwoordelijkheid voor. Wet op het politieambt, artikel 25/5, hiervoor vermeld onder punt 5. 2.1.1 Beslissing gebruik bodycams van de politieambtenaar De interveniërende politieambtenaar beslist zelf om de camera in werking te stellen. Die politieambtenaar draagt er ook de verantwoordelijkheid voor. De politieambtenaar beslist dus zelf na een eigen proportionaliteits– en subsidiariteitstoets (zoals bij het gewettigd geweldsgebruik) wanneer er ernstige aanwijzingen bestaan dat er tegenover hemzelf of tegenover derden tot onmiddellijke en ernstige fysieke of verbale agressie zal worden overgegaan. De functionele meerdere wordt steeds onverwijld in kennis gesteld van het uitgevoerde gebruik van de bodycam. Het aftoetsen van de proportionaliteits– en subsidiariteitsbeginselen wordt uitgevoerd zowel bij het nemen van de beslissing inzake het gebruik van de bodycam (volstaan andere middelen, die minder binnendringen in het privéleven om de gewenste informatie te verkrijgen?, bestaat er een redelijk evenwicht tussen het bereiken doel en de voorziene middelen?), als bij het gebruik ervan (hoe? Waarom? Duur?...). In geval van misbruik mag niet uit het oog worden verloren dat het niet naleven van de proportionaliteits– en subsidiariteitsbeginselen kan leiden tot strafrechtelijke sancties op basis van de wetgeving tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzicht van de verwerking van persoonsgegevens, en zelfs tot tuchtsancties. De bodycam mag noch beelden opleveren die de intimiteit van een persoon schenden, noch gericht zijn op het inwinnen van informatie over de raciale of etnische oorsprong van een persoon, zijn religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen, zijn politieke opvattingen, zijn vakbondslidmaatschap, zijn gezondheidstoestand, zijn seksleven of zijn seksuele geaardheid. Het louter dragen van de bodycam vormt dus geen vrijgeleide om deze bodycam systematisch te gebruiken bij alle interventies, in eender welke toepassing. Het gebruik dient steeds gerechtvaardigd te kunnen worden gelet op de verschillende principes: finaliteit, proportionaliteit, subsidiariteit en doelmatigheid. 2.1.2 Voorafgaande waarschuwing gebruik bodycams De wet op het politieambt legt de voorafgaande waarschuwing op als essentiële voorwaarde. De mondelinge waarschuwing wordt gegeven nadat het toestel in werking werd gezet en de waarschuwing bijgevolg geregistreerd wordt op de bodycam. Het is niet nodig de waarschuwing te geven indien dit onwerkzaam is, bv. bij een vechtpartij. 2.2 Plaatsen waar de bodycam mag worden gebruikt De bodycam kan gebruikt worden op volgende plaatsen:
Hier mogen de politiediensten de bodycam gebruiken bij alle interventies, voor de duur ervan. De term “interventie” moet in ruime zin worden begrepen, men beoogt de interventie van bij de aanvang tot aan de beëindiging ervan.
De bodycams van de politiezone Brakel-HMZ kunnen enkel gebruikt worden in andere politiezones mits akkoord van de betrokken gemeenteraden. Alle leden van de Geïntegreerde Politie krijgen toestemming om hun bodycams op het grondgebied van onze zone te gebruiken. 3. Impact en risicoanalyse op operationeel niveau
3.1 Subsidiariteit van het gebruik van camera’s Vaste, tijdelijk vaste en mobiele camera’s kunnen enkel een meerwaarde bieden indien ze deel uitmaken van een breder pakket van maatregelen. Het totaal aan maatregelen zit vervat in het zonaal veiligheidsplan dat jaarlijks wordt geëvalueerd en gevalideerd door de Zonale Veiligheidsraad. Het gebruik van camera’s is een bijkomend hulpmiddel waardoor de politie efficiënter kan worden ingezet. 3.2 Proportionaliteit van het gebruik van camera’s De plaatsing en het gebruik van vaste, tijdelijke vaste en mobiele camera’s kan fundamenteel bijdragen tot het verhogen van de veiligheid en de leefbaarheid in onze gemeente. Er worden garanties ingebouwd om de privacy van de omwonenden te garanderen. Er wordt voor de lokale politiezone Brakel-HMZ voorzien in een policy omtrent gebruik van camera’s. Er moet steeds een evenwicht zijn tussen het cameratoezicht en het respect voor de persoonlijke levenssfeer. Er moet dus duidelijk gecommuniceerd worden over de aanwezigheid van camera’s. De plaatsing en ingebruikname van de camera’s dient te worden voorafgegaan door een uitgebreide informatiecampagne aan de bevolking. Hiervoor is het wenselijk, bovenop de wettelijk voorziene communicatie, gebruik te maken van de verschillende informatiekanalen waarover de politiezone en de gemeente beschikken. Het voorstel inzake gebruik van vaste, tijdelijke vaste en mobiele camera’s voldoet aan de privacy-beginselen en de Wet op het politieambt. 4. Impact en risicoanalyse op niveau van de bescherming voor de persoonlijke levenssfeer – gegevensbeschermingseffectbeoordeling (GEB). Er wordt een impact en risicoanalyse op operationeel vlak en op het vlak van de bescherming van de privacy gemaakt. Ze heeft in het bijzonder betrekking op de categorieën van persoonsgegevens, proportionaliteit van de gebruikte middelen, de te bereiken operationele doelstellingen en de om die doelstellingen te bereiken noodzakelijke bewaartermijn van de gegevens. Ze betreft de volgende domeinen:
5. Toegang tot de gegevens en bewaring van de gegevens De camera’s maken beelden van voertuigen, personen, … die op de openbare weg in beeld komen. Deze data worden bewaard en verwerkt in het beheerssysteem. Dit beheerssysteem is een lokale gegevensbank. Voor de bewakingscamera’s wat ANPR betreft, worden deze opgeslagen op een nationale technische gegevensdatabank. Het raadplegen en gebruiken van de data en de beelden van de camera’s is enkel mogelijk via een interface die is aangesloten op het beheerssysteem. De data behorende tot het beheerssysteem worden opgeslagen in een beveiligde omgeving. De interface en het beheerssysteem zijn verbonden door beveiligde lijnen. De gebruiker dient in te loggen met een identificatie waarna een beveiligde toegang mogelijk wordt (cfr. toegangsrechten zijn bepaald volgens gebruikersprofielen). De computers die deze toegang mogelijk maken, staan in het politiecommissariaat, onder permanent toezicht van een officier van Politie. De politiezone maakt deels gebruik van de Citrix server van de gemeente Evergem en beschikt ook over een eigen server voor bvb de bodycams. Van de mobiele camera’s zullen slechts een beperkt aantal en door de korpschef nominatief aangeduide politieambtenaren gebruik kunnen maken en toegang kunnen krijgen tot de data en de beelden van de camera’s. Deze politieambtenaren zullen vooraf een opleiding krijgen.Deze politieambtenaren hebben een discretieplicht en beroepsgeheim omtrent de persoonsgegevens die de beelden opleveren. De korpschef duidt een politieofficier aan, verantwoordelijk voor het toezicht op en het gebruik van de gegevens die door de camera’s worden gegenereerd. Deze officier waakt erover dat onbevoegde personen geen toegang hebben tot de camerabeelden en - data alsook de output van zoekopdrachten in de gegevensbank. De toegang tot die informatie en persoonsgegevens is beschermd, alle toegangen worden opgelijst en de concrete redenen van de toegang worden geregistreerd. Elke raadpleging en extractie van gegevens wordt in de verwerking geregistreerd of bij gebrek hieraan, opgenomen in een speciaal daartoe aangemaakt register. De politieambtenaren zullen bij hun opvraging zich beperken tot volgende criteria:
Een nationaal register met de geolocalisatie van alle door de politiediensten gebruikte vaste camera's wordt door de federale politie bijgehouden en op digitale wijze bewaard. De in het eerste en tweede lid bedoelde registers worden, op verzoek, ter beschikking gesteld van de bevoegde toezichthoudende autoriteit voor de verwerking van persoonsgegevens, van het Controleorgaan op de politionele informatie, van de bestuurlijke en gerechtelijke politieoverheden, van de functionaris voor gegevensbescherming, en van de consulent voor de veiligheid en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer bedoeld in artikel 44/3, §1". Deze politieambtenaren zullen de beelden en data enkel gebruiken voor het realiseren van de doelen, hiervoor vermeld onder punt 4. De bijgehouden gegevens die via de ANPR-camera’s, dashcams of bodycams verkregen worden, kunnen door de dienst met wettelijke bevoegdheden inzake tucht of evaluatie aangewend worden voor tucht en/of evaluatiedoeleinden à charge of à décharge van een medewerker, indien reeds andere meldingen of gegevens een vermoeden van misbruik doen ontstaan. Personeelsleden hebben ten allen tijde zelf inzagerecht op de door de ANPR-camera’s, dashcams en bodycams verzamelde gegevens. Het door de ANPR-camera’s, dashcams en bodycams geregistreerde materiaal zal niet worden aangewend voor een permanente controle op de personeelsleden. Bewaartermijn: De toegangstermijn tot de beelden afkomstig van de camera’s is afhankelijk van de bestuurlijke of gerechtelijke finaliteit van de opdracht die de toegang ertoe vereist:
De politieambtenaren die de bodycams gebruiken, hebben niet de mogelijkheid om de opnames te wissen. De beeld- en klankopnames van de bodycams worden op beveiligde servers bewaard. Zodra de leden van het operationele kader terug in het commissariaat zijn, worden de opnames op een beveiligde informaticadrager gezet. De opnames worden geraadpleegd na de interventie en nadat ze op de beveiligde informaticadrager zijn gezet. Binnen de grenzen van hun respectieve bevoegdheid hebben alleen volgende personen toegang tot de opgeslagen gegevens en informatie:
De politiezone houdt een digitaal register bij, zoals bepaald in art. 25/8 Wet op het politieambt. De politiezone beschikt over een functionaris voor de gegevensbescherming die instaat voor de informatieveiligheid en de naleving van de verwerking van persoonsgegevens (DPO). De politiezone neemt volgende maatregelen om het gebruik van de camera’s aan het nodige toezicht te onderwerpen:
6. Specifieke bepalingen voor het gebruik van ANPR-camera’s in anonieme dienstvoertuigen 6.1 Context De ANPR camera’s op politievoertuigen kunnen automatisch nummerplaten inlezen, teneinde geseinde voertuigen op te sporen. 6.2 Wettelijk kader Wet op het politieambt, artikelen 46/4, 46/5 en 46/6; 6.3 Type camera
De politiezone beschikt enkel over mobiele ANPR-camera’s op een gestriped voertuig. 6.4 Doeleinden Onder de omstandigheden in de wet bepaald (art 46/4 WPA en de MFO3) kan met een camera op anoniem voertuig op zoek gegaan worden naar geseinde voertuigen. “Art. 46/4. [1 In afwijking van artikel 25/3, kunnen de tijdelijk vaste en mobiele camera's, die in voorkomend geval intelligent zijn, op niet-zichtbare wijze worden gebruikt in niet-besloten plaatsen en voor het publiek toegankelijke besloten plaatsen, mits voorafgaandelijke toestemming, indien de omstandigheden de politieambtenaren niet in staat stellen zich te identificeren of van die aard zijn dat ze het zichtbaar gebruik van camera's ondoeltreffend maken, en wanneer het gaat om één van de volgende situaties : (…) 3° het gebruik op een vervoermiddel van de politie, dat niet als dusdanig herkenbaar is, voor het automatisch inlezen van nummerplaten, teneinde geseinde voertuigen op te sporen.]1” 6.5 Toestemming
In de gevallen bedoeld in artikel 46/4, eerste lid, 1° en 3°, wordt de toestemming geval per geval gegeven voor het gebruik van een bepaald type, tijdelijk vaste of mobiele camera, voor specifieke doeleinden, en voor een beperkte duur. Indien hiermee tevens doeleinden van gerechtelijke politie gepaard gaan, is het voorafgaand bindend advies van de procureur des Konings vereist. De toestemming kan worden verlengd onder dezelfde voorwaarden. In het geval bedoeld in artikel 46/4, eerste lid, 2°, wordt de toestemming verleend, na voorafgaand bindend advies van de procureur des Konings en van de Veiligheid van de Staat, met betrekking tot het risico dat de maatregel kan hebben voor lopende onderzoeken. Deze toestemming wordt geval per geval, schriftelijk en gemotiveerd verleend voor het gebruik van een bepaald type tijdelijk vaste of mobiele camera, voor specifieke doeleinden, en voor een duur van niet langer dan een maand. De beslissing weerspiegelt in het bijzonder de naleving van de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit. De toestemming kan worden verlengd onder dezelfde voorwaarden.]1
Indien het Controleorgaan oordeelt dat niet is voldaan aan de voorwaarden voor de beslissing, de verlenging of de uitvoering van de maatregel, beveelt het op gemotiveerde wijze de schorsing of stopzetting ervan en beveelt het dat de gegevens die op deze wijze werden verkregen niet mogen worden geëxploiteerd. Deze met redenen omklede beslissing wordt onverwijld meegedeeld hetzij aan de commissaris-generaal van de federale politie of aan het lid van het directiecomité van de federale politie dat hij heeft aangewezen, hetzij aan de korpschef van de betrokken lokale politiezone, afhankelijk van het geval. Zij informeren hierover zelf onverwijld de politieambtenaar bedoeld in de artikelen 7 tot 7/3, verantwoordelijk voor de operatie. 6.6 Bepalingen lokale lijsten De ad hoc lijsten om de ANPR te voeden kenmerken zich doordat zij beperkt zijn op één of meerdere van de assen van tijd, ruimte of frequentie. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om lijsten in het kader van een specifiek evenement, lijsten die passen binnen een bepaald (lokaal) veiligheidsbeleid, of lijsten die uitvoering geven aan beslissingen van een lokale overheid (bijvoorbeeld in het kader van de Nieuwe Gemeentewet).
De lijsten die gebruikt worden door een lokale zone voor correlatie met de gegevens in de databank die geregistreerd worden op het eigen grondgebied (zowel in een lokale technische gegevensbank als in de nationale technische gegevensbank) kunnen desgevallend op vraag van aangrenzende eenheden worden uitgebreid naar het grondgebied van deze eenheden. 6.7 Bepaling duur De “beperkte duur” van art. 46/5 handelt over de duur van de toestemming. Deze kan telkens verlengd worden onder dezelfde voorwaarden. In de aanvraag aan de Procureur des Konings moet concreet aangeduid worden voor welke duurtijd de toestemming wordt gevraagd. |
Aanvraag van de korpschef tot het verkrijgen van een principiële toestemming voor het gebruiken van vaste, tijdelijk vaste, mobiele camera’s, dashcams en bodycams door politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm in een niet-besloten plaats (desgevallend een besloten plaats waarvan ze niet de beheerder is).
Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en fundamentele vrijheden.
Verordening (EU) nr. 2016/679, 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (AVG).
Richtlijn (EU) nr. 2016/680, 27.04.2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door bevoegde autoriteiten met het oog op de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten of de tenuitvoerlegging van straffen, en betreffende
het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Kaderbesluit 2008/977/JBZ van de Raad (RGS).
Strafwetboek, in het bijzonder artikel 314bis en 259bis.
Wet op het politieambt van 5.08.1992. (WPA)
Wet van 21.03.2018 tot wijziging van de wet op het politieambt om het gebruik van camera's door de politiediensten te regelen, en tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, van de wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid.
Wet van 30.07.2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens (bestaande wetten, koninklijke besluiten en andere reglementering die verwijzen naar de
Wet van 8.12.1992 worden geacht te verwijzen naar de nieuwe wet)
Geen
Audio-visuele opname van de vergadering: https://www.youtube.com/watch?v=Bl9iLO9XMTA - Tijdsblok audio: 16 min 01 sec - 23 min 43 sec
Art. 1 - De gemeenteraad geeft de principiële toestemming aan de politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm om op het grondgebied van de gemeente gebruik te maken van vaste, tijdelijk vaste en mobiele camera’s, dashcams en bodycams, onder de voorwaarden hierboven vermeld.
Art. 2 - Afschrift van dit besluit zal overgemaakt worden aan de zonechef van de politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm.
Peter Van Den Haute, schepen
Sedert 01.01.2020 is de fusie van de Zwalmse kerkfabrieken een feit. De gemeenteraad adviseerde deze fusie positief bij gemeenteraadsbesluit van 20.06.2019 en de minister keurde de fusie ook goed bij ministerieel besluit van 15.07.2019. Derhalve is er nog slechts 1 kerkfabriek op ons grondgebied, nl de kerkfabriek Alle Heiligen.
Op 29.09.2022 diende de kerkfabriek een wijziging van haar meerjarenplan 2020-2025 in.
Het aangepaste ingediende meerjarenplan ziet er samengevat als volgt uit:
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | totaal | |
exploitatie toelage |
16.720,21 | 61.513,66 | 42.016,70 | 42.746,84 | 43.497,40 | 44.252,23 | 250.747,04 |
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | totaal | |
investeringen toelage |
5.200 | 0 | 0 | 19.300 | 0 | 0 | 0 |
Tevens werd een budgetwijziging 2022 en het budget 2023 ingediend.
De gevraagde toelagen voor 2023 bedragen :
exploïtatie : € 17.129,25
investeringen : € 19.300
De budgetwijziging 2022 bevat geen wijziging aan de toelagen.
Deze passen binnen het meerjarenplan waardoor kennisname volstaat.
Het bestuur wenst geen goedkeuring te geven aan de gevraagde investeringstoelagen in het meerjarenplan en budget 2023 gezien deze niet in overeenstemming zijn met afspraken die op een overleg eerder dit jaar met de gemeente zijn gemaakt. Er is immers voorafgaandelijke duidelijkheid en gezamenlijke uitklaring nodig inzake het eigendomsrecht en er dient ook een voorafgaande formele herbestemming van de kerken te gebeuren door de eigenaar. De uitgaven betreffen bovendien een kerk die niet gebruikt wordt voor de eredienst. We wijzigen in kader van ons goedkeuringstoezicht derhalve ambtshalve de investeringstoelage naar € 0 voor het jaar 2023 in zowel meerjarenplan als budget 2023. De kerkfabriek werd hiervan op voorhand in kennis gesteld met de vraag haar meerjarenplanwijziging in te trekken wat ze niet tijdig deed. Derhalve zien we ons genoodzaakt tot deze aanpassing.
Meerjarenplanaanpassing 2020-2025 van de kerkfabriek Alle Heiligen
Budget 2023 van de kerkfabriek Alle Heiligen
Budgetwijziging 2022 van de kerkfabriek Alle Heiligen
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Decreet van 7.05.2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en latere wijzigingen
Besluit van de Vlaamse regering van 13.10.2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en latere wijzigingen
Johan De Bleecker, Matthijs Verschraegen, Peter Van Den Haute, Louis Ide, Angélique De Clercq
Audio-visuele opname van de vergadering: https://www.youtube.com/watch?v=Bl9iLO9XMTA - Tijdsblok audio: 23 min 44 sec - 36 min 40 sec
Art. 1 - Het meerjarenplan van de kerkfabriek Alle Heiligen wordt goedgekeurd met uitzondering van de gevraagde investeringstoelage voor 2023 die ambtshalve op € 0 wordt gebracht. De kerkfabriek dient de investeringsuitgaven waarvoor deze toelage gevraagd werd eveneens naar € 0 te brengen.
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | |
exploitatie toelage |
16.720,21 | 61.513,66 | 42.016,70 | 42.746,84 | 43.497,40 | 44.252,23 |
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | |
investeringen toelage |
5.002 | 0 | 0 | 19.300 0 |
0 | 0 |
Art. 2 - §1 Er wordt kennis genomen van de budgetwijziging 2022.
Voor 2022 blijft de toelage ongewijzigd op € 22.085,90
§2 Er wordt ook kennis genomen van het budget 2023.
De goedgekeurde toelagen voor 2023 bedragen :
exploïtatie : € 17.129,25
investeringen : de gevraagde toelage € 19.300 wordt ambtshalve aangepast naar € 0.
De kerkfabriek dient de investeringsuitgaven waarvoor deze toelage gevraagd werd eveneens naar € 0 te brengen.
Art. 3 - Afschrift zal worden bezorgd aan het kerkbestuur dat gevraagd wordt de nodige aanpassingen te doen.
Peter Van Den Haute, schepen
De gemeente Zwalm neemt deel aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband TMVS dv.
De gemeente wordt opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van TMVS op 13.12.2022 die bijeengeroepen werd per aangetekend schrijven van 27.09.2022.
De buitengewone algemene vergadering van TMVS van 13.12.2022 heeft volgende agenda
Varia
De gemeenteraad wordt gevraagd zijn goedkeuring te verlenen aan deze agenda. Aan de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger - Peter Van Den Haute of Patrick Moreels - wordt opgedragen om namens het bestuur zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad m.b.t. deze algemene vergadering.
Aangetekende brief dd. 27.09.2022
Gemeenteraadsbesluit van 28.11.2019 betreffende TMVS dv - aanduiding van één vertegenwoordiger en één plaatsvervanger in de algemene vergaderingen van TMVS dv.
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Tom Aelbrecht, Matthijs Verschraegen, Louis Ide
Audio-visuele opname van de vergadering: https://www.youtube.com/watch?v=Bl9iLO9XMTA - Tijdsblok audio: 36 min 41 sec - 40 min 40 sec en 46 min 41 sec- 47 min 13 sec
Amendement ingediend door Tom Aelbrecht, voorzitter van de gemeenteraad dat luidt:
"De gemeenteraad Zwalm wenst dat - gelet op de huidige economische omstandigheden - de presentievergoedingen niet worden geïndexeerd."
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Na de behandeling van het punt inzake de Buitengewone Algemene Vergadering van Gaselwest dient de voorzitter een aanpassing in van zijn amendement dat luidt :
Aan de vertegenwoordiger van gemeenteraad Zwalm wordt gevraagd om - gelet op de huidige economische omstandigheden - een amendement in te dienen met de vraag de presentievergoedingen niet te indexeren.
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Art. 1 - De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering TMVS dv van 13.12.2022 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten
Varia
Art. 2 - De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 13.12.2022, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Art. 3 - Een afschrift van dit besluit zal :
gestuurd worden.
Art. 4 - Aan de vertegenwoordiger van gemeenteraad Zwalm wordt gevraagd om - gelet op de huidige economische omstandigheden - een amendement in te dienen met de vraag de presentievergoedingen niet te indexeren.
Peter Van Den Haute, schepen
De gemeente Zwalm neemt deel aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband TMVW ov.
De gemeente wordt opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van TMVW op 16.12.2022 die bijeengeroepen werd per aangetekend schrijven van 14.09.2022.
De buitengewone algemene vergadering van TMVW van 16.12.2022 heeft volgende agenda:
1. Wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal
2. Actualisering van bijlage 2 aan de statuten ingevolge wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal
3. Evaluatie 2022, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2023 (cfr. artikel 432 DLB)
4. Begroting 2023 (cfr. artikel 432 DLB)
5. Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing
6. Statutaire benoemingen
7. Statutenwijziging
7.1. Toelichtende nota bij de statutenwijziging met artikelsgewijze bespreking
7.2. Nieuwe tekst van de statuten
8. Overboeking van het (oorspronkelijk) vast kapitaal (rekening 111 Onbeschikbare inbreng buiten het kapitaal) naar een beschikbare eigenvermogensrekening
9. Overboeking van de in het verleden aangelegde wettelijke reserves (rekening 1311 Statutair onbeschikbare reserves) naar een beschikbare eigenvermogensrekening
10. Overboeking van de in het verleden aangelegde uitgiftepremie (rekening 1110 Uitgiftepremie) naar een beschikbare eigenvermogensrekening
11. Volmachten
Varia
De gemeenteraad wordt gevraagd zijn goedkeuring te verlenen aan deze agenda. Aan de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger - Peter Van Den Haute of Tom Aelbrecht - wordt opgedragen om namens het bestuur zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad m.b.t. deze buitengewone algemene vergadering.
Aangetekende brief dd. 14.09.2022 en e-mail van TMVW dd. 16.09.2022 en 5.10.2022
Gemeenteraadsbesluit van 18.05.2020 betreffende TMVW ov - aanduiding van één vertegenwoordiger en één plaatsvervanger in de algemene vergaderingen van TMVW ov.
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Geen
Audio-visuele opname van de vergadering: https://www.youtube.com/watch?v=Bl9iLO9XMTA - Tijdsblok audio: 40 min 41 sec - 41 min 36 sec en 46 min 41 sec - 47 min 13 sec
Amendement ingediend door Tom Aelbrecht, voorzitter van de gemeenteraad dat luidt:
De gemeenteraad Zwalm wenst dat - gelet op de huidige economische omstandigheden - de presentievergoedingen niet worden geïndexeerd.
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Na de behandeling van het punt inzake de Buitengewone Algemene Vergadering van Gaselwest dient de voorzitter een aanpassing in van zijn amendement dat luidt :
Aan de vertegenwoordiger van gemeenteraad Zwalm wordt gevraagd om - gelet op de huidige economische omstandigheden - een amendement in te dienen met de vraag de presentievergoedingen niet te indexeren.
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Art. 1 - De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de algemene vergadering TMVW ov van 16.12.2022 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
1. Wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal
2. Actualisering van bijlage 2 aan de statuten ingevolge wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal
3. Evaluatie 2022, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2023 (cfr. artikel 432 DLB)
4. Begroting 2023 (cfr. artikel 432 DLB)
5. Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing
6. Statutaire benoemingen
7. Statutenwijziging
7.1. Toelichtende nota bij de statutenwijziging met artikelsgewijze bespreking
7.2. Nieuwe tekst van de statuten
8. Overboeking van het (oorspronkelijk) vast kapitaal (rekening 111 Onbeschikbare inbreng buiten het kapitaal) naar een beschikbare eigenvermogensrekening
9. Overboeking van de in het verleden aangelegde wettelijke reserves (rekening 1311 Statutair onbeschikbare reserves) naar een beschikbare eigenvermogensrekening
10. Overboeking van de in het verleden aangelegde uitgiftepremie (rekening 1110 Uitgiftepremie) naar een beschikbare eigenvermogensrekening
11. Volmachten
Varia
Art. 2 -De voorgestelde statutenwijzigingen van TMVW ov worden goedgekeurd.
Art. 3 - De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene vergadering van TMVW ov vastgesteld op 16.12.2022, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Art. 4 - Een afschrift van dit besluit zal :
gestuurd worden.
Art. 5 - Aan de vertegenwoordiger van gemeenteraad Zwalm wordt gevraagd om - gelet op de huidige economische omstandigheden - een amendement in te dienen met de vraag de presentievergoedingen niet te indexeren.
Bernhard Ardaen, schepen
De gemeente Zwalm is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Gaselwest.
De gemeente werd per aangetekend schrijven van 20.09.2022 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Gaselwest die op 20.12.2022 plaatsheeft in het Fluvius-gebouw in Kortrijk.
Via brief van 20.09.2022 werd een dossier met documentatiestukken aan de gemeente overgemaakt.
De buitengewone algemene vergadering van Gaselwest van 20.12.2022 heeft een uitgebreide agenda.
Het eerste agendapunt handelt over de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (het dossier Tramontana).
In het artikel 3.A.2 van de statuten van Gaselwest wordt in het voorwerp voorzien dat de Opdrachthoudende vereniging bevoegd is voor o.m. “het aanleggen, het exploiteren en het beschikbaar stellen van elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken”.
Gelet op het artikel 3.B van de statuten van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest waarin opgenomen is dat de Opdrachthoudende vereniging ten behoeve van haar deelnemers haar voorwerp ook mag verwezenlijken door samenwerking met andere rechtspersonen waar zij al dan niet kan in deelnemen met naleving van de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur.
Gaselwest doet voor de uitvoering van haar activiteiten en de daarmee verband houdende openbaredienstverplichtingen een beroep op de exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv met zetel te Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle.
Fluvius System Operator cv en Telenet BV hebben op 18 juli 2022 een bindend akkoord bereikt om samen het datanetwerk van de toekomst (met inbegrip van de fiber-to-the-home-technologie) in Vlaanderen te realiseren. De twee bedrijven zullen met dat doel een dochteronderneming (werknaam NetCo) uitbouwen die financieel en operationeel zelfstandig zal zijn.
Het datanetwerk van de toekomst zal:
De gemeente is overtuigd dat de toegang van iedere burger en bedrijf tot kwaliteitsvolle en snelle dataverbindingen van cruciaal belang is. De gemeente wenst op haar grondgebied maximaal in te zetten op het vlak van connectiviteit en het datanetwerk van de toekomst uit te bouwen via hoofdzakelijk een fiber-to-the-home-technologie. De gemeente staat ten volle achter de ambitie om glasvezelconnectiviteit te voorzien zowel in stedelijk als in landelijk gebied en – waar dit niet mogelijk is – de huidige hybride glasvezel-coax-netwerkinfrastructuur van een upgrade te voorzien.
Deze doelstellingen kaderen binnen het algemeen en maatschappelijk belang aangezien het alle burgers en bedrijven van de gemeente aanbelangt. De beslissing van de gemeente, in uitvoering van haar beleid en binnen haar autonome bevoegdheid, tot het uitbouwen van openbare elektronische-communicatienetwerken op haar grondgebied wordt gekwalificeerd als een taak van gemeentelijk belang. De uitrol van het datanetwerk zal maximaal gebeuren in synergie met andere werken voor glasvezel en nutsvoorzieningen. Dergelijke beslissing laat het recht van de gemeente in haar hoedanigheid van domeinbeheerder onverlet om op verzoek van een derde partij de nodige domeintoelatingen toe te kennen. Ook de keuze om vrij een dienstverlener als gemeente te kiezen blijft behouden.
Om deze openbare elektronische-communicatienetwerken aan te leggen, te exploiteren en beschikbaar te stellen wenst de gemeente een beroep te doen op de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest, die door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv de vennootschappen NetCo en HoldCo mede zal uitbouwen. In NetCo zullen de elektronische-communicatienetwerken (meer specifiek het bestaande HFC-netwerk en de overige glasvezelinfrastructuur) worden ingebracht. Na de inbreng zal NetCo instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst. De oprichting van HoldCo, waarin de aandelen NetCo worden ingebracht, biedt desgevallend en tussentijds mogelijkheden om een uitkering van cashmiddelen te kunnen voorzien voor de aandeelhouders.
Deze structuur en de centralisatie van deze netwerken in NetCo bieden de beste garanties voor de stad/gemeente om deze doelstellingen te realiseren en zo voor iedereen in Vlaanderen een efficiënt, betaalbaar en toegankelijk datanetwerk van de toekomst mogelijk te maken.
De Raad van Bestuur van Gaselwest heeft, overeenkomstig de artikelen 12:10 en 12:93 e.v. van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, in zitting van 12 september ll. het voorstel tot inbreng van de bedrijfstak openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv opgesteld en goedgekeurd. In dit inbrengverslag werden de voorafgaande besluitvormingsvereisten opgenomen die gelden als opschortende voorwaarden voor de realisatie van het dossier Tramontana.
Het tweede agendapunt omvat de voorgestelde statutenwijzigingen.
De voorgestelde statutenwijzigingen hun oorsprong vinden in meerdere domeinen. De Raad van Bestuur heeft hiervoor, overeenkomstig het artikel 6:86 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, een omstandige verantwoording opgemaakt.
De wijzigingen met betrekking tot het dossier Tramontana werden in geel gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen.
Ingevolge de door de Raad van Bestuur van Gaselwest besliste inbreng van bedrijfstak van de openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv, zal Fluvius System Operator cv op haar beurt deze bedrijfstak inbrengen in de nieuw op te richten vennootschap NetCo die zal instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst. De Opdrachthoudende vereniging Gaselwest ontvangt daarvoor de daartoe uitgegeven aandelen K in Fluvius System Operator cv, waardoor de participatie van Gaselwest in de exploitatiemaatschappij wordt uitgebreid voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken. Voor de toekenning van de aandelen en de winstverdeling betreffende de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken wordt een onderscheid gemaakt tussen een deelnemer die reeds aangesloten was voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (heeft recht op vergoeding voor de specifieke en de algemene inbreng) en een deelnemer die dat op heden nog niet is (heeft recht op vergoeding voor de algemene inbreng). Voor de vergoeding van de algemene inbreng zal gevraagd worden om hetzij één aandeel Ak te onderschrijven (voor gemeenten die nog niet aangesloten zijn voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken) hetzij één aandeel Ae dat omgezet zal worden in één aandeel Aek te onderschrijven (voor de gemeente die op heden aangesloten is voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken bij een andere Opdrachthoudende vereniging van de Fluvius-groep). Het winstsaldo wordt verdeeld op basis van het aantal EAN’s elektriciteit.
De Fluvius-NET-activiteit (elektronische-communicatiediensten) vormt een onderdeel van de inbreng bedrijfstak door Gaselwest in Fluvius System Operator cv. De bestaande dienstenrelatie tussen de Opdrachthoudende vereniging en haar deelnemers zal ingebracht worden in NetCo. Voor de steden/gemeenten die op heden deelnemers zijn voor de Fluvius-NET-activiteit (elektronische-communicatiediensten) houdt dit in dat zij de bestaande diensten aan dezelfde voorwaarden kunnen/zullen verderzetten. Het behoort tot de gemeentelijke autonomie om hier desgevallend te opteren voor geen verderzetting van deze Fluvius-NET-activiteit.
De wijzigingen aan de statuten met betrekking tot het dossier Tramontana betreffen in het bijzonder:
- de verduidelijking dat het om ‘openbare’ elektronische-communicatienetwerken gaat;
- de omschrijving van de vennootschappen NetCo en HoldCo;
- de Gouden aandelen worden als definitie geschrapt vermits deze deel uitmaken van de inbreng bedrijfstak in Fluvius System Operator cv, maar behouden hun geldende rechten en aandelen Ate in hoofde van de steden/gemeenten van Gaselwest via Fluvius System Operator cv;
- het schrappen van de Fluvius-NET-activiteit vermits deze vervat is in de inbreng van bedrijfstak;
- aanpassingen aan de aandelen(categorieën), winstverdeling en stemrechten voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken zodat de deelnemers vergoed worden voor de algemene inbreng bedrijfstak;
- het uitbreiden van de bevoegdheid in hoofde van de regionale bestuurscomités wat de adviesverlening betreft inzake de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;
- de regels die van toepassing zijn bij het beëindigen van de samenwerking voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;
- een actualisering van de bijlagen 1 en 1bis.
De wijzigingen met betrekking tot de structuurwijzigingen werden in blauw gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen.
De Vlaamse Regering besliste bij decreet van 16 november 2018 houdende diverse bepalingen inzake energie (zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 14 december 2018) om het grondgebied van Vlaanderen op te delen in homogene lokale geografische aaneengesloten exploitatiegebieden voor elektriciteit en gas met als doel om zo de operationele efficiëntie te verhogen.
In artikel 4.1.1 van het decreet houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid van 8 mei 2009 (hierna het “Energiedecreet”) werden bijgevolg twee randvoorwaarden vastgelegd waarbinnen gemeenten kunnen kiezen voor een distributienetbeheerder, met name (i) dezelfde distributienetbeheerder voor gas en elektriciteit en (ii) aaneensluitende geografische gebieden met minstens 200.000 aangesloten afnemers[1].
Overeenkomstig artikel 15.3.5/18 van het Energiedecreet hebben de distributienetbeheerders momenteel tot en met 1 januari 2023 de tijd om te voldoen aan voormelde voorwaarden waarbij eventueel onderling gebieden kunnen worden uitgewisseld.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur voorziet in het artikel 422 voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet zijn aangewezen als distributienetbeheerder, dat uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk is als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.
Om tot de vooropgestelde homogene gebieden te komen zal immers gebiedsuitwisseling nodig zijn. Daarom heeft de Raad van Bestuur van Gaselwest in zitting van 12 september 2022:
i. een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting en strategische participaties (Publi-T en Publigas) van de gemeente De Haan, heden ressorterend onder Gaselwest, overgedragen worden aan de Opdrachthoudende vereniging Imewo;
ii. een voorstel van fusie door overneming opgesteld van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West door de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest.
Het gehele vermogen van deze activiteiten, die alle activa en passiva en alle rechten en plichten omvat, zal overeenkomstig artikel 12:8 en volgende van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen overgaan naar de overnemende vereniging en dit vanaf 1 januari 2025.
De opschortende voorwaarden inzake de partiële splitsing door overneming en de fusie door overneming zijn opgenomen in de respectievelijke voorstellen van partiële splitsing en het fusievoorstel.
Er wordt geopteerd voor een voorlopige ruilverhouding gebaseerd op de gegevens per 31 december 2021. Op basis van de definitieve cijfers per 31 december 2024 die geattesteerd zullen worden door de betrokken commissarissen, zal de definitieve ruilverhouding, bepaald aan de hand van de goedgekeurde ruilverhoudingsmethodiek met betrekking tot de cijfers van 31 december 2021 (voorlopige ruilverhouding), worden vastgelegd en verwerkt. Deze werkwijze laat in de eerste plaats toe om met de meest geactualiseerde boekhoudkundige cijfers rekening te kunnen houden die zo dicht mogelijk aansluiten op de datum van 1 januari 2025, waarop genoemde partiële splitsing en fusievoorstel binnen de onderscheiden Opdrachthoudende verenigingen boekhoudkundig, fiscaal en juridisch van kracht worden.
Door deze partiële splitsing en fusie zal voldaan worden aan de randvoorwaarden zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet en wordt de bereidwilligheid en het engagement van de steden/gemeenten en de distributienetbeheerders aangetoond om zich te conformeren aan de voorwaarden en ratio legis van het Energiedecreet, waarbij aan de distributienetbeheerders de mogelijkheid moet geboden worden om voor de concrete uitwerking van de transactie en de overeenkomstige gebiedsuitwisseling decretaal verlenging te krijgen tot 1 januari 2025, het begin van de volgende gewestelijke en gemeentelijke legislatuur.
De wijzigingen aan de statuten met betrekking tot het dossier structuurwijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 en betreffen in het bijzonder:
- het invoegen van de definitie ‘synthetisch dividend’, dat van toepassing is op de gemeenten ex-Fluvius West (BTW BE0205.157.176);
- het toevoegen van de nieuwe bijlage 2 met het overzicht van de gemeenten die deel uitmaakten van de ex-kabelmaatschappijen;
- opname van de specifieke bepalingen van de over te nemen entiteit Fluvius West
- wat de stemrechten betreft op de algemene vergadering worden de nieuw gecreëerde aandelen At toegevoegd;
- het aantal leden van de Raad van Bestuur wordt opgetrokken naar het decretaal voorziene aantal van 15. Immers het Decreet (artikel 434) en de statuten voorzien dat ‘in geval van een significante wijziging in het werkingsgebied van de Opdrachthoudende vereniging, of ingeval de Opdrachthoudende vereniging betrokken is bij een fusie met andere Opdrachthoudende of dienstverlenende verenigingen, het maximaal aantal leden vijftien bedraagt’. Naar afvaardiging binnen de Raad van Bestuur van Fluvius West (fusie-distributienetbeheerder) wordt een verhouding van 9 (ex-Gaselwest) en 6 (ex-Fluvius West) voorgesteld als transitiemaatregel voor de eerste legislatuur startende in 2025;
- er worden 5 RBC’s binnen de fusie-distributienetbeheerder voorzien waarvan de indeling is opgenomen in de bijlage 1bis van toepassing vanaf 1 januari 2025;
- de bijlagen 1 en 1bis zijn per 1 januari 2025 te actualiseren ingevolge de partiële splitsing van de gemeente De Haan van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo en de fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West door de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest;
- naamswijziging van ‘Gaselwest’ in ‘Fluvius West’.
De overige wijzigingen werden in groen gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen en zijn een gevolg van wijzigingen van regelgeving, het schrappen van de activiteiten Fluvius GIS en Center, het rechtzetten van materiële vergissingen, enz.
Het betreft meer bepaald:
- een actualisering van de van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het WVV en de omzendbrief KBBJ / ABB 2022 / 1 betreffende de toepassing van artikel 397, 2de lid van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
- de terminologische verfijning door de introductie van de term ‘distributienetwerken’ bij de activiteiten andere dan elektriciteit en gas;
- de invoeging en/of actualisering van een aantal definities;
- een verfijning in de aanhef van het voorwerp;
- de schrapping van de nevenactiviteiten Fluvius GIS en Fluvius Center ingevolge het intern gevoerde kerntakendebat;
- de schrapping van de openbaredienstverplichting voor de openbare verlichting ingevolge het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021;
- de precisering dat voor de activiteit warmte de onderschrijving van één aandeel Aw volstaat;
- de precisering wat het beslissingsquorum op de algemene vergadering betreft;
- winstverdeling voor de nevenactiviteit voor de aandelen Ae en Ag vanaf 1 januari 2023;
- de conformering aan het artikel 422 van het Decreet over het Lokaal Bestuur.
Het vierde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van alle activiteiten van de gemeente De Haan van Gaselwest naar Imewo.
Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dient de gemeente De Haan een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas. Daarom stellen de raden van bestuur van Gaselwest en Imewo voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeente De Haan voor de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting en strategische participaties (Publi-T en Publigas) uit de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest zal treden en hiervoor zal toetreden bij de Opdrachthoudende vereniging Imewo. Door deze partiële splitsing zal de gemeente De Haan de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.
Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.
Het vijfde agendapunt omvat de realisatie van de fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West door Gaselwest (met naamswijziging in ‘Fluvius West’) – ontwerpstatuten fusie-distributienetbeheerder Fluvius West.
Fusievoorstel
De Opdrachthoudende verenigingen Gaselwest en Fluvius West staan samen in voor een aantal nutsvoorzieningen vnl. in West- en Oost-Vlaanderen en voor een aantal gemeenten in de rand rond Brussel (Vlaams-Brabant) en in de Kempen. Gaselwest is distributienetbeheerder voor elektriciteit en/of gas voor 53 gemeenten die zich situeren in de provincies West- en Oost-Vlaanderen. Fluvius West is distributienetbeheerder voor elektriciteit voor 14 gemeenten uit de provincie West-Vlaanderen en voor 1 gemeente uit de provincie Antwerpen en voor gas voor 10 gemeenten uit de provincie West-Vlaanderen en voor 1 gemeente uit de provincie Antwerpen. Fluvius West staat daarnaast in voor de kabelactiviteit in 33 gemeenten in West-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant en voor de activiteit riolering in 20 gemeenten uit de provincies West-Vlaanderen en Antwerpen. Het is de bedoeling de gemeentelijke participaties in deze sectoren te bundelen door de twee voornoemde verenigingen te fusioneren.
Gelet op de verplichting van het Energiedecreet (artikel 4.1.1) om tegen 1 januari 2023 als distributienetbeheerder te beschikken over een aaneensluitend geografisch afgebakend gebied (verplichting in hoofde van de Opdrachthoudende verenigingen/distributienetbeheerders) en de verplichting om als gemeente dezelfde distributienetbeheerder te hebben voor de activiteiten elektriciteit en aardgas (verplichting in hoofde van de gemeenten), vormt deze bepaling in het Energiedecreet aldus de basis voor ‘verplichte’ gebiedsuitwisselingen. Het Energiedecreet bepaalt in artikel 4.1.1 tevens dat de distributienetbeheerders moeten voldoen aan een minimumomvang van 200.000 aangesloten afnemers.
Het voorgestelde fusieproject kadert onder meer in de wens van de Vlaamse Regering tot vereenvoudiging van de organisatie van het distributienetbeheer. In de eerste plaats moet een grotere transparantie ten goede komen van de klanten. Tevens wordt een vermindering van het aantal bestuursmandaten nagestreefd.
Het is de bedoeling dat de fusie-distributienetbeheerder Fluvius West in de toekomst fungeert als één ‘multi-utility’-entiteit, waarin samen met het distributienetbeheer van elektriciteit en gas ook de schaal- en synergievoordelen voor de activiteiten openbare elektronische-communicatienetwerken, riolering en warmte maximaal worden geoptimaliseerd. De fusie van de twee entiteiten zal het uniform werken en de mogelijkheden om nog efficiënter te werken en te organiseren, met alle voordelen van dien, bevorderen doordat er zowel op het terrein als bij de centrale diensten zal kunnen worden gewerkt in één homogeen lokaal geografisch aaneengesloten exploitatiegebied.
Er dient aangestipt dat de voorgenomen fusie door overneming op geen enkele manier afbreuk doet aan de betrokkenheid van elke individuele stad/gemeente bij het lokaal beheer van de huidige activiteiten en de verankering van de operationele werking.
Het gehele vermogen van Fluvius West zal – na de partiële splitsingen van de gemeenten Jabbeke en Vosselaar – ingevolge een ontbinding zonder vereffening overgaan op Gaselwest, en dit vanaf 1 januari 2025. Op het ogenblik van de realisatie van de voorgenomen fusie zal Fluvius West van rechtswege ophouden te bestaan.
De opschortende voorwaarden inzake de fusie door overneming zijn opgenomen in het fusievoorstel.
Ontwerp statuten fusie-distributienetbeheerder Fluvius West
De ontwerpstatuten van de fusie-distributienetbeheerder Fluvius West hernemen de elementen die doorgevoerd zijn in voornoemde tussentijdse statutenwijzigingen en voegen er met ingang van 1 januari 2025 de wijzigingen aan toe ingevolge de structuurwijzigingen zoals hierboven toegelicht onder het punt 1.2 DOSSIER STRUCTUURWIJZIGINGEN.
Aanwijzing Fluvius West als distributienetbeheerder
Door de geplande fusie door overneming van Fluvius West door Gaselwest ontstaat één nieuwe distributienetbeheerder elektriciteit en gas.
Overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet wijst de reguleringsinstantie voor elk distributienet de netbeheerder aan. Indien het distributienet in kwestie geheel of gedeeltelijk eigendom is van een gemeente of van een groep van gemeenten, gebeurt die aanwijzing op voorstel van deze gemeente of groep van gemeenten. Volgens artikel 4.1.4 van het Energiedecreet eindigt de aanwijzing van de bij de fusie betrokken distributienetbeheerders van rechtswege en moet een nieuwe distributienetbeheerder door de VREG worden aangewezen.
In het vooruitzicht van de geplande fusie van Fluvius West en Gaselwest tot ‘Fluvius West’ op 1 januari 2025 hebben de Raden van Bestuur van Fluvius West en Gaselwest respectievelijk in zitting van 5 september 2022 en 12 september 2022 hun goedkeuring gehecht aan het voorstel tot de aanwijzing van de fusie-distributienetbeheerder Fluvius West als distributienetbeheerder voor elektriciteit en gas voor het volledige grondgebied waarop beide distributienetbeheerders op 1 januari 2025 actief zullen zijn. Zij hebben beslist dit voorstel ter bekrachtiging door de vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten te agenderen op hun respectievelijke buitengewone algemene vergaderingen van 12 en 20 december 2022.
De VREG zal geïnformeerd worden over het standpunt dat de buitengewone algemene vergadering heeft ingenomen
De gemeenteraad wordt gevraagd zijn goedkeuring hieraan te verlenen en aan alle punten op de agenda van deze algemene vergadering. Overeenkomstig het gemeenteraadsbesluit van 27.06.2022 betreffende de aanduiding van nieuwe vertegenwoordiger gemeente in algemene vergadering van Gaselwest, zullen Bernhard Ardaen of Tom Aelbrecht de gemeente Zwalm vertegenwoordigen en zal hen opgedragen worden hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad m.b.t. deze algemene vergadering.
Momenteel kunnen we niet inschatten in welke richting COVID-19 zal evolueren en wat de impact zal zijn op het fysiek houden van de deze Buitengewone Algemene Vergadering. Afhankelijk van de evolutie van COVID-19, eventuele richtlijnen van het Agentschap Binnenlands Bestuur en de regeling, wordt voorzien in de mogelijkheid dat deze vergadering digitaal zou kunnen worden gehouden.
[1] Bij Decreet van 15 juli 2022 tot wijziging van het Energiedecreet van 8 mei 2009 wat de voorwaarden voor de aanwijzing van distributienetbeheerders betreft (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 26 juli 2022) werd de vereiste inzake het minimaal aangesloten afnemers toegevoegd.
Gemeenteraadsbesluit van 27.06.2022 betreffende Gaselwest - aanduiding afgevaardigde algemene vergadering
Brief van Gaselwest van 20.09.2022 met bijhorende stukken
Verdere toelichting : https://vimeo.com/752447366/929b862da2
Energiedecreet van 8.05.2009
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Geen
Audio-visuele opname van de vergadering: https://www.youtube.com/watch?v=Bl9iLO9XMTA - Tijdsblok audio: 41 min 37 sec - 46 min 40 sec
Art. 1 - De gemeenteraad keurt de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Gaselwest d.d. 20.12.2022 goed:
1. Kennisneming en bespreking van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana).
2. Goedkeuring van de statutenwijzigingen, meer in het bijzonder wat betreft:
3. Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2023 van de bijkomende aandelen Ae binnen de activiteit elektriciteit die per 1 januari 2023 zullen worden omgezet in aandelen Aek binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel.
4. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas) van de gemeente De Haan, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Gaselwest, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging):
De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Gaselwest kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
c. Goedkeuring van:
i. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas) van de gemeente De Haan, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Gaselwest, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
ii. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
d. Aanvaarding van de uittreding van de gemeente De Haan vanaf 1 januari 2025.
e. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
i. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 4.a vast te stellen;
ii. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;
iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
5. Realisatie van een fusie door overneming overeenkomstig de artikelen 12:24 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West (over te nemen vereniging) en de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest (overnemende vereniging):
De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Gaselwest kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:25, 12:26 en 12:27 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
e. Goedkeuring van:
i. De fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West (over te nemen vereniging) en de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
ii. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
f. Aanvaarding van de toetreding/uitbreiding van de aansluiting van de gemeenten van de (voormalige) Opdrachthoudende vereniging Fluvius West vanaf 1 januari 2025.
g. Goedkeuring van de statuten van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest (daarin hernoemd tot Fluvius West).
h. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de fusie en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
i. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de fusie zoals vermeld onder punt 5.a vast te stellen;
ii. De verwezenlijking van de fusie vast te stellen;
iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;
iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de fusie vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de over te nemen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het fusievoorstel en de bijzondere verslagen over het fusievoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de fusie in de meest brede zin.
6. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 2, 3, 4, 5 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 2, 3, 4, 5, 8, 9 en 10 bij authentieke akte te doen vaststellen.
7. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2023
8. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.
9. (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.
10. Statutaire benoemingen.
11. Statutaire mededelingen.
Art. 2 - De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Gaselwest aangaande het dossier Tramontana, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, wat
Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2023 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van het dossier Tramontana met het operationeel zijn van HoldCo en NetCo (cf. het inbrengverslag).
Art. 3 - Ingevolge de beslissing genomen in de artikelen 1 en 2 wordt de activiteit zoals omschreven in 3.A.2 van de statuten toevertrouwd aan de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest die – door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv – hiervoor een beroep zal doen op haar dochtervennootschap NetCo, wat mogelijk is overeenkomstig artikel 3.B van de statuten.
Art. 4 - De voorgestelde statutenwijzigingen van Gaselwest met betrekking tot de structuurwijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde naamswijziging worden goedgekeurd.
Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van de hiermee verband houdende partiële splitsing en fusie en voor wat het synthetisch dividend betreft tevens onder de opschortende voorwaarde van gunstige beslissing van de Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken (Ruling) van de FOD Financiën m.b.t. de oorsprong van het synthetisch dividend, nl. door verkoop van aandelen aan Telenet.
Art. 5 -De voorgestelde statutenwijzigingen van Gaselwest met betrekking tot de overige wijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, worden goedgekeurd.
Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2022 met uitzondering van de wijziging in artikel 30 punt 4b en de bijlage 2 die van toepassing blijven tot en met 31 december 2022.
Art. 6 - PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN GASELWEST NAAR IMEWO VOOR ALLE ACTIVITEITEN VAN DE GEMEENTE DE HAAN
Het voorstel van partiële splitsing Gaselwest / Imewo door overneming inzake de overgang van Gaselwest naar Imewo van alle activiteiten verbonden aan de gemeente De Haan wordt goedgekeurd.
De algemene vergadering in buitengewone zitting van Gaselwest wordt verzocht de uittreding van de gemeente De Haan voor de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting en strategische participaties (Publi-T en Publigas) te willen aanvaarden.
Art. 7 - FUSIE DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS WEST DOOR GASELWEST MET NAAMSWIJZIGING IN FLUVIUS WEST
Art. 8 - De betrokken Opdrachthoudende verenigingen worden verzoekt om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.
Art. 9- De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Gaselwest op 20.12.2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Art. 10 - Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Gaselwest, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e‑mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .
Peter Van Den Haute, schepen
In het meerjarenplan 2020-2025 is actieplan 613 opgenomen: invoeren van een reglement voor culturele projectsubsidies. Het lokaal bestuur hoeft namelijk niet altijd zelf een actor-rol op te nemen en kan via een systeem van projectsubsidies waardevolle projecten van verenigingen financieel ondersteunen. Het reglement voor culturele projectsubsidies is een aanvulling op het subsidiereglement voor de socio-culturele verenigingen dat vooral de reguliere werking van de verenigingen ondersteunt. Jaarlijks wordt er € 2.500 voorzien voor de ondersteuning van culturele projecten.
Het reglement voor culturele projectsubsidies wil initiatief, vernieuwing en samenwerking stimuleren in Zwalm. Zowel erkende als niet-erkende verenigingen en inwoners van Zwalm kunnen een projectaanvraag indienen. Bij de beoordeling van de projecten zal steeds het advies van de cultuurraad ingewonnen worden.
Elk project wordt afgetoetst aan een aantal beoordelingscriteria. Op basis hiervan kan de aanvrager punten verdienen (duurzaamheid, betrokkenheid, samenwerking, toegankelijkheid …). Afhankelijk van het aantal punten wordt een principieel subsidiebedrag toegekend aan de aanvrager.
Grotere evenementen zoals Kunst & Zwalm vallen buiten de scope van dit reglement.
De cultuurraad gaf een positief advies over het reglement voor culturele projectsubsidies tijdens de algemene vergadering van 21.09.2022.
Positief advies van de cultuurraad van 21.09.2022
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Wet van 14.11.1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen
Matthijs Verschraegen, Peter Van Den Haute
Audio-visuele opname van de vergadering: https://www.youtube.com/watch?v=Bl9iLO9XMTA - Tijdsblok audio: 47 min 14 sec - 54 min 01 sec
Reglement culturele projectsubsidies
Artikel 1
Het reglement voor culturele projectsubsidies stelt zich tot doel initiatief, vernieuwing en samenwerking te stimuleren door het ondersteunen van uitzonderlijke (socio-)culturele projecten. Projectsubsidies worden toegekend binnen de perken van de kredieten, daartoe goedgekeurd in het gemeentelijk budget.
Artikel 2
Onder een ‘project’ wordt een in tijd en activiteiten afgebakend samenhangend geheel verstaan dat gericht is op het realiseren van een vooraf gedefinieerd resultaat.
Artikel 3
Projectsubsidies kunnen toegekend worden aan socio-culturele of culturele projecten die twee of meerdere van onderstaande doelstellingen beogen:
Artikel 4
Het project moet voldoen aan volgende voorwaarden:
Artikel 5
§1 – Een projectsubsidie kan aangevraagd worden door:
§2 – Een vereniging die subsidies ontvangt voor haar reguliere werking (via het subsidiereglement culturele verenigingen) kan een project indienen wanneer dit duidelijk buiten de reguliere werking van de vereniging valt.
Artikel 6
Een aanvraag voor een projectsubsidie moet minstens 3 maanden voor het project plaatsvindt, ingediend worden via het daarvoor voorziene aanvraagformulier. Het aanvraagformulier is te verkrijgen bij de afdeling Vrije Tijd of te downloaden op de gemeentelijke website www.zwalm.be Het lokaal bestuur kan steeds bijkomende informatie opvragen.
Artikel 7
Het college van burgemeester en schepenen wint, alvorens een beslissing te nemen in verband met de toekenning van subsidies, steeds het advies in van de cultuurraad.
Artikel 8
De projecten worden beoordeeld op basis van volgende criteria:
1. Toegankelijkheid
Deze punten worden toegekend op basis van de toegangsprijs voor het evenement:
2. Samenwerking
Samenwerken kan op verschillende manieren: logistiek en/of inhoudelijk. De punten voor de verschillende vormen van samenwerking zijn cumuleerbaar. Bij een inhoudelijke samenwerking werken minimaal 2 organisaties het project samen volledig uit.
3. Regionale uitstraling
Deze punten worden toegekend op basis van de beoogde uitstraling van het evenement.
4. Betrokkenheid
Deze punten worden toegekend op basis van het aantal aanwezige deelnemers of publiek.
5. Communicatieplan
Deze punten worden toegekend op basis van de manier waarop er promotie gevoerd wordt voor het evenement en zijn cumuleerbaar.
6. Duurzaamheid
Indien de organisator acties onderneemt die verder gaan dan de wettelijke verplichtingen om een duurzaam evenement te garanderen, kan er per thema een extra punt toegekend.
7. Vernieuwend karakter
Deze punten worden toegekend op basis van het vernieuwende karakter van het project.
Artikel 9
Het college van burgemeester en schepenen beslist binnen de maand na het indienen van de aanvraag over het al dan niet toekennen van een toelage en het principiële subsidiebedrag.
Aantal punten |
Maximaal subsidiebedrag |
< 10 |
€ 250 |
11 tot 20 |
€ 500 |
> 20 |
€ 1.000 |
De toegekende projectsubsidie mag niet hoger zijn dan de totale werkelijke kost van het project. Onder de werkelijke kost verstaan we het saldo dat overblijft nadat de inkomsten zijn afgetrokken van de uitgaven.
Artikel 10
Na afloop van het project moet de organisator binnen de twee maand na de activiteit een bewijsdossier indienen. Dit dossier omvat een projectverslag, een financieel verslag en de nodige bewijsstukken (facturen).
Op basis van deze bewijsvoering zal de uitbetaling van de subsidie gebeuren.
Artikel 11
De initiatiefnemer verbindt zich ertoe:
Artikel 12
Indien de aanvrager onjuiste gegevens vermeldt in de aanvraag of dit reglement niet correct naleeft, kan het college van burgemeester en schepenen beslissen de toegekende subsidie te verminderen, niet uit te betalen of geheel of gedeeltelijk terug te vorderen.
Artikel 13
Het college van burgemeester en schepenen beslist over alle onvoorziene gevallen en betwistingen over de toepassing van dit reglement.
Art. 1 - De gemeenteraad keurt het reglement voor culturele projectsubsidies, zoals opgenomen als bijlage, goed.
Art. 2 - Dit besluit treedt in werking en wordt bekendgemaakt conform het decreet lokaal bestuur.
Peter Van Den Haute, schepen
De gemeenteraad besliste in zitting van 27.06.2022 een aantal alternatieve trouwlocaties vast te leggen, ondermeer de evenementenweide van de gemeentelijke recreatiesite.
Het reglement inzake het gebruik van de gemeentelijke sportsite in Zwalm stelt dat enkel erkende gemeentelijke verenigingen gebruik kunnen maken van de evenementenweide. Gezien daar nu ook huwelijken kunnen plaatsvinden, moeten we dus in het reglement voorzien dat ook inwoners van Zwalm het gebruik van de evenementenweide kunnen aanvragen.
Gemeenteraadsbesluit van 24.10.2019 betreffende het reglement inzake het gebruik van de gemeentelijke sportsite in Zwalm
Gemeenteraadsbesluit van 27.06.2022 betreffende het vastleggen van alternatieve trouwlocaties in Zwalm
Advies cultuurraad van 21.09.2022
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Johan De Bleecker
Audio-visuele opname van de vergadering: https://www.youtube.com/watch?v=Bl9iLO9XMTA - Tijdsblok audio: 54 min 02 sec - 56 min 30 sec
REGLEMENT INZAKE HET GEBRUIK VAN DE GEMEENTELIJKE RECREATIESITE IN ZWALM
Zie bijlage voor foto plan recreatiesite
Rood: evenementenweide
Geel: sportzone
Paars: speelzone
Blauw: jeugdlokalen
Oranje: grasplein GC De Munk
Artikel 1: Toegankelijkheid
De gemeentelijke recreatiesite is permanent toegankelijk tenzij anders aangegeven.
De gemeentelijke openluchtinfrastructuur is bestemd voor het inrichten van sport- en recreatieactiviteiten. De gebruikers mogen er geen andere bestemming aan geven zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het college van burgemeester en schepenen.
Wanneer uitzonderlijke omstandigheden het vereisen kan het college van burgemeester en schepenen de toegang tot de gemeentelijke sportsite geheel of gedeeltelijk beperken of verbieden.
Deze openbare ruimte is hoofdzakelijk toegankelijk voor voetgangers, de toegang is verboden binnen de plantsoenen, struikmassieven en dergelijke. Fietsers en gemotoriseerd verkeer zijn enkel toegelaten op de plaatsen aangeduid door verkeersborden.
De doorgang voor dienstvoertuigen en hulpdiensten moet ten alle tijden vrijgehouden worden.
Het is verboden honden onbewaakt vrij te laten rondlopen op de sportsite, ze moeten aan de leiband gehouden worden. Hondenpoep moet onmiddellijk verwijderd worden door de eigenaar, die voldoende zakjes moet bij hebben.
Artikel 2: Gebruik van de recreatiesite
Het publiek moet zich gedragen naar de richtlijnen die hen op een behoorlijke wijze door middel van aanwijzingen en verkeersborden of door enig ander middel ter kennis worden gebracht.
Het is de gebruiker niet toegelaten spelen te beoefenen die andere gebruikers zouden kunnen storen en muziek te spelen die hinderlijk is. Er mag enkel elektronisch versterkte muziek gemaakt worden voor strikt persoonlijk gebruik d.m.v. een hoofdtelefoon. Het is verboden vuur te maken of te kamperen op de recreatiesite.
Het is verboden om te roken in de sport- en speelzones van de recreatiesite en op het grasplein aan GC De Munk. Dit rookverbod is eveneens van toepassing op de evenementenweide bij de organisatie van evenementen voor minderjarigen.
De sport- en speeltoestellen die ter beschikking gesteld worden van het publiek dienen gebruikt te worden op een manier dat de rust niet in het gedrang komt.
Het is verboden te wateren, te spuwen of uitwerpselen van mens of dier achter te laten op de openbare ruimte die toegankelijk is voor het publiek. De gebruiker is verplicht afval te deponeren in de voorziene afvalbakken.
Artikel 3: Verantwoordelijkheid
Het betreden van de recreatiesite gebeurt onder uitsluitende verantwoordelijkheid van de gebruiker. De gemeente is niet verantwoordelijk voor ongevallen die zich voordoen op de recreatiesite en die veroorzaakt zijn door onvoorzichtig gebruik van de toestellen. De gebruiker is zelf verantwoordelijk bij verlies of diefstal van persoonlijke bezittingen, sportmateriaal, sportuitrusting en dergelijke.
Kinderen jongeren dan 7 jaar moeten begeleid worden door een ouder of een persoon aan wiens toezicht zij toevertrouwd werden.
Via de website biedt de gemeente individuele sporters of gezinnen een ‘Zeker Sporten’-verzekering aan tegen een gunsttarief.
Artikel 4: Schade
Schade toebrengen aan de speeltuigen, skate- en sporttoestellen, petanqueterrein, het multifunctioneel sportveld en opzettelijke schade (zoals graffiti) zal vergoed worden door degenen die ze aanrichten of door de persoon die voor hen verantwoordelijk is.
Bij het betreden van het multifunctioneel sportveld is het dragen van aangepast schoeisel verplicht. Op het kunstgras zijn spikes en voetbalschoenen met studs ten strengste verboden. Het is eveneens verboden te eten, te drinken, te roken en kauwgom te gebruiken op het kunstgras. Het is verboden het multifunctioneel sportterrein te betreden met dieren, kleur- en markeerstoffen, alcoholische dranken en glaswerk (flessen, glazen, …). Het is verboden verplaatsbare materialen op het kunstgras te plaatsen en op het hekwerk te zitten.
Artikel 5: Reservatie
§ 1 – Multifunctioneel sportterrein
Het multifunctioneel sportterrein kan vrij gebruikt worden door iedereen. Reservaties zijn niet mogelijk uitgezonderd voor Zwalmse scholen mits voorafgaande aanvraag en goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen. Op gereserveerde momenten dienen vrije gebruikers het sportveld te verlaten.
Een reservatie zal te zien zijn in de affichekast naast de inkom van de sporthal.
§ 2 – Evenementenweide
Het grasplein op de recreatiesite kan gereserveerd worden voor de organisatie van evenementen en het voltrekken van een burgerlijk huwelijk. Reservaties van de evenementenweide zullen bekendgemaakt worden in de affichekast naast de inkom van de sporthal.
§ 2.1 Reservatieprocedure
Enkel erkende gemeentelijke verenigingen kunnen een aanvraag indienen tot het gebruik van de evenementenweide op de sportsite. Enkel publiek toegankelijke activiteiten zijn toegelaten. Onderverhuring is niet toegelaten.
Het terrein kan niet gereserveerd worden voor privé-initiatieven. De enige uitzondering die hierop wordt voorzien, is het gebruik van de evenementenweide voor het voltrekken van een burgerlijk huwelijk van inwoners uit Zwalm.
Het gebruik van de evenementenweide wordt aangevraagd via de daarvoor voorziene kanalen bij de afdeling Vrije Tijd. De aanvraag wordt minimum 3 maanden en maximum 12 maanden voor de activiteit plaatsvindt ingediend.
Het aantal evenementen is beperkt tot 12 per jaar, waarvan maximaal 1 per maand.
§ 2.2 Toegelaten activiteiten
Volgende activiteiten zijn toegelaten op de evenementenweide: voltrekken van burgerlijke huwelijken, sport- en cultuuractiviteiten, podiumkunsten, bals en fuiven. De evenementenweide mag enkel gebruikt worden voor activiteiten waarvoor het college van burgemeester en schepenen toelating heeft gegeven.
De burgemeester kan elke manifestatie of vertoning die de openbare orde en/of goede zeden in het gedrang brengen, verbieden.
§ 2.3 Tarieven
De tarieven worden in een apart retributiereglement vastgelegd door het college van burgemeester en schepenen.
Na goedkeuring van de aanvraag, ontvangt de aanvrager een factuur voor de betaling van de huur en waarborg. De reservatie is pas definitief na betaling van deze factuur.
Na afloop van de activiteit en controle van de opkuis zal de waarborg geheel of gedeeltelijk teruggestort worden.
§ 2.4 Annulatie
Indien de reservatie minder dan 7 kalenderdagen vooraf geannuleerd wordt, blijft in beginsel de helft van gebruikersvergoeding verschuldigd. In geval van overmacht (weersomstandigheden, ongeval, sterfgeval …) kan het college van burgemeester en schepenen beslissen tot terugbetaling van de betaalde vergoedingen.
§ 2.5 Richtlijnen betreffende het gebruik
De organisator moet alle mogelijke maatregelen nemen om de veiligheid van de bezoekers en de bescherming van het terrein te garanderen. Alle veiligheidsmaatregelen opgelegd door het college van burgemeester en schepenen en/of de veiligheidsdiensten moeten strikt nageleefd worden. De maximumcapaciteit van het terrein mag niet overschreden worden.
De organisator mag enkel dranken schenken in herbruikbare drankbekers. Het gebruik van glas is niet toegestaan op de evenementenweide.
De organisator moet afhankelijk van de verwachte publieksopkomst de nodige mobiele toiletten voorzien.
Plaatsen met de grootste betredingsdruk (voor het podium, ter hoogte van tenten) worden voorzien van een bescherming voor het gras door bijvoorbeeld een plankenvloer. Het laden en lossen van materiaal moet op de gebetonneerde paden gebeuren. Waar dit niet mogelijk is, is de organisator verplicht de nodige maatregelen te treffen om de ondergrond te beschermen, bijvoorbeeld door het gebruik van rijplaten.
Voor muziekactiviteiten waarbij het geluidsniveau hoger is dan 85 dB moet de organisator een afwijking geluid aan het college van burgemeester en schepenen vragen. Afhankelijk van het gewenste geluidsniveau gelden verschillende verplichtingen.
Alle kosten, taksen en belastingen die voortvloeien uit de organisatie van de activiteit (accijnzen, auteursrechten, billijke vergoeding, ...) zijn ten laste van de organisator.
De organisator moet zich verzekeren voor burgerrechtelijke aansprakelijkheid en hiervan minstens 2 weken voor de activiteit plaatsvindt een bewijs voorleggen bij de afdeling Vrije Tijd.
§ 2.6 Opkuis
Na afloop van de activiteit moet de evenementenweide volledig ontruimd en schoongemaakt zijn. Dit betekent dat de organisator alle gebruikte materialen moet weghalen en dat alle afval gesorteerd en verwijderd moet worden. Organisatoren kunnen gratis afvalcontainers voor de inzameling van PMD, papier en karton aanvragen bij de milieudienst. Voor de inzameling van restafval moet de organisator voldoende restafvalzakken met bijhorende sticker aankopen in het gemeentehuis. Na de activiteit worden de containers en zakken opgehaald door de propermobiel.
Indien de evenementenweide niet naar behoren werd ontruimd, zal het lokaal bestuur Zwalm een vergoeding op basis van het aantal gepresteerde werkuren voor de opkuis aanrekenen.
§ 2.7 Schade en verantwoordelijkheid
Om de eventuele schade te kunnen vaststellen zal bij het opstellen van het evenement een plaatsbeschrijving (eventueel met foto’s) worden opgemaakt door de afdeling Vrije Tijd. Dit gebeurt in principe in aanwezigheid van de organisator, tenzij deze hiervan afstand doet. Indien de aanvrager hierbij niet aanwezig is, wordt de stilzwijgende toestemming en goedkeuring met de inhoud van de plaatsbeschrijving vermoed.
Ook na het evenement zal een plaatsbeschrijving worden opgemaakt, waarbij de aanvrager wordt uitgenodigd aanwezig te zijn van zodra afval of schade wordt aangetroffen. Bij aanwezigheid kan de aanvrager opmerkingen maken op de vaststellingen welke in de plaatsbeschrijving worden opgenomen. Bij aanwezigheid van de aanvrager wordt de plaatsbeschrijving geacht te zijn opgesteld op tegenspraak. Indien de aanvrager niet aanwezig is op de aangegeven plaats en datum van de plaatsbeschrijving zoals opgenomen in de uitnodiging, wordt de stilzwijgende toestemming en goedkeuring met de inhoud van de plaatsbeschrijving vermoed.
Bij afwezigheid van de aanvrager bij de plaatsbeschrijving voor of na het evenement, wordt de plaatsbeschrijving ter kennisgeving digitaal bezorgd aan de aanvrager.
De organisator is verantwoordelijk voor alle door hem en/of zijn publiek veroorzaakte schade jegens derden en jegens de verhuurder. De waarborg wordt terugbetaald wanneer de weide in oorspronkelijke en onberispelijke staat wordt achtergelaten. Indien er na de activiteit schade wordt vastgesteld, zal in eerste instantie de waarborg aangesproken worden om de schade te herstellen. Indien de waarborg ontoereikend blijkt te zijn, zal het lokaal bestuur Zwalm een factuur voor het resterende bedrag opmaken.
Het lokaal bestuur Zwalm kan in geen enkel geval verantwoordelijk worden gesteld voor diefstal of beschadiging van het materiaal dat de gebruiker meebrengt of huurt voor de activiteit die hij organiseert.
Artikel 6: Publiciteit
Het is ten strengste verboden op de recreatiesite aanplakkingen te doen, om het even welke commerciële activiteit uit te oefenen of koopwaren uit te stallen en publiciteit te voeren.
Artikel 7: Sancties
Los van deze bepalingen geldt op dit openbaar terrein ook het reglement gemeentelijke administratieve sancties (‘algemeen politiereglement’) voor de politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm zoals terug te vinden op de website www.zwalm.be
Art. 1 - De gemeenteraad beslist het gehercoördineerde reglement inzake het gebruik van de gemeentelijke recreatiesite in Zwalm, zoals opgenomen in bijlage, goed te keuren.
Art. 2 – Dit reglement wordt bekendgemaakt en treedt in werking conform het decreet lokaal bestuur.
Peter Van Den Haute, schepen
Het aangepaste gebruikersreglement voor de socio-culturele infrastructuur is ongeveer een jaar van kracht. Bij de toepassing van het reglement komen een aantal zaken aan het licht waarvoor we een aanpassing voorstellen:
Annuleren kan kosteloos tot 1 maand voor de datum van de reservatie. Bij annulatie minder dan 1 maand vooraf blijft 50% van de retributie verschuldigd. Indien minder dan 1 week vooraf wordt geannuleerd, blijft het volledige gebruikerstarief verschuldigd.
Indien de activiteit niet kan plaatsvinden door een geval van overmacht (annulatie van een artiest, overlijden, ongeval, ...) moet de gebruiker altijd de huur van de zaal betalen. Vandaar dat we graag een clausule rond overmacht opnemen in het gebruikersreglement:
Annuleren kan kosteloos tot 1 maand voor de datum van de reservatie. Bij annulatie minder dan 1 maand vooraf blijft 50% van de retributie verschuldigd. Indien minder dan 1 week vooraf wordt geannuleerd, blijft het volledige gebruikerstarief verschuldigd. Indien er duidelijk sprake is van overmacht, zullen geen annulatiekosten aangerekend worden. Elk geval van overmacht wordt behandeld door het college van burgemeester en schepenen.
De aanvraagtermijn voor buitengemeentelijke verenigingen bedraagt 6 maanden voor de activiteit. Het college heeft hier onlangs een uitzondering op goedgekeurd voor de Scheldestappers uit Kruisem en wil dit verankeren in het reglement. Om te vermijden dat de voorrangsregeling voor Zwalmse verenigingen in het gedrang komt, zijn heel specifieke voorwaarden opgesteld voor de evenementen die in aanmerking komen voor dergelijke uitzondering:
Het evenement moet een regionale uitstraling hebben en bezoekers uit de ruimere regio aantrekken, een economisch voordeel opleveren voor de Zwalmse middenstand en reeds minstens 1 keer hebben plaatsgevonden in Zwalm. De organisator moet een motivering kunnen voorleggen voor deze criteria.
In het huidige reglementen zijn enkel tarieven voor een hele dag opgenomen. Een aantal gebruikers zouden de zalen graag voor enkele uren kunnen gebruiken i.p.v. een ganse dag. Daarom stellen we voor ook retributies voor halve dagen op te nemen in het reglement. Een halve dag huren kan voor een activiteit met een duur van maximaal vijf uur. Hiervoor zouden we dan de helft van het tarief van een ganse dag aanrekenen. Het retributiereglement voor het gebruik van de socio-culturele infrastructuur zal in die zin aangepast worden.
Positief advies van de cultuurraad van 21.09.2022
Gemeenteraadsbesluit van 24.06.2021 betreffende het gebruikersreglement voor de socio-culturele infrastructuur in Zwalm
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Geen
Audio-visuele opname van de vergadering: https://www.youtube.com/watch?v=Bl9iLO9XMTA - Tijdsblok audio: 56 min 31 sec - 1 u 0 min 09 sec
Gebruikersreglement voor de socio-culturele infrastructuur in Zwalm
1. Algemene bepalingen
Artikel 1 – Accommodatie
Dit reglement regelt het gebruik van de socio-culturele infrastructuur in Zwalm die bestaat uit:
Dit reglement omvat algemene gebruiksmodaliteiten die aangevuld worden met specifieke gebruiksmodaliteiten in de individuele fiches van de verschillende gebouwen.
Artikel 2 – Gebruikers en tarieven
§1. De gebruikers worden onderverdeeld in volgende categorieën:
§2. Voor elk van deze categorieën zijn gebruikerstarieven bepaald in het retributiereglement van de hierboven genoemde accommodaties.
§3. Het lokaal bestuur kan vrijstellingen geven voor het betalen van huurgeld zoals vermeld in het gemeenteraadsbesluit van 20.06.2019 houdende machtiging aan het college van burgemeester en schepenen tot het vaststellen van retributies en bepaling van de voorwaarden (en latere wijzigingen).
2. Gebruiksmodaliteiten
2.1. Reservatieprocedure
Artikel 3
Het gebruik van de socio-culturele infrastructuur wordt aangevraagd via de daarvoor voorziene kanalen van de afdeling Vrije Tijd.
Artikel 4
Het lokaal bestuur hanteert volgende aanvraagtermijnen bij de behandeling van de aanvragen:
Artikel 5
De aanvrager kan een optie nemen op het gebruik van één van de locaties. Deze blijft 14 kalenderdagen geldig, waarna ze automatisch vervalt.
Artikel 6
De aanvragen worden door de afdeling Vrije Tijd in chronologische volgorde van ontvangst behandeld en bevestigd.
Artikel 7
Het lokaal bestuur heeft ten allen tijde voorrang op het gebruik van de zalen. Indien een activiteit van een gebruiker niet kan doorgaan, stelt het lokaal bestuur in de mate van het mogelijke een alternatief voor. Voor de verplaatste activiteit geldt de laagste retributie van beide reservaties.
Artikel 8
De gebruiker ontvangt maandelijks een factuur voor het gebruik van de gemeentelijke accommodaties tijdens de voorbije maand.
Artikel 9
Annuleren kan kosteloos tot 1 maand voor de datum van de reservatie. Bij annulatie minder dan 1 maand vooraf blijft 50% van de retributie verschuldigd. Indien minder dan 1 week vooraf wordt geannuleerd, blijft het volledige gebruikerstarief verschuldigd. Indien er duidelijk sprake is van overmacht (bijvoorbeeld indien een beoogd evenement niet kan doorgaan om een reden die volledig buiten de wil of invloed van de organisator valt), zullen geen annulatiekosten aangerekend worden. Elk geval van overmacht wordt behandeld door het college van burgemeester en schepenen.
Bij veelvuldig annuleren of niet opdagen zonder voorafgaande verwittiging, kan het college van burgemeester en schepenen de gebruiker uitsluiten van toekomstig gebruik.
2.2. Toegang
Artikel 10
De gebruiker kan de sleutel, toegangsbadge of -code van de betreffende accommodatie na afspraak afhalen bij de afdeling Vrije Tijd op de dag van de geplande activiteit of de laatste werkdag voor de activiteit indien deze doorgaat tijdens het weekend of op een feestdag. De sleutel of toegangsbadge moet na afspraak terugbezorgd worden op de eerste werkdag na de activiteit.
Artikel 11
De gebruiker is bij verlies van de sleutel of een badge een vergoeding verschuldigd zoals vastgelegd in het retributiereglement. Deze vergoeding wordt verhoogd met de kosten voor het plaatsen van nieuwe sloten en de aanmaak van nieuwe sleutels.
2.3. Richtlijnen voor het gebruik
Artikel 12
Het klaarzetten en ontruimen van de zaal (inclusief koel zetten van dranken) moet tijdens de gereserveerde uren gebeuren. Elke aanwezigheid buiten de toegestane gebruiksduur is verboden.
Artikel 13
§ 1. De gebruiker mag geen lokalen gebruiken waarvan het gebruik niet werd aangevraagd. Indien de gebruiker lokalen gebruikt waarvoor geen toelating werd gevraagd, zal het gebruik van deze ruimtes aan dubbel tarief aangerekend worden.
§ 2. De lokalen mogen enkel gebruikt worden voor activiteiten waarvoor het lokaal bestuur toelating gaf. Indien de infrastructuur niet overeenkomstig de aanvraag gebruikt wordt, zal er een boete van € 250 opgelegd worden. Bijkomend kan het college van burgemeester en schepenen beslissen de gebruiker van toekomstig gebruik uit te sluiten.
Artikel 14
Het college van burgemeester en schepenen kan activiteiten die in strijd zijn met de democratische basisprincipes van onze samenleving of de openbare orde of goede zeden in het gedrang brengen, verbieden.
Artikel 15
Het gebouw mag niet onderverhuurd worden of ter beschikking gesteld worden aan derden.
Artikel 16
Het lokaal bestuur betaalt een jaarvergunning Sabam en billijke vergoeding voor de Zwalmparel en GC De Munk. Organisatoren van fuiven, live optredens, theatervoorstellingen moeten wel nog een vergunning aanvragen.
Artikel 17
De gebruiker is vrij om een drankenleverancier te kiezen, maar kan ook samenwerken met de leverancier van het lokaal bestuur tegen gunstige tarieven. De gebruiker moet zelf de nodige afspraken maken omtrent het leveren en ophalen van dranken.
Artikel 18
Het gebruik van wegwerpartikelen voor catering is verboden. De gebruiker moet met glazen, herbruikbare bekers, bestek en borden werken.
Artikel 19
Affiches, versieringen en aankondigingen mogen uitsluitend aangebracht zonder schade toe te brengen aan de infrastructuur.
Artikel 20
Voor de organisatie van een evenement of fuif zijn een aantal aanvragen en vergunningen nodig. Organisatoren moeten een algemene aanvraag voor evenementen minstens 8 weken op voorhand indienen via de daarvoor bestemde kanalen van de afdeling Vrije Tijd.
Artikel 21
De gebruiker dient ervoor te zorgen dat de geluidsoverdracht naar de buurt binnen de reglementering op de geluidshinder (wet geluidshinder en VLAREM) valt. Bij die evenementen waar elektronisch versterkte muziek niet de hoofdzaak is bv. achtergrondmuziek zal de norm van 85dB(A) LAeq, 15 min van toepassing zijn. Het geluidsniveau dient onder deze norm te blijven. Voor muziekactiviteiten, waar elektronisch versterkte muziek gespeeld wordt, waar het geluidsniveau > 85dB(A) LAeq, 15 min bedraagt, moet een afwijking geluid aangevraagd worden bij het college van burgemeester en schepenen. Afhankelijk van het gewenste geluidsniveau gelden verschillende verplichtingen.
2.4. Schoonmaak
Artikel 22
§1. De gebruiker kan kiezen om de lokalen ofwel zelf te poetsen ofwel door de gemeentelijke diensten volgens de tarieven vastgelegd in het retributiereglement. De gebruiker maakt zijn keuze bekend bij de aanvraag.
§2. Bij meerdere activiteiten tijdens één weekend in de Zwalmparel zijn alle gebruikers verplicht de infrastructuur te laten poetsen door de gemeentelijke diensten.
Artikel 23
§1. De gebruiker moet het gebouw en de omgeving onmiddellijk na de activiteit in ordelijke staat achterlaten ook al werd overeengekomen dat de eindschoonmaak door de gemeentelijke diensten gebeurt. Dit betekent:
§2. Wie kiest om zelf te poetsen, moet ook het sanitair schoonmaken en de lokalen nat reinigen.
§3. In elke accommodatie is daartoe het nodige poetsmateriaal voorzien.
Artikel 24
Indien het materiaal niet teruggeplaatst is zoals het hoort en/of de lokalen onvoldoende of niet werden gepoetst, dan zullen de personeelskosten aangerekend worden, zoals vastgelegd in het retributiereglement.
2.5. Schade en verantwoordelijkheid
Artikel 25
De gebruiker vergewist zich vóór de activiteit van de staat van de infrastructuur en de inboedel (tafels, stoelen, glazen …). Schade of gebreken moeten onmiddellijk gemeld worden aan de afdeling Vrije Tijd. Zoniet kan de gebruiker zelf aansprakelijk gesteld worden voor de schade.
Artikel 26
De gebruiker is aansprakelijk voor alle door hem en/of zijn publiek aangerichte schade aan het gebouw, materiaal, meubilair e.d. De kosten voor het herstel van de schade zullen aan de gebruiker gefactureerd worden. De gebruiker mag in geen geval de schade of het defect zelf herstellen of de herstelling in zijn opdracht door derden laten uitvoeren.
Artikel 27
De gebruiker is verantwoordelijk voor het materiaal dat hij meebrengt en moet dit na de activiteit ook onmiddellijk verwijderen zowel in als rond het gebouw. Het lokaal bestuur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor verlies of schade aan het materiaal van de gebruiker.
2.6. Veiligheidsbepalingen
Artikel 28
De gebruiker moet bij de organisatie van activiteiten alle mogelijke maatregelen treffen om de veiligheid van de bezoekers en de bescherming van het gebouw en de uitrusting te garanderen:
2.7. Verzekeringen
Artikel 29
§1. De gebruiker is verplicht zich te laten verzekeren voor burgerlijke en contractuele aansprakelijkheid en moet hiervan een bewijs voorleggen.
§2. De gebouwen zelf zijn door het lokaal bestuur verzekerd met een uitgebreide brandverzekering.
§3. Bij een tijdelijke tentoonstelling is de gebruiker verplicht de tentoongestelde voorwerpen voldoende te verzekeren en dit met een verzekeringspolis “alle risico’s”
3. Slotbepalingen
Artikel 30
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement en ertoe gemachtigd in alle onvoorziene gevallen de nodige beslissingen te nemen.
Artikel 31
Bij juridische betwisting tussen gebruiker en het lokaal bestuur Zwalm over een van de voorgaande artikels zijn uitsluitend de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen bevoegd.
Individuele fiche De Zwalmparel
De individuele fiche is automatisch van toepassing bij het gebruik van de Zwalmparel samen met het algemene gebruikersreglement en het betreffende retributiereglement..
Capaciteit
De maximale capaciteit van het gebouw wordt bepaald a.d.h.v. de geldende richtlijnen van de brandweer. Er zijn maximaal 521 mensen tegelijk toegelaten in de Zwalmparel.
Bestemming
De Zwalmparel mag gebruikt worden voor
Bij de organisatie van fuiven gelden een aantal bijkomende bepalingen:
Gebruik drankbergingen
Bij het gebruik van drank krijgt de gebruiker een drankenberging toegewezen. De gebruiker staat zelf in voor de afspraken met de drankenleverancier omtrent het leveren en ophalen van de dranken. Enkel hiervoor kan de gebruiker buiten de toegestane gebruiksduur toegang krijgen tot het gebouw. De drankenvoorraad en andere toebehoren worden onmiddellijk in de drankenberging gezet en belemmeren in geen geval de toegang in andere ruimtes.
Individuele fiche GC De Munk
De individuele fiche is automatisch van toepassing bij het gebruik van GC De Munk samen met het gebruiksreglement en het retributiereglement.
Capaciteit
De maximale capaciteit van het gebouw wordt bepaald a.d.h.v. de geldende richtlijnen van de brandweer:
Bestemming
GC De Munk mag enkel gebruikt worden voor culturele en informatieve activiteiten: ledenactiviteiten, vergaderingen, repetities, lezingen, workshops, tentoonstellingen, kooklessen …
Eetfestijnen en fuiven zijn niet toegelaten.
Particulieren, zelfstandigen en bedrijven van binnen en buiten Zwalm kunnen geen gebruik maken van de lokalen in GC De Munk.
Toegang
De vereniging ontvangt bij periodieke huur 2 toegangsbadges om in het gemeenschapscentrum binnen te kunnen. Indien een vereniging meer dan 2 toegangsbadges nodig heeft, kunnen deze tegen de prijs die in het retributiereglement werd vastgelegd, besteld worden. Deze geven enkel toegang binnen de aangegeven gebruiksuren en lokalen.
Vaste gebruikers kunnen met behulp van de toegangsbadge elke dag tussen 7 uur en 24 uur binnen in de inkom van het gebouw (gebruik toiletten en toegang lockers) en aan de
achterzijde van het gebouw om drank in de drankenbergingen te brengen en/of de koelkasten aan te vullen (dit mag vanaf 1 dag voor de activiteit). Behalve deze ruimten is er buiten de gereserveerde uren geen toegang tot het gemeenschapscentrum.
De organisatie duidt een verantwoordelijke aan als aanspreekpunt voor het lokaal bestuur.
Reservatie van berging, locker en koelkast
In het gebouw zijn 4 grote bergingen (2 aanpalend aan zaal Stampkot, 2 aanpalend aan zaal Peerdestok 2), 4 drankbergingen aanpalend aan zalen Peerdestok en lockers (alle zalen).
De reservaties worden aan de Afdeling Vrije Tijd gericht door dit aan te duiden bij de aanvraag voor huur van de zaal.
Bij gebruik van de berging dient bij de aanvraag uitgelegd te worden wat er opgeslagen zal worden. De drankbergingen worden aangeduid door gemeente Zwalm bij levering van de drank. Per vereniging kunnen maximaal 5 lockers (in kolom) vastgelegd worden.
De Afdeling Vrije Tijd heeft de mogelijkheid om tijdens de gereserveerde periode de berging terug vrij te laten maken en lockers toe te wijzen indien de capaciteit van de berging te beperkt wordt gebruikt.
De bergingen zijn via dezelfde toegangsbadge bereikbaar, de lockers via een cijferslot. Indien het gebruik van koelkasten nodig is tijdens de activiteit in 1 of beide Peerdestokzalen, moet dit ook aangegeven worden bij de aanvraag.
Richtlijnen voor het gebruik
De gebruiker mag niets bevestigen op de ramen. Dit zorgt voor thermische spanning in het raam waardoor deze kunnen breken. Ook de zonneweringen moeten ofwel volledig omhoog of volledig omlaag geplaatst worden.
Afval
Glas, pmd, restafval, papier en karton worden ingezameld, gesorteerd en ondergebracht in de corresponderende afvalbak op de afvalkade in de buitenberging.
Individuele fiche kerk Sint-Pietersbandenkerk Dikkele
De individuele fiche is automatisch van toepassing bij het gebruik van de Sint-Pietersbandenkerk van Dikkele samen met het algemene gebruikersreglement en het betreffende retributiereglement.
Capaciteit
De maximale capaciteit van het gebouw wordt bepaald a.d.h.v. de geldende richtlijnen van de brandweer. In de kerk zijn maximum … personen tegelijk toegelaten.
Bestemming
De kerk van Dikkele kan gebruikt worden voor
Eetfestijnen en fuiven zijn niet toegelaten.
Eten en drinken
Het aanbieden van eten en drinken als randactiviteit bij een evenement in de kerk is toegelaten. Gebruikers moeten zelf instaan voor het huren van een toog en koelkasten.
Sanitair
In de kerk is slechts 1 toilet aanwezig. Bij een publieksevenement moet de gebruiker zelf instaan voor het huren van sanitaire voorzieningen.
Gebruik orgel
Het orgel is bespeelbaar. Indien een gebruiker het orgel wenst te bespelen, moet men een attest van bekwaamheid (bijvoorbeeld diploma muziekacademie) kunnen voorleggen.
Sabam en billijke vergoeding
Bij het gebruik van muziek moet de gebruiker zelf instaan voor de aangifte en betaling van zowel Sabam als billijke vergoeding.
Parkeren
Aan de kerk is weinig tot geen parkeerruimte voorzien. Gebruikers moeten het parkeerplan opgesteld door het lokaal bestuur volgen. De overlast voor de buurtbewoners moet zo veel mogelijk beperkt worden.
Individuele fiche Sint-Martinuskerk Meilegem
De individuele fiche is automatisch van toepassing bij het gebruik van de Sint-Martinuskerk van Meilegem samen met het algemene gebruikersreglement en het betreffende retributiereglement.
Capaciteit
De maximale capaciteit van het onroerend goed wordt bepaald a.d.h.v. de geldende richtlijnen van de brandweer. In de kerk zijn maximum 99 personen tegelijk toegelaten.
Bestemming
Tot de kerk een definitieve herbestemming krijgt, kan de kerk van Meilegem gebruikt worden voor
Eetfestijnen en fuiven zijn niet toegelaten.
Eten en drinken
Het aanbieden van eten en drinken als randactiviteit bij een evenement in de kerk is toegelaten. Gebruikers moeten zelf instaan voor het huren van een toog en koelkasten.
Sabam en billijke vergoeding
Bij het gebruik van muziek moet de gebruiker zelf instaan voor de aangifte en betaling van zowel Sabam als billijke vergoeding.
Sanitair
In de kerk is geen sanitair aanwezig. Bij een publieksevenement moet de gebruiker zelf instaan voor het huren van sanitaire voorzieningen.
Individuele fiche Sint-Dionysiuskerk Roborst
De individuele fiche is automatisch van toepassing bij het gebruik van de Sint-Dionysiuskerk van Roborst samen met het algemene gebruikersreglement en het betreffende retributiereglement.
Capaciteit
De maximale capaciteit van het gebouw wordt bepaald a.d.h.v. de geldende richtlijnen van de brandweer. In de kerk zijn maximum … personen tegelijk toegelaten.
Bestemming
De kerk van Roborst kan gebruikt worden voor
Eetfestijnen en fuiven zijn niet toegelaten.
Eten en drinken
Het aanbieden van eten en drinken als randactiviteit bij een evenement in de kerk is toegelaten. Gebruikers moeten zelf instaan voor het huren van een toog en koelkasten.
Sanitair
In de kerk is geen sanitair aanwezig. Bij een publieksevenement moet de gebruiker zelf instaan voor het huren van sanitaire voorzieningen.
Sabam en billijke vergoeding
Bij het gebruik van muziek moet de gebruiker zelf instaan voor de aangifte en betaling van zowel Sabam als billijke vergoeding.
Parkeren
Aan de kerk is weinig tot geen parkeerruimte voorzien. Gebruikers moeten het parkeerplan opgesteld door het lokaal bestuur volgen. De overlast voor de buurtbewoners moet zo veel mogelijk beperkt worden.
Individuele fiche kerk Sint-Blasius-Boekel
De individuele fiche is automatisch van toepassing bij het gebruik van de kerk van Sint-Blasius-Boekel samen met het algemene gebruikersreglement en het betreffende retributiereglement.
Capaciteit
De maximale capaciteit van het gebouw wordt bepaald a.d.h.v. de geldende richtlijnen van de brandweer. In de kerk zijn maximum … personen tegelijk toegelaten.
Bestemming
Tot de kerk een definitieve herbestemming krijgt, kan de kerk van Sint-Blasius-Boekel gebruikt worden voor
Eetfestijnen en fuiven zijn niet toegelaten.
Eten en drinken
Het aanbieden van eten en drinken als randactiviteit bij een evenement in de kerk is toegelaten. Gebruikers moeten zelf instaan voor het huren van een toog en koelkasten.
Sabam en billijke vergoeding
Bij het gebruik van muziek moet de gebruiker zelf instaan voor de aangifte en betaling van zowel Sabam als billijke vergoeding.
Sanitair
In de kerk is geen sanitair aanwezig. Bij een publieksevenement moet de gebruiker zelf instaan voor het huren van sanitaire voorzieningen.
Individuele fiche kerk Sint-Denijs-Boekel
De individuele fiche is automatisch van toepassing bij het gebruik van de kerk van Sint-Denijs-Boekel samen met het algemene gebruikersreglement en het betreffende retributiereglement.
Capaciteit
De maximale capaciteit van het gebouw wordt bepaald a.d.h.v. de geldende richtlijnen van de brandweer. In de kerk zijn maximum … personen tegelijk toegelaten.
Bestemming
Tot de kerk een definitieve herbestemming krijgt, kan de kerk van Sint-Denijs-Boekel gebruikt worden voor
Eetfestijnen en fuiven zijn niet toegelaten.
Eten en drinken
Het aanbieden van eten en drinken als randactiviteit bij een evenement in de kerk is toegelaten. Gebruikers moeten zelf instaan voor het huren van een toog en koelkasten.
Sabam en billijke vergoeding
Bij het gebruik van muziek moet de gebruiker zelf instaan voor de aangifte en betaling van zowel Sabam als billijke vergoeding.
Sanitair
In de kerk is geen sanitair aanwezig. Bij een publieksevenement moet de gebruiker zelf instaan voor het huren van sanitaire voorzieningen.
Individuele fiche Sint-Margarethakapel Wijlegem
De individuele fiche is automatisch van toepassing bij het gebruik van de Sint-Margarethakapel van Wijlegem samen met het algemene gebruikersreglement en het betreffende retributiereglement.
Capaciteit
De maximale capaciteit van het gebouw wordt bepaald a.d.h.v. de geldende richtlijnen van de brandweer. In de kapel zijn maximum 49 personen tegelijk toegelaten.
Bestemming
De kapel mag enkel gebruikt worden voor
In een (lang) weekend kan er slechts 1 activiteit plaatsvinden.
Eten en drinken
In de kapel mag geen eten of drinken geserveerd worden. Dit kan enkel buiten. Gebruikers moeten zelf instaan voor het huren van een toog en koelkasten.
Sanitair
In de kapel is geen sanitair of stromend water aanwezig. Bij een publieksevenement moet de gebruiker zelf instaan voor het huren van sanitaire voorzieningen.
Sabam en billijke vergoeding
Bij het gebruik van muziek moet de gebruiker zelf instaan voor de aangifte en betaling van zowel Sabam als billijke vergoeding.
Parkeren
Aan de kerk is geen parkeerruimte voorzien. Gebruikers moeten het parkeerplan opgesteld door het lokaal bestuur volgen. De overlast voor de buurtbewoners moet zo veel mogelijk beperkt worden.
Schoonmaak
De gebruiker moet de kapel na de activiteit in ordelijke staat, zoals vermeld in het gebruikersreglement voor de socio-culturele infrastructuur in Zwalm, achterlaten. Eindschoonmaak gebeurt door de gemeentelijke diensten en is inbegrepen in de retributie.
Art. 1 - De gemeenteraad beslist het gehercoördineerde gebruikersreglement voor de socio-culturele infrastructuur in Zwalm, zoals opgenomen in bijlage, goed te keuren.
Art. 2 - Dit besluit treedt in werking en wordt bekendgemaakt conform het decreet lokaal bestuur.
Francia Neirinck, schepen
De Zwalmvallei is gelegen op het grondgebied van de steden en gemeenten Zwalm, Oudenaarde, Horebeke, Zottegem en Brakel en heeft zo'n 768ha bos. Enkele grote gekende boskernen zijn Brakelbos (60ha in Brakel), Everbeekse bossen (50ha in Brakel), Kloosterbos (25ha in Zottegem) en Gaverbos (18ha in Zwalm). Kenmerkend voor de Zwalmvallei is dat er eerder veel versnipperde kleinere bossen en bosjes zijn.
Een gezamenlijk natuurbeheerplan beoogt een efficiënter en goedkoper bosbeheer voor de boseigenaars via een gezamenlijk beheerplan. Het verenigt zoveel mogelijk boseigenaars in een nieuw boscomplex 'Zwalmvallei' binnen een gezamenlijk natuurbeheerplan waarbinnen wensen van individuele boseigenaars opgenomen zijn.
In een natuurbeheerplan onderscheiden we 4 types afhankelijk van het engagement ten opzichte van natuurwaarden. Voor de Zwalmvallei is minstens een type 2 van toepassing maar ook type 3 of 4 is mogelijk.
Het natuurstreefbeeld wordt bepaald door de biotische en abiotische eigenschappen van het perceel.
Het natuurbeheerplan is een contract met de Vlaamse Overheid dat aangegaan wordt voor een termijn van 24 jaar met 6-jaarlijkse evaluaties die bijsturen toelaten en waarvoor uitgebreide subsidiemogelijkheden beschikbaar zijn.
Niet het eindresultaat maar de inspanning en de af te leggen weg wordt ondersteund.
De gemeente kan beroep doen op de Bosgroepen Vlaamse Ardennen tot Dender voor het uitvoeren van kleine werken of ondersteuning bieden bij de verkoop van de houtopbrengst. De bosgroep neemt geen beheer op zich.
Er wordt voorgesteld om het ontwerp Natuurbeheerplan Zwalmvallei goed te keuren voor de volgende percelen in eigendom van de gemeente zijnde:
Ontwerp Natuurbeheerplan Zwalmvallei
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Johan De Bleecker, Francia Neirinck
Audio-visuele opname van de vergadering: https://www.youtube.com/watch?v=Bl9iLO9XMTA - Tijdsblok audio: 1 u 0 min 10 sec - 1 u 8 min 23 sec
Art. 1 - De gemeenteraad beslist tot goedkeuring van het Natuurbeheerplan Zwalmvallei zoals opgesteld door de Bosgroep voor volgende locaties waarvan de gemeente eigenaar is:
Art. 2 - Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender wordt van deze beslissing in kennis gesteld via de verkenningsnota. De nota wordt verder aangevuld en de algemeen directeur en burgemeester worden gemachtigd om te nota te ondertekenen.
Francia Neirinck, schepen
Op 28.06.2021 werd het riviercontract voor het stroomgebied van de Zwalmbeek door meerdere partners ondertekend waaronder het stadsbestuur van Zottegem, de gemeentebesturen van Zwalm en Horebeke en Solva.
Via actie 5 van het riviercontract engageren de gemeenten Zottegem, Zwalm en Horebeke zich om een gezamenlijke sensibiliseringscampagne op te zetten om aangelanden van de waterlopen en grachten te wijzen het belang van en de regels voor het beheer van de oevers en oeverzones.
Via actie 6 van het riviercontract engageren de gemeenten Zottegem, Zwalm en Horebeke zich om een slagkrachtig handhavingsbeleid te voeren met betrekking tot ongepast gebruik van de oevers en oeverzones.
Om een beter inzicht te verwerven over de problematiek, meer gericht te kunnen sensibiliseren en de te handhaven overtredingen die zich voordoen rond de waterlopen en grachten van het Zwalmbekken in beeld te brengen, is het wenselijk om een studie uit te voeren met betrekking tot volgende aspecten:
1° welke wetgeving is van toepassing op de waterlopen en grachten
2° overleg met de andere partners die het riviercontract ondertekend hebben
3° inventarisatie van de knelpunten en overtredingen voor het stroomgebied van de Zwalmbeek op het grondgebied van Zottegem, Zwalm en Horebeke
4° uitwerken van een voorstel voor prioritair aan te pakken knelpunten via sensibilisatie en/of handhavingsacties.
SOLVA raamt de prijs voor het uitvoeren van de studie voor het stroomgebied van de Zwalmbeek op het grondgebied van de gemeenten Zottegem, Zwalm en Horebeke op maximaal € 14.000. Indien op basis van de gepresteerde uren blijkt dat de opdracht voor een lager bedrag werd uitgevoerd, zal dit lagere bedrag gebruikt worden als basis voor de betaling.
De kosten voor deze studie worden verdeeld over de deelnemende gemeentebesturen overeenkomstig het aandeel van de oppervlakte van het te bestuderen stroomgebied.
Op het grondgebied van de drie gemeentebesturen aan wie het riviercontract ondertekende (Zottegem, Zwalm en Horebeke) is het stroomgebied 68 km² groot. Hiervan bevindt zich 36.12 km² op het grondgebied van Zottegem, 24.25 km² op het grondgebied van Zwalm en 7.62 km² op het grondgebied van Horebeke.
Overeenkomstig de verdeelsleutel voor de kosten volgens het oppervlakteaandeel van het stroomgebied, zal het stadsbestuur van Zottegem 53.1% van de studiekost betalen, het gemeentebestuur van Zwalm 35.7% en het gemeentebestuur van Horebeke 11.2%.
Op die manier wordt de maximale kostprijs per gemeentebestuur als volgt vastgelegd:
- Zottegem: maximale kostprijs bedraagt 53.1 % van € 14.000, namelijk € 7.434
- Zwalm: maximale kostprijs bedraagt 35.7 % van € 14.000, namelijk € 4.998
- Horebeke: maximale kostprijs bedraagt 11.2 % van € 14.000, namelijk € 1.568
Indien één van de betrokken gemeentebesturen de overeenkomst niet zou goedkeuren, wordt de maximale totale kostprijs verminderd met het aandeel van het betrokken gemeentebestuur. De maximale kostprijs voor de andere gemeentebesturen blijft in dat geval behouden. De verdeelsleutel wordt dan opnieuw bepaald aan de hand van het oppervlakteaandeel van de deelnemende gemeentebesturen binnen de resterende oppervlakte van het te bestuderen stroomgebied.
De concrete sensibilisering en handhaving maakt geen voorwerp uit van deze samenwerkingsovereenkomst, maar kan wel na overleg met en goedkeuring van de betrokken gemeentebesturen, aansluitend met ondersteuning van de dienstverlening voor omgevingshandhaving van Solva uitgevoerd worden. Deze concrete sensibilisering en handhaving voor de 3 deelnemende gemeentebesturen wordt geraamd op € 75.000 - € 14.000 = € 61.000 met een subsidiemogelijkheid van € 40.000 (zie subsidietoets hierna). Voor dit deel zal gewerkt worden met de registratie van de uren zoals dat gebeurt bij de dienstverlening omgevingshandhaving.
Aan de gemeenteraad wordt nu gevraagd in het kader van deze dienstverlening Solva aan te stellen voor de opmaak van deze studieopdracht.
Subsidietoets: het departement omgeving lanceerde begin juli een oproep naar lokale besturen voor pilootprojecten omgevingshandhaving. Steden en gemeentes, al dan niet vanuit een samenwerkingsverband, kunnen subsidies krijgen voor projecten die gericht zijn op meer handhaving op het terrein. Het totale subsidiebedrag dat door het departement omgeving is voorzien bedraagt € 300.000. De uiterste datum voor indienen van een project is 1 oktober 2022. Dien ten gevolge heeft het college van burgemeester en schepenen in zitting van 22 september 2022 beslist akkoord te gaan dat Solva een subsidieaanvraag indient bij het departement omgeving in het kader van deze studieopdracht en het pilootproject "stroomgebied van de Zwalmbeek: omgevingshandhaving in en rond de waterlopen". Ingeschat wordt dat bij selectie van deze studieopdracht en verdere uitvoering € 40.000 kan worden bekomen te verdelen onder de deelnemende gemeentebesturen.
Ontwerp samenwerkingsovereenkomst met Solva
Riviercontract
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 22.09.2022 betreffende het indienen subsidieaanvraag met betrekking tot een pilootproject "stroomgebied van de Zwalmbeek: omgevingshandhaving in en rond de waterlopen" als gevolg van een studieopdracht in het kader van acties 5 en 6 van het riviercontract stroomgebied Zwalmbeek - goedkeuring
Oproep pilootprojecten omgevingshandhaving: https://omgeving.vlaanderen.be/oproep-pilootprojecten-omgevingshandhaving
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Wet van 17.06.2016 inzake overheidsopdrachten inzonderheid art 30§1,2° inzake in-house opdrachten
Johan De Bleecker, Francia Neirinck, Pascale Adriaens, Matthijs Verschraegen, Peter Van Den Haute, Angélique De Clercq
Audio-visuele opname van de vergadering: https://www.youtube.com/watch?v=Bl9iLO9XMTA - Tijdsblok audio: 1 u 8 min 24 sec - 1 u 29 min 05 sec
Ontwerp samenwerkingsovereenkomst met Solva
Art. 1 - De opdracht voor de opmaak van een studieopdracht in het kader van acties 5 en 6 van het riviercontract stroomgebied Zwalmbeek en ten bedrage van € 4.998 wordt toevertrouwd aan Solva. De daartoe opgemaakte samenwerkingsovereenkomst opgenomen in bijlage wordt goedgekeurd onder opschortende voorwaarde van het bekomen van subsidiëring en van het bekomen van een visum van de financieel directeur.
Art. 2 - De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen tot verdere uitvoering.
Art. 3 - De algemeen directeur en de burgemeester worden gemachtigd tot de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.
Francia Neirinck, schepen
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed ondertekende op 23.01.2017 bij Ministerieel besluit de definitieve bescherming als dorpsgezicht van de dorpskern van Rozebeke. Deze bescherming biedt mogelijkheden voor erfgoedpremies onder voorwaarde van een door het Agentschap Onroerend Erfgoed goedgekeurd beheersplan. Via een beheersplan kan tevens een aanvraag gedaan worden voor een erkenning als ZEN-erfgoed (= erfgoed zonder economisch nut ) en vrijstelling bekomen worden zodat geen toelating meer moet worden aangevraagd voor bepaalde werken. Het beheersplan is ook het kader waarbinnen het Agentschap Onroerend Erfgoed toekomstige toelatings- of vergunningsaanvragen zal beoordelen. Met een goedgekeurd beheersplan dienen alle werken die niet zijn vrijgesteld van toelating, voort te bouwen op de beheersdoelstellingen uit het plan.
De gemeente Zwalm wenst een traject op te starten voor de opmaak van een beheersplan voor de dorpskern van Rozebeke. Het betreft in sensu stricto het beschermde dorpsgezicht Rozebeke wat impliceert dat enkel voor de percelen binnen de afbakening beheersmaatregelen worden beschreven. De uitvoering van dit beheersplan is geraamd op € 26.797,60. De documenten in bijlage vormen het kader voor deze samenwerking tussen de gemeente Zwalm en Solva.
Naar aanleiding van de jonge beschermingsprocedure van de dorpskern van Rozebeke, verwijzend naar het lijvig beschermingsdossier, kwam vanuit de bevolking herhaaldelijk de vraag om voor Rozebeke een beheersplan op te maken wat ons bracht tot de opmaak van dit plan. Aan de gemeenteraad wordt nu gevraagd in het kader van deze dienstverlening Solva aan te stellen voor de opmaak van dit plan.
Subsidietoets: er is geen subsidiemogelijkheid.
Ontwerp samenwerkingsovereenkomst met Solva
Stappenplan en raming dd. 21.09.2022
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/aanduidingsobjecten/14976
Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
Wet van 17.06.2016 inzake overheidsopdrachten inzonderheid art 30§1,2° inzake in-house opdrachten
Johan De Bleecker, Francia Neirinck, Louis Ide, Bruno Tuybens
Audio-visuele opname van de vergadering: https://www.youtube.com/watch?v=Bl9iLO9XMTA - Tijdsblok audio: 1 u 29 min 06 sec - 1 u 38 min 40 sec
Ontwerp samenwerkingsovereenkomst met Solva
Stappenplan en raming dd. 21.09.2022
Art. 1 - De opdracht voor de opmaak van een beheersplan voor de dorpskern van Rozebeke geraamd op € 26.797,60 wordt toevertrouwd aan Solva. De daartoe opgemaakte samenwerkingsovereenkomst opgenomen in bijlage wordt goedgekeurd.
Art. 2 - De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen tot verdere uitvoering van dit beheersplan.
Art. 3 - De algemeen directeur en de burgemeester worden gemachtigd tot de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.
Namens de gemeenteraad,
Philip Lefever
Algemeen directeur
Tom Aelbrecht
Voorzitter Gemeenteraad